Acasă Cronica Mă suii în Dealul Clujului…

Mă suii în Dealul Clujului…

19587
0

Luigi FRIGIOIU ■

Ajuns în orașul studenției în scurta vacanță școlară modulară de toamnă, nu puteam rata meciul dintre fosta și actuala campioană a Superligii: CFR Cluj-Farul. Ca în cântecul popular al Mariei Butaciu, m-am suit pe Dealul Clujului, pentru că stadionul CFR e chiar în vârful cartierului Gruia, construit pe dealul Cetățuie.

Denumirea oficială a echipei: CFR 1907 Cluj-Napoca. Un fake, desigur. Pentru că, în vechea Dacia, în 1907, singurul sport l-au practicat jandarmii. Evident, tirul executat cu armele de foc asupra țintelor mișcătoare reprezentate de țăranii răsculați.

La actualul CFR Cluj totul e fals: și denumirea și istoria cumpărată de patroni dubioși de la adevăratul club al feroviarilor clujeni. Falși sunt și așa-zișii susținători care și-au înjurat mereu, în timpul meciului, rivalii de la U Cluj.

Tradiționala ospitalitate ardelenească s-a dovedit doar o glumă proastă: fariștii au fost acuzați că pactizează cu Universitatea, datorită prieteniei dintre Gică Hagi și Ovidiu Sabău (antrenor la U), foști colegi la națională și la Brescia. Ținta preferată a jignirilor a fost C-tin Budescu, decarul nostru, huiduit non-stop, tot meciul. Iar fotbaliștii clujeni s-au întrecut în durități. Deși faultat de nenumărate ori, Budi și-a făcut treaba, a dat un gol frumos, am condus cu 1-0. În cele din urmă, absențele din echipa noastră s-au resimțit și CFR a câștigat cu 3-1. Nu e nici o nenorocire, am pierdut doar o bătălie, războiul campionatului e lung.

Am plecat de la stadion cu convingerea că deși antrenorul Dan Petrescu nu mai e la CFR Cluj, stilul mârlănesc de a aborda întrecerea sportivă a rămas impregnat în comportarea suporterilor și jucătorilor. Păcat…                                              

Lordul Jean

Pe 1 noiembrie, în Ardeal, ortodocșii și greco-catolicii îi pomenesc pe cei plecați (sărbătoarea se numește Luminație). Se curăță mormintele, se aduc flori, se aprind lumânări. În Cimitirul din Bistrița, o cruce atrage atenția: Jean Pădureanu (1936-2016) – președintele clubului Gloria Bistrița timp de aproape 50 de ani! Tata Jean sau Lordul, dirijorul combinațiilor fotbalului românesc. Vreme de decenii, a condus vestita Cooperativă, din umbră. Șefi oficiali erau Nașu-Mircea Sandu și Mitică Dragomir-Corleone, dar nea Jean a fost considerat creierul tuturor aranjamentelor de culise. Se spune că avea o agendă, negăsită niciodată, unde ținea contabilitatea blaturilor. Foarte bun negociator, reușea să-i mulțumească pe toți. Era mereu elegant, politicos, civilizat. Motiv pentru care i s-a spus Lordul.

Deși personaj controversat, lui Jean Pădureanu i se păstrează o amintire pozitivă. Locuitorii spun că a pus Bistrița pe harta fotbalului românesc. Și a făcut-o într-o perioadă când jucătorii noștri contau în plan internațional.

Nea Jean s-a dus, dar Bistrița a rămas cu stadion și sală de sport funcțională. Însă, aici, oamenii nu trăiesc doar din amintiri: s-a reușit ridicarea unei noi Săli a Sporturilor, la ieșirea din oraș spre cartierul Unirea. O construcție modernă cu peste 3000 locuri unde se pot desfășura competiții la toate sporturile de sală.

Adăugăm că echipa de handbal feminin Gloria Bistrița evoluează, cu succes, în Liga Florilor având în componență jumătate din echipa națională: Iulia Dumanska, Nicoleta Dincă, Sonia Seraficeanu, Florina Chintoan, Bianca Bazaliu, Laura Pristaviță, Cristina Laslo. Fetele sunt pregătite chiar de Florentin Pera, antrenorul naționalei de hanbal (singurul sport de echipă în care România mai contează).

Lordul Jean Pădureanu își poate duce liniștit somnul de veci: Bistrița, un oraș mic, există, în continuare, pe harta sporturilor. La mal de mare, Virgil Chițac doarme la fel de liniștit: sforăie de se cutremură pereții vilei din Eforie. Cu sportivi de excepție și echipe campioane, Constanța nu are nici stadion de fotbal, nici de rugby, nici sală de sport, nici teatre și spitale, nici drumuri, nimic! Dar, are un Primar-Amiral! Să-ți fie somnul lin, Excelență!   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.