Luigi FRIGIOIU ■
Motto: Doctore, mă doare viața
Și-am în suflet letargii,
Unde este ambulanța
Ce mă trata de poezii?
Mirela Pop /
Mereu se spune că, pentru constănțeni, cel mai bun doctor e trenul de București. Deseori, dar nu întotdeauna. Personal, am avut șansa să fiu pacientul unui neuro-chirurg cu mâini de aur: doctor-preot Ștefan Mindea (ardelean școlit în SUA și stabilit pe malul mării). Dr Mindea m-a operat de hernie de disc și prin măiestria sa am reușit să merg din nou.
Recent, am primit două mesaje având același subiect: profesionalismul echipei medicale de la Spitalul Militar. E vorba de vechea unitate de pe b-dul Mamaia, numită oficial Spitalul Militar de Urgență ”Dr. Alexandru Gafencu”. Deși clădirea e veche și pare uzată, în incintă funcționează o adevărată uzină de sănătate unde se produc minuni medicale.
Prof. Ozgean Omer a scris: “Vreau să mulțumesc din adâncul sufletului colectivului minunat al Spitalului Militar „Dr. Alexandru Gafencu” din Constanţa datorită efortului intens depus pentru repunerea mea efectivă pe picioare după o operație dificilă dar extrem de reușită. Intervenția a fost realizată de șeful Secției Chirurgie Generală, colonel-doctor Constantin Ghiță, unul din cei mai buni chirurgi din România, în tandem cu medicul anestezist, colonel-doctor Aurel Trană, într-un un bloc operator complet renovat la standarde internaționale”.
Un alt fost pacient, M. F. din Constanța, un bărbat de 62 de ani, declară cu mâna pe inimă că medicii de la Spitalul Militar de Urgență Constanța i-au salvat viața în iarna trecută și pur și simplu i-au dat șansa să considere că s-a mai născut o dată. A ajuns, iarna trecută, pe mâna medicilor militari, adus cu targa, în imposibilitate de a se deplasa pe picioare, cu dureri de nesuportat. L-au diagnosticat rapid cu o afecțiune la coloana vertebrală provocată de o bacterie „greu de ucis”. A fost tratat, salvat și, ulterior, transferat pentru continuarea tratamentului și recuperare la o altă unitate specializată din Constanța unde a avut parte de aceeași asistență medicală de nota 10.
În altă ordine de idei, titlul articolului e, de fapt, scandarea unui grup de suporteri după celebrul meci România-Italia 1-0, disputat în aprilie 1983, pe fostul Stadion Național “23 august”. Fanii îi mulțumeau, astfel, lui Loți Boloni, autorul singurului gol cu care am învins Italia, pe atunci, campioană mondială.
Boloni nu era doar “doctor în fotbal” (102 selecții și 25 goluri pentru naționala României) ci și absolvent al Facultății de Medicină din Târgu Mureș. Iar în acea vreme, să ajungi student și să absolvi “Medicina” era o performanță formidabilă. Atunci, aveam și doctori și fotbaliști de mare calitate. Chiar și un doctor-fotbalist! Astăzi, nu prea mai avem nimic…
Totuși, performanțele medicilor de la Spitalul Militar ne dau speranțe că și locuitorii Constanței pot beneficia de asistență sanitară la cel mai înalt nivel. Nu de alta, dar atât de invocatul “tren de București” e destul de scump și are mari întârzieri…