Acasă PAMFLET Scamatorii și iluzionism cu pensiile românilor

Scamatorii și iluzionism cu pensiile românilor

12640
2
Sursa foto: Prelucrare în scop ilustrativ
Sursa foto: Prelucrare în scop ilustrativ

Călin MARINESCU ■

Urmăresc cu atenție manevrele preelectorale și văd că Partidul Social Democrat (PSD) nu se dezminte de prestidigitații cu politicile sociale, în aproprierea anului fatidic socialiștii găsind soluții pentru a-și fideliza cât mai mulți votanți în așa fel încât să rămână pentru totdeauna partidul numărul unu al patriei. 

Promisiuni de măriri de salarii și pensii, protejarea angajaților statului, declanșarea unei campanii anticorupție – de parcă până acum i-a împiedicat cineva să urmărească cu atenție aplicarea legislației specifice. De asemenea, Guvernul împarte în stânga și în dreapta impozite sporite pe seama societăților din domeniul privat, după principiul haiducesc “luăm de la bogați să dăm la săraci”. Astea sunt acțiuni pregătitoare ale unei ofensive fără limită, așa cum o armată își pregătește invazia cu un baraj de artilerie grea. 

Acum, ultima găselniță este mărirea pensiilor cu 13,8% începând cu ianuarie 2024 și mărirea unor pensii ca majorare totală a fondului de pensii cu circa 40 % începând din septembrie 2024. 

Evident, în țara care are circa 4,9 milioane de pensionari, numărul fiind aproape egal cu cel al salariaților, pentru pensionarii – dintre care peste 1,5 milioane au pensii sub 1.500 lei lunar, o asemenea promisiune va avea un efect electoral maxim în favoarea celui care-și ia angajamentul. 

Dacă analizăm la rece noua lege a pensiilor, care are și unele prevederi corecte, constatăm că mărirea pensiei cu 13,8% era obligatorie conform unor prevederi legale deja existente și care statuează obligativitatea indexării acestora la începutul fiecărui an cu rata inflației din anul anterior. 

Ori indexarea tuturor pensiilor cu 13,8 % se explică prin adunarea ratei inflației din anul 2022 și a celei din anul 2023, perioadă în care guvernul de coaliție a amânat aplicarea legii invocând lipsa bugetului pe care avea obligația constituțională să-l asigure beneficiarilor. 

În afara faptului că inflația cumulată a celor doi ani depășește în realitate cele 13,8 procente, nu putem să nu constatăm că toți pensionarii au fost păcăliți deoarece la începutul anului 2023 toate pensiile trebuiau indexate cu rata inflației din anul 2022, respectiv peste 10 procente, ceea ce nu s-a realizat –  Guvernul Ciolacu prorogând sine die această prevedere legală. 

Deci, în perioada 1 ianuarie 2023 până la 31 decembrie 2023 Guvernul avea obligația să asigure pentru toți beneficiarii legali o creștere a pensiei cu circa 10 procente care cumulate pe cele 12 luni ale anului 2023 înseamnă sume importante pentru fiecare român aflat la vârsta senectuții. 

Indexarea cu 13,8 procente de la 1 ianuarie 2024 este o nouă păcăleală și un nou jaf din banii pensionarilor. Rata inflației pentru anul 2023 se prognozează la 9,3 procente deci, în mod corect, ar fi trebuit ca pensiile să fie indexate cu circa 19%, lăsând la o parte păcăleala din anul 2023 când la 1 ianuarie trebuia acordată indexarea cu 10%, conform legii actuale. 

Știu, nu sunt bani iar coaliția de guvernare se întâlnește din două în două zile ca să găsească, undeva pe sub masă, sumele necesare pentru indexarea pensiilor și mărirea promisă în septembrie 2024. 

Mult promisa majorare a pensiilor din septembrie 2024 este o găselniță a PSD de a crește doar nivelul pensiilor mici iar cele cât de cât rezonabil-medii urmând să rămână la același nivel și fără a mai fi indexate la sfârșitul anului cu inflația din 2024, pe modelul echității egalitariste socialiste, fără a conta nivelul contribuției din perioada în care beneficiarul era persoană activă. Astfel cei care au avut salarii mari în raport cu nivelul de salarizare pentru valoarea și importanța socială și economică a muncii lor și în consecință au cotizat mult la sistemul public de pensii îi întrețin acum pe cei care au avut te miri ce salarii sau care nu au înregistrat de loc venituri, neprimind însă de la statul român ceea ce li se cuvine prin lege.

Printr-un calcul foarte laborios se dorește egalizarea pensiilor la aceeași contribuție și la aceeași perioadă de cotizare. 

Datorită ritmului alert de schimbare a legislație în domeniul pensiilor, există mari diferențe între persoane care au ocupat aceeași funcție, au cotizat un număr egal de ani și au ieșit la pensie la aceeași vârstă prevăzută de lege, dar în perioade diferite. Uneori diferențele sunt de la simplu la dublu. 

Noua lege va încerca să recalculeze toate pensiile după criterii noi și să facă cumva dreptate celor care au ieșit de mai mult timp la pensie față de cei care s-au pensionat în ultimii ani. 

Recalcularea va aduce un plus, se pare, pensiilor mici și foarte mici și nu va modifica pensiile medii sau mari, existând prevederea ca în niciun caz nicio pensie nu va fi redusă. 

