Acasă Cronica Constanța: Sărbători pastelate la Biblioteca Colorată

Constanța: Sărbători pastelate la Biblioteca Colorată

117
0

Luigi FRIGIOIU ■

De Sărbători, încercăm să fim mai buni, dar nu toți reușim. Sunt însă și excepții ce confirmă zicala. Doctorul pediatru Liana Tauberg e un om excepțional. O personalitate ce confirmă că esențele tari se păstrează în sticluțe mici. Distinsă, cu fizic neimpunător, dar cu un suflet uriaș pus pe tavă și oferit celor din jur. Ca medic pediatru veghează și alină suferințele copiilor la Spitalul Elias din Capitală. Pe lângă această nobilă profesie, dr. Liana Tauberg e o devotată susținătoare a culturii. Duminică, 17 decembrie, a organizat, prin forțe proprii, un Concert de Crăciun la Biblioteca Colorată din Tomis Mall. Gazdă ospitalieră, “bibliotecarul-șef”, Victor Maxim, a oferit scaune zecilor de spectatori.

Liana Tauberg a fost flancată de soț (meloman convins) și de prietena Steluța Petculescu, prezentată ca parteneră de “fapte bune” . A sprijinit-o în inițiativa inedită și soprana Daniela Ciociea din București, o mare iubitoare de mare și de Constanța. La rândul lor, evident, că și constănțenii o adoră pe simpatica soprană, așteaptată cât mai des pe litoral.

Interpreții au fost acompaniați de clapele magice ale Nataliei Gribinic. Inepuizabilă, unică, inconfundabilă cu rochia de scenă în culoarea “vișină putredă”. Ca de obicei, epitetele limbii române sunt prea puține atunci când scriu despre o artistă specială.

De fapt, toți artiștii de la “Danovski” s-au aflat în mare formă, cu evoluții la superlativ. Păreau descătușați și eliberați din infernul – cu kebab, bere și manele – creat de Bâlciul din parcul Teatrului.

Reprezentația a deschis-o, cu un colind, micuța și talentata aromâncă, Sofia Vanghele. În ținută senorială, mezzosoprana Gabriela Dobre, era ca o Regină a balului. A cântat solo, în duet cu Daniela Ciociea, a recitat din propriile creații poetice dovedindu-și încă o dată complexitatea talentului.

Solistul Mădălin Băldău face parte din soborul cu dublă specializare, preot-tenor. 
Băieții sunt foarte buni: mânuiesc, cu același talent, microfonul sau cădelnița în funcție de împrejurări.
Baritonul Marius Eftimie și-a asumat, și el, o dublă sarcină: a cântat, asigurând, în același timp, sonorizarea. S-a achitat admirabil de ambele. N-a fost ușor pentru că ne aflam, totuși, într-un spațiu neconvențional.

La deosebitul eveniment au participat și sensibilele noastre “amazoane” din Societatea Muzelor coordonată de Alina Ramona Ene. Poeta ne-a recitat din noua ei carte ce urmează să vadă lumina tiparului.
S-au cântat colinde și melodii din repertoriului internațional adecvate momentului sărbătoresc al iernii. De mare succes s-a bucurat “Colindul ninsorilor”, compus de preotul constănțean Doru Pantazi pe versurile lui Vasile Voiculescu.
Vizibil emoționată, Liana Tauberg s-a descurcat perfect în rolul de “mecena” ca și în cel de prezentatoare. Mulțumim, doamna doctor, ne-ați vindecat de toate suferințele sufletului!

În final, artiștii și-au reunit vocile alături de spectatori. S-a intonat “Mulți ani trăiască!” pentru cei ce-și serbau numele de ziua “Sfântului Proroc Daniel” și „O, brad frumos!”

În sală, am avut o poziție strategică între prof. Ozgean Omer și Taner Murat, cel care a filmat întreg spectacolul. Ce poate fi mai minunat ca – după ce am serbat Ziua Tătarilor (13 decembrie) – să fredonăm colinde cu Efendi Omer și Babay Murat? E unul din motivele pentru care Constanța și întreaga noastră Dobroge reprezintă cel mai minunat ținut de pe Pământ! La mulți ani, constănțeni!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.