Acasă Educaţie Universitatea Ovidius aduce în România primul «amfiteatru verde»

Universitatea Ovidius aduce în România primul «amfiteatru verde»

7390
0
Sursa: www.ud.taichung.gov.tw/Ilustrație cu rol sugestiv
Sursa: www.ud.taichung.gov.tw/Ilustrație cu rol sugestiv

Dan MIHĂESCU ■

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) are la dispoziție doi ani și jumătate ca să finalizeze un proiect transfrontalier în valoare de aproape 1,6 milioane euro, co-finanțat din fonduri comunitare, pentru amenajarea unui «amfiteatru verde» funcțional, amplasat într-un viitorul parc recreațional comunitar din campus, informează un comunicat de presă al instituției academice.

Sursa foto: UOC

Potrivit sursei citate, «Amfiteatrul Verde» este doar un obiectiv eco-funcțional din cadrul segmentul de program ce revine pentru implementare partenerului român, UOC, care este totodată și lider al proiectului în domeniul adaptării la schimbările climatice

Valoarea totală a finanțării pentru proiectul MoreAdaptBSB este de 1.594.728 de euro, din care 90% e sprijin financiar al UE (FEDR, NDICI – Global Europe, IPA), restul fiind contribuție națională.

Proiectul trebuie finalizat în 30 de luni (2,5 ani) și are drept obiectiv general îmbunătățirea cooperării transfrontaliere pentru creșterea gradului de pregătire și adaptabilitate regională la pericolele legate de schimbările climatice, prin aplicarea unor soluții bazate pe metode inovatoare de teledetecție.

În esență, în cadrul proiectului vor fi restaurate zone cu mare vulnerabilitate la secetă și inundații în localitățile pilot Constanța, Kassandra, Primorsko, Odessa, din cele patru  țările partenere (România, Grecia, Bulgaria și Ucraina).

Referindu-se la specificitatea și beneficiile pe care le va avea partenerul român managerul de proiect, conf. univ. dr. Raluca Andreea Trandafir, a declarat pentru Sentinela: Este simplu, Universitatea Ovidius are oportunitatea să se înzestreze cu un parc recreațional și un «amfiteatru verde», așa cum este el definit în structura de concept a programului, în aer liber. Totul, prin fonduri atrase, UOC, revenindu-i pentru investiția directă, un buget de 500.000 de euro, din totalul finanțării”, a precizat Raluca Trandafir.  

Sursa: UOC

Programul pune accent pe dezvoltarea de noi peisaje adaptabile și rezistente la schimbările climatice, integrate în viața de zi cu zi a cetățenilor, iar din fondurile asigurate prin proiectul MoreAdaptBSB, UOC va reuși să finanțeze parțial necesitățile investiționale pentru viabilizarea integrală a parcului aferent Corpului A din campusul universitar, cu o suprafață de aproximativ 1,8 hectare. Astfel, conducerea instituției academice vede necesară extinderea colaborării tradiționale cu Asociaţia Constanţa Restart, care a finanțat și a contribuit cu voluntari pentru amenajarea primei suprafețe de 1,2 hectare din ceea ce a devenit în decursul a doi ani Constanța Park, spațiu recreațional public și de loasir pentru comunitatea academică și pentru toți constănțeni.

Investiția din proiectul din proiectul MoreAdaptBSB are în vedere: renaturarea spațiilor verzi prin instalarea de gazom, plantarea de arbori și arbuști ornamentali, reabilitarea aleilor și crearea primului «amfiteatru verde», în scopul implementării inițiativei europene The New European Bauhaus , a mai subliniat managerul de proiect, conf. univ. dr. Raluca Andreea Trandafir.

Proiectul MoreAdaptBSB (Less vulnerability, more adaptability – pilot remote sensing assisted restoration of green spaces in coastal and urban areas within the Black sea region), finanțat prin programul NEXT Black Sea Basin (Interreg VI-B), Prioritatea 2 – Regiune curată și verde, Obiectivul Specific 4 – promovarea adaptării la schimbările climatice şi a prevenirii riscurilor de dezastre și a rezilienței, pe baza unor abordări ecosistemice, este realizat în cadrul unui consorţiu din care fac parte șase organizații: Universitatea Ovidius din Constanța (lider de proiect), Camera de Comerț din Halkidiki (Grecia), Primăria orașului Kassandra (Grecia), Fundația Via Pontica (Bulgaria), Primăria comunei Primorsko (Bulgaria) și Universitatea Agrară de Stat din Odessa (Ucraina).

Noul Bauhaus european exprimă ambiția UE de a crea locuri, produse și moduri de trai estetice, durabile și incluzive. El promovează un nou stil de viață în care durabilitatea corespunde stilului, accelerând astfel tranziția verde în diferite sectoare ale economiei noastre, cum ar fi construcțiile, mobilierul și moda, precum și în societățile noastre și în alte domenii ale vieții noastre de zi cu zi.

Scopul său este de a oferi tuturor cetățenilor acces la bunuri circulare și cu emisii reduse de carbon, care sprijină regenerarea naturii și protejează biodiversitatea.

Noul Bauhaus European aduce o dimensiune culturală și creativă Pactului verde european, cu scopul de a demonstra modul în care inovarea durabilă oferă experiențe concrete și pozitive în viața noastră de zi cu zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.