Fără discuție este o politică socială extrem de socialistă în sprijinul celor cu pensii mici și foarte mici dar care va altera principiul contributivității, statuat a fi baza asigurărilor sociale. 

Este adevărat că o pensie sub 1.500 lei pe lună asigură pensionarului o viață sub limita sărăciei, dacă nu are un ajutor sau nu poate să își mărească veniturile prin muncă. 

Totuși a nivela pensiile mici, aducând la același câștig și pe cei care au contribuit un număr mare de ani, dar cu un  salariu mic, cu cei care au contribuit un număr redus de ani creează o nedreptate socială pe care o vor simți primii. 

Dacă ținem cont de perioada promisă de guvernanți de a recalcula toate cele 4,9 milioane de pensii, evident că nu este realistă. 

Bineînțeles că va trebui creat un program informatic care să facă această operațiune căci manual ar dura ani de zile. 

Sursa foto: Prelucrare în scop ilustrativ

O astfel de achiziție se poate realiza numai prin licitație, conform legii, ceea ce chiar dacă ar începe la întâi ianuarie 2024, contractul de execuție s-ar putea semna cel mai devreme la sfârșitul lunii aprilie, cu condiția să nu existe contestații, ceea ce este puțin probabil. 

Câștigătorul licitației va trebui să întocmească un program foarte vast de recalculare a pensiilor ce va trebui testat, în opinia mea minimum patru, cinci luni. 

După verificarea programului va începe introducerea datelor pentru fiecare pensionar, date care am înțeles că sunt digitalizate în mare parte, dar oricum va dura cel puțin două, trei luni. 

Previziunile mele sunt foarte optimiste și cu toate acestea depășesc cu mult luna septembrie 2024, când este promisă celebra majorare a pensiilor. 

Nu pot să uit cum a câștigat lejer Radu Mazăre ultimele alegeri la Primăria Constanței. 

Cu circa un an înainte de alegeri a scos pe piață un program de construire a 10.000 de apartamente mai ieftine pentru tinerii constănțeni. 

S-a întocmit o lista cu 10.000 de familii care se încadrau în normele aprobate de Consiliul Local Municipal Constanța și chiar s-au încheiat precontracte pentru 5.000 de apartamente. 

Deci 10.000 de familii a câte doi votanți, plus rudele apropiate, respectiv peste 30.000 de votanți l-au susținut pe Radu Mazăre în speranța că le va construi apartamente în condiții avantajoase. 

Cu votul celor care au primit pachete cu alimente, unele pachete fiind ajutor de la Comunitatea Europeană, dar însușite tot de Radu Mazăre, acesta a câștigat detașat competiția, deși constănțenii erau nemulțumiți de modul cum își bătea joc de oraș. 

După ce a câștigat alegerile, s-au construit un număr de apartamente în zona Energia, la prețul pieței, evident departe de promisiunea de 10.000 de apartamente sociale. 

Povestea asta cu majorarea pensiilor este ceva similar, milioanele de pensionari, în special cei cu pensii mici, votanți ai PSD, trebuiau fidelizați existând un pericol real o dată cu ascensiunea AUR ca acest electorat de oameni nemulțumiți să vireze către partidul galerie de fotbal al lui George Simion sau, mai rău, să-și caute salvarea la SOS-ul lui Șoșoacă. 

Din păcate încă o dată guvernanții își bat joc de oamenii săraci care își duc cu greu viața de pe o zi pe alta, doar în scopuri electorale.

2 COMENTARII

  1. Felicitări Călin Marinescu! Din păcate mesajul este adevărat, dar și foarte trist. Dacă ne gândim și la existența asistaților social, desigur unii pe bună dreptate, dar … eu am amintirea zilelor în care, în calitate de inspector școlar general, am constatat că neșcolarizare este în creștere în mediul rural dezavantajat. Pentru a mă întâlni cu părinții copiilor care nu frecventau școala, din câteva comune din județul Constanța, am găsit soluția să merg la cârciuma care, de regulă este vis a vis de primărie, sau în apropiere, iar într-o anumită zi, după ce asistații social primeau ajutorul lunar de la primărie, traversau să se cinstească, iar acolo …, cârciumă, încercam eu să îi lămuresc despre necesitatea educației pentru viitorul copiilor lor. Din păcate salariul minim pe economie, net, este foarte aproape ca valoare de ajutorul social și atunci … ce atâta efort ca să câștigi un ban? Din păcate nu se face educație, nu se face control, pentru stimularea muncii și a mobilității spre locuri de muncă, și de ce s-ar face, dacă există o soluție mult mai convenabilă – ajutorul social, care aduce și voturi. Să ne înțelegem, știu că sunt multe persoane/familii care financiar vorbind, se află sub pragul vieții decente, dar știe cineva cu certitudine dacă chiar toți sunt inapți de muncă? sau doar e suficient să completezi un formular, să depui un certificat … Astfel, cei care lucrează, prin taxe și impozitele pe care le plătesc, susțin financiar și aceste ajutoare sociale … multe la număr. Cât despre respectarea legislației … ce să spun! prorogarea termenelor se face în diverse domenii, netransparent, cu anii – vezi legea educației naționale nr. 1/2011, care prevederea alocarea a 6% din PIB … niciodată nu s-a respectat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.