Acasă Cronica Mărțișoare folclorice la Centrul Jean Constantin – sold out!

Mărțișoare folclorice la Centrul Jean Constantin – sold out!

12613
0
FOTO: Geta FRIGIOIU
FOTO: Geta FRIGIOIU

Luigi FRIGIOIU ■

Snobii susțin că bătrânul Tomis e un oraș acultural în care publicul nu poate umple niciodată o sală de spectacol. Admirabila echipă de Centrul Jean Constantin, condusă de Laura Stroe și Daniel Oproiu, demonstrează contrariul. Argumente sunt reprezentațiile cu sala de 1000 locuri arhiplină! Pe 6 martie, Centrul a găzduit un show folcloric cu reprezentanți din diverse zone etnografice, apreciat la superlativ de numeroșii spectatori                                                                                                                  

Celentano de la CJC

Au fost și scene comice. Un cetățean (turmