Acasă Cronica Avem talente, căutăm scenă sau “Nuntă, caut mire și mireasă”

Avem talente, căutăm scenă sau “Nuntă, caut mire și mireasă”

3795
0

Luigi FRIGIOIU ■

Teatrul pentru Copii și Tineret “Căluțul de mare”, din Constanța, ocupă un loc special în peisajul cultural prin așezarea exotică în Zona Peninsulară, dar, și prin calitatea actului artistic. Sub bagheta binecunoscutului Lică Gherghilescu, fostul Teatru de păpuși a cunoscut o traiectorie mereu ascendentă. Teatrul și-a continuat traseul și după ce Lică Gherghilescu a rămas doar actor. Noul director, mai tânărul Aurel Palade, a preluat cu succes ștafeta.

Publicul fiind, în general, alcătuit din copii, s-a urmărit deschiderea și către tineret sau adulți. După “Prețul demnității”, piesa cu mesaj tulburător despre relațiile școală-societate, profesor-elevi etc. a urmat o comedie despre evenimentul central al oricărui cuplu de tineri: nunta.

Vineri, 12 ianuarie, pe scena Căluțului de mare, s-a jucat “Nuntă, caut mire și mireasă”. Spectacolul a venit din dorința montării unui piese pliată pe așteptările și interesul publicului. Scenariu e o comedie spumoasă care prinde la spectatori. Textul, mai vechi și reinterpretat, se aplică foarte bine perioadei actuale.

Adaptarea aparține lui Sergiu Bucur, după o idee a lui A. Arkanov și G. Gorin. Regia artistică e realizată de Aurel Palade, scenografia de Elena Cozlovschi (venită din SUA pentru spectacol), iar muzica de Vlad Crețu.

Un tânăr cuplu intenționează să-și unească destinele. În același timp, un trust media, în impas financiar, caută un eveniment cu impact pentru îmbunătățirea situației. Astfel, angajații trustului decid să transmită, în direct, nunta tinerilor. Și ca să pară un “reality-show” cât mai adevărat, unul câte unul, nuntașii sunt înlocuiți. Schimbările culminează cu înlocuirea principalilor protagoniști – mirele și mireasa – de către figuranți care, cică, arătau mai credibil. Cireașa de pe tortul miresei sau, mai degrabă, bomboana de pe coliva preconizatei petreceri a reprezentat-o anularea transmiterii directe a nunții pentru un alt eveniment intrat în “prime-time”.

“Mireasa” Denisa Iova și “ginerica” Sergiu Bucur sunt doi tineri actori de incontestabil talent. I-am apreciat în “Prețul demnității”, au excelat și acum. De aceea, constănțenii ar trebui să-i vadă jucând cât mai des. De fapt, toți actorii realizeză partituri deosebit de reușite: de la junii miri, până la maeștrii Lică Gherghilescu și Radu Niculescu.

Din distribuția spectacolului “Nuntă, caut mire și mireasă” fac parte: Denisa Iova, Sergiu Bucur, Emanuel Cristoiu, Rovena Paraschivoi, Radu Niculescu, Cătălina Oțeleanu, Adi Gheo, Inga Marcu, Tiberiu Roșu, Clara Ghiuvelechian, Dan Cojocaru, Daniel Minciună, Andrei Stroescu, Lică Gherghilescu, Leticia Albu.

E un spectacol cu multe costume pentru cele 12 personaje ce presupune muncă intensă ca la o producție filmată. Pentru că povestea se întâmplă într-un studio TV e nevoie de multe elemente tehnice. Decorul, realizat de un scenograf de film, are multe idei originale și crează un spațiu cât mai cinematografic în sala de teatru.

Public foarte numeros: s-a stat în picioare, biletele fiind vândute cu multe zile în urmă. Aplauzele îndelungate din sală au răsplătit dăruirea actoricească al celor de pe scenă. Principala problemă a tuturor teatrelor constănțene rămâne, însă, lipsa infrastructurii. Nu avem clădiri de spectacol, nu avem teatre de vară, nu avem scene. Toate colectivele artistice din Constanța au realizări deosebite. Dar unde să-și prezinte spectacolelor? Se joacă prin parcuri, pe plajă, în boscheți, în sedii de partid (!), prin cluburi și cârciumi.

Teatrul “Căluțul de mare” beneficiază de sală, doar, prin amabilitatea Comunității Elene din Constanța, proprietar al imobilului de pe strada A. Karatzali. Jos pălăria în fața gestului dar sala e mica, scena la fel. Pentru teatru de păpuși e suficient spațiu însă, pentru desfășurări mai mari e complicat.

Spectacolele ar trebui văzute de cât mai mulți elevi și tineri sau, chiar, de către adulți. Ori, fără un sediu corespunzător este imposibil. În 2024, se încheie mandatul actualei Administrații locale. Au promis multe, nu au realizat absolut nimic, au continuat activitatea distructivă a predecesorilor. 

Se aruncă cu bani publici în tot felul de manifestări artistice kitschoase cu iz de mici, bere și manele în timp ce artiștii noștri adevărați sunt evitați și marginalizați. Să sperăm că va fi mai bine după ce adunătura de impostori incompetenți ce guvernează Constanța va fi trimisă acasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.