Acasă PAMFLET Şi la SRTV poate „să ajungă curu’ cap şi lindicu’ pârcălab!”

Şi la SRTV poate „să ajungă curu’ cap şi lindicu’ pârcălab!”

9082
0

Dan MIHĂESCU ■

Deunăzi am aflat cum reprezentanţii partidelor politice în conducerea televiziunii publice române fac bişniţăreală cu deciziile administrative.

Un comunicat de presă transmis de Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, filiala TVR, povesteşte precum că un grup de presiune din Societatea Română de Televiziunea (SRTV) forțează eliminarea reprezentanților MediaSind din Consiliul de Administrație pentru ca faptele de corupție din instituție să nu mai fie devoalate publicului.

Conform sursei citate, de câteva luni, grupul de presiune din Consiliul de Administrație (CA) al Societăţii Române de Televiziune, coordonat de Dorothea Ionescu, de la Alianţa pentru Unitatea Românilor (AUR), încearcă cu disperare să elimine participarea la ședințe a reprezentanților Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR – organizația reprezentativă din SRTV și a Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind – semnatară paritară a CCM la nivel de unitate.

Încălcând flagrant prevederile art. 28 din CCM, ale art. 30 din Legea nr.367/2022, dar și Convențiile OIM și Directivele euuropene din domeniul relațiilor de muncă, Dorothea Ionescu, reprezentant al partidului AUR în CA încearcă, folosind un limbaj suburban la adresa sindicaliştilor, să forțeze votul eliminarea partenerilor sociali de la masa luării deciziilor administrative, desi legea părților este foarte clară. Articolul 28 CCM TVR prevede: (1) Consiliul de Administraţie va invita delegaţi din partea organizației sindicale mandatare pentru a participa la şedinţe. În cadrul ședințelor de CA acești delegați au statut de observator cu drept la opinie și consultare, conform legii dialogului social; (2) Cu minim 24 ore înaintea şedinţelor CA, reprezentanţilor organizației sindicale mandatare li se pun la dispoziţie materialele care vizează problemele de interes  profesional, economic şi social.) Ceea ce face Dorothea Ionescu prin încălcarea flagrantă a legii părților și a Legii nr.367/2022 este considerat de Codul Penal drept un abuz în serviciu, motiv pentru care vom sesiza și autoritățile competente.

Angajată în timp ce era membru al CA pe un post de studii medii la Registratura Generală a SRTV, fosta proletară Dorothea Ionescu are acum atitudene de satrap tocmai împotriva clasei muncitoare din care provine. Dar înţelepciunea popular ne învaţă că “Țiganu’ când s-a văzut împărat întâi pe ta-su l-a spânzurat”.

În plus, pe lângă aceste atacuri la adresa liderilor sindicali, și-a permis să tragă la răspundere, fără a avea o minimă experiență, jurnaliști profesioniști ai TVR, precum realizatoarei Marina Almășan, convocată și înfierată în cel mai pur stil comunist la ședința din data de 22 iunie 2023. Pentru că liderul MediaSind a încercat să-și apere membrul de sindicat, Dorothea, metamorfozată înainte de vreme din secretară-administrativă în Administrator al SRTV, a început să facă scandal cerând pe ton ridicat și agresiv scoaterea afară a sindicatelor din ședințele de CA.

Sursa Facebook

Mai mult, aceeași cerere a fost repetată în ședința din data de 26 iulie 2023, când AUR-ista din CA a folosit același limbaj suburban la adresa liderului MediaSind TVR!

“Din păcate, în acțiunile de subminare a drepturilor angajaților SRTV Dorothea Ionescu este suținută frecvent de reprezentele salariaților în CA, Luminița Iordănescu și Dietlinde Dinesz, precum și de către reprezentantul USR, Valentin-Andrei Enescu, angajat și el în instituție pe funcția de jurist în timp ce era membru CA. Rezultatul acestor acțiuni subversive se vede cu ochiul liber: Planul de investiții este blocat frecvent în funcție de interesele acestui grup, motiv pentru care angajații TVR sunt nevoiți să lucreze în condiții precare de muncă, noua Organigramă este blocată și atacată în instanță (amănunte aici: Consiliul de Administrație din TVR a adoptat nelegal o Organigramă care nu a fost discutată cu partenerul social!) la fel și funcționarea Comisiei de Etică și Arbitraj, a cărei nouă componență nu a mai fost votată!

În nenumărate cazuri reprezentanții MediaSind au reacționat public împotriva unor hotărâri ale Consiliului de Adminstrație care încurajau sau chiar validau acte de corupție, de exemplu contractul cu dedicație pentru achizionarea serviciilor de curățenie (amănunte aici: Un nou scandal cu iz penal zguduie Televiziunea Română: Producătorul General este acuzat de falsificarea unei licitații publice!), sau contracte pentru emisiuni care nu aduceau niciun rating, sau alte fapte aflate deja  în cercetarea organelor de specialitate.

Atitudinea abuzivă a grupului politic din CA al SRTV nu ne va intimida ci, dimpotrivă, MediaSind va continua să prezinte membrilor afiliați din instituția de presă, dar și cetățenilor, modul în care administrația Televiziunii Române înțelege să cheltuiască banii publici”. Precizează comunicatul de presă al MediaSind

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.