Acasă FOILETON Ce m-am distrat în weekend cu Soldatul Fanfaron!

Ce m-am distrat în weekend cu Soldatul Fanfaron!

844
1
Sursă:editare-foto Soldatul Fanfaron
Sursă:editare-foto Soldatul Fanfaron

Dan MIHĂESCU

Donquijotisme
Cavalerul Cauzelor Pierdute

De mult nu m-am mai distrat atât de bine într-un weekend, stând acasă. Atâta delectare, aşa relaxare m-am rupt complet de realitatea estropiantă de la graniţa de nord, de tonul vitriolant al prezentatorilor de ştiri şi prin simpla glisare a mausului pe monitorul calculatorului am deschis spumoasa pagină de comedie antică “Soldatul Fanfaron” al lui Titus Maccius Plautus, urmărind cea mai nouă înscenare.

…Râs cât cuprinde şi atmosferă explozivă, chiar dacă m-am confuzat total căci rolul personajului principal, Pyrgopolynices, părea că şi-l disputau cel puţin doi protagonişti, dacă nu trei, sau patru!?

Dar iată câteva tablouri elocvente din marele spectacol.

sursa:kmanthie.wordpress.com

Putin solicită americanilor să nu mai trimită rachete Stinger şi echipamente anti-aeriene de precizie, Armatei Ucrainene, motivând că acestea ar putea să ajungă în mâna unor terorişti care să le folosească în atacuri contra aviaţiei civile. Biden detensionează situaţia imediat ceva de genul:” Vova, stai tu liniştit; Zelensky m-a asigurat că are mare grijă de ele să nu se piardă şi să nu irosească niciun proiectil aiurea şi mi-a mai cerut să-i dau”.

De partea cealaltă Volodimir Zelensky, înfierbântat, îmbrăcat la tricou militar cu mânecă scurtă îşi acuză cei mai apropiaţi aliaţi şi îi numeşte vinovaţi pentru victimele de pe frontal ucrainean, nemulţumit fiind că NATO nu declară zonă de resticţie aeriană pe cerul ţării sale, fără să fie parte în acest conflict. ”NATO a decis în mod deliberat să nu acopere cerul de deasupra Ucrainei. Începând de astăzi, toți cei care mor vor muri și din cauza voastră, din cauza slăbiciunii voastre, din cauza lipsei voastre de unitate. Nedeclararea spațiul aerian ucrainean no fly zone dă undă verde pentru bombardarea orașelor și satelor ucrainene de către ruşi”, acuză preşedintele comediant.

Ei, şi pentru ca spectacolul să fie complet, vine şi al nostru pe celuloidul monitorului, dichisit nevoie mare, într-o poză cu titlurile şi fireturile din retragere, să-şi dea cu părerea despre cum ar fi dacă s-ar întâmpla…

Realizatorul tv cu clipici îl onorează, îl gratulează, îi invocă gradul dar şi funcţia şi-l lasă să opineze: Domnule amiral, cum e? Şi chiţoşenia, adevărat specialist, ca să-l parafrazez pe poet, “când nimic nu are a spune, înşirând cuvinte goale, ce din coadă au să sune” începe şi explică cum e cu “arhitectura de securitate europeană”. Bagă şi China în discuţie şi Turcia. Zice că-i în defavoarea lui Putin, zice cu arsenalul nuclear, cu bazele de submarine. “Înseamnă că execută ordinul lui Putin, încep să se balanseze mecanismele, încep să vadă dacă să se pună în pregătire. Este o retorică foarte agresivă dar din punctul meu de vedere el esate oarecum disperat şi joacă şi cartea asta a agresivităţii care este singura care a mai rămas…”. Ce mai i-a dat-o la temelie ne-Putin-ciosului, din două scheme cu cuţite şi pahare, pe faţa de masă a rezolvat misterul ca un adevărat militar de carieră care a absolvit academia navală la Facultatea de construcţii navale a Universităţii din Galaţi, ca arhitect naval şi a fost repartizat direct în învăţământul universitar şi cea mai înaltă funcţie în conexiune cu un for militar internaţional a avut-o în civilie, ca şef al delegaţiei României la Adunarea Parlamentară NATO.

sursă: foto- editare cu rol ilustrativ

În fine, nu-mi găsesc cuvintele să relatez ce nebun succes a avut al nostru Soldat Fanfaron în interpretarea rolului în direct, la o televiziune de ştiri, dar ca să nu credeţi că exagerez cu laudele vă invit să-i verificaţi postarea de pe pagina de Facebook din 3 martie 2022, cu tot cu impresiile lăsate de admiratori, la comentarii. Ce-i drept, cei mai mulţi i-au dat cu tifla dar sunt şi fanatici, fervenţi susţinători, care-i apreciază prestaţia de edil şi strategia de apărare a oraşului, în context, chiar dacă l-a însărcinat şef cu Apărarea Pasivă, pe secundarul său. Sunt oameni de bine care zic că aşa şanţuri şi astfel de tranşee în care poţi să te ascunzi cu tot cu maşină, nu găseşti în toată Ucraina. Tot felul de aprecieri de astea, favorabile, vizavi de priceperea, de talentul, preocupare, strategia edilitară, etc. iar Pyrgopolynices al nostru încasează fără să crâcnească, nu neapărat de plăcere cât de fanfaronadă. Preferă ca lumea să creadă că el a transformat Constanţa într-un şantier răscolind străzile cu proiecte majore de urbanism şi sistematizare, simultan şi nu pe etape, cum ar fi fost logic, paralizând aftfel circulaţia rutieră, decât să explice că nenorocirea asta a lăsat-o pleaşcă predecesorul de tristă amintire.    

1 COMENTARIU

  1. Mi s-a declanșat o criză de râs isteric de-mi „balansează tote mecanismele”, motiv pentru care, nu sunt in acest moment lucid pentru comentarii. Poza aia in gros-plan cu bravul măscărici, e demnă de poster pentru viitoarea campanie. Pardon a tous!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.