Acasă Cronica Deșteaptă-te române! Îți pleacă și ultimul tren

Deșteaptă-te române! Îți pleacă și ultimul tren

10357
2

Luigi FRIGIOIU  ■

Căldură mare, monșer! Vineri, 28 iulie, ferindu-mă de caniculă m-am alăturat unui grup de moșnegi și babete, în deplasare pe B-dul Ferdinand. Nici eu nu sunt prea tânăr și speram să ajung într-un Club umbros al pensionarilor PSD. Pe „Ferdinand” au băgat sens unic, așa că m-am luat după ei. Toți au intrat în Centrul Multifuncțional Jean Constantin. Înfierbântat, l-am întrebat pe portarul de la intrare: “Se dă ceva rece și moca?”. Mi-a răspuns:  „Unchiule, vă dăm la toți. Aer condiționat avem destul. Lasă vrăjala, ia un loc înăuntru că începe programul. E Ziua Imnului Național.”

M-am bucurat: îmi place orice spectacol, mai ales dacă e gratuit. Până să-mi caut loc, doream încă o informație de la cerber: „Șefu, dar ce imn mai avem acum? Au băgat vreo manea la modă?”

Omul, amabil: „Bre, aștia cu LGBT au o paradă la București, pe 29 iulie. Cică, Imnul lor e Pe la spate-Pe la spate. La noi, din 90, a rămas Deșteaptă-te, române! Dar degeaba, de atunci, nu ne-am dezmeticit.”

Lămurit buștean, am urmărit concertul tolănit într-un fotoliu confortabil din fostul cinematograf Republica (cum se numea sala, pe vremuri). Acum, e amenajat elegant da nu te mai lasă să spargi semințe ca înainte. În schimb am citit pe un afiș: „Spărgătorul de nuci”. Pe ăsta cum de-l lasă cu nucile? Probabil, mănâncă miezul și șprițuiește cu Mihai Lupu, șeful CJC, că centrul aparține de Consiliul Județean. După aia, amândoi se dreg cu zeamă de varză ornamentală din grădina Lupului…

S-a adunat ceva public iar invitații au cântat admirabil, începând cu Imnul Național și terminând cu bisul de final. Simpatica actriță Ana-Maria Ștefan a realizat prezentarea. Astfel, am aflat că tenorul Ionuț Boancheș și baritonul Cristian Caragea sunt și preoți, angajați la Arhiepiscopie și la Teatrul de Operă. Cred că e greu să alerge între cele două instituții, cu fracul sub sutană. Dar au voci excelente, condiție fizică și se descurcă. Trioul artistic masculin s-a completat cu Doru Iftene, un apreciat interpret, mereu, în mare formă.

Georgiana Costea-Glugă a fost încântătoare prin talent, prezență scenică, eleganța ținutelor. Soprana-Georgiana a evoluat solistic dar și împreună cu colegii de scenă. Înaintea unui duet cu Ionuț Boancheș, un enoriaș a șoptit din sală: „Părinte, nu te apropia prea tare! În sală e domn Glugă, soțul Georgianei.” Aflat în primele rânduri, chestorul Constantin Adrian Glugă a zâmbit și toți ne-am liniștit.

Pianul Nataliei Gribinic și vioara Cristinei Dinescu au susținut acompaniamentul muzical. Repere ale scenei noastre, experimentatele instrumentiste și „profe” și-au arătat, încă o dată altruismul și valoarea.

Pe scenă au urcat și câteva tinere speranțe – Persida Matei, Daria Dumitrașcu, Eric Sburlan – ce ne-au dovedit că viitorul sună bine.

Pentru că omagiam Imnul nostru s-au prezentat multe lucrări ale compozitorilor români: Tiberiu Brediceanu, Gherase Dendrino, Eugen Doga, Aurel Eliade etc Dar și arii celebre din repertoriul internațional.

La final, publicul a aplaudat îndelung oferind, cu generozitate, artiștilor buchete de flori.

La Constanța, sărbătoarea Imnului Național s-a realizat memorabil, dar problema rămâne: “Noi, românașii, ne mai deșteptăm vreodată? Sau murim așa cum suntem?”

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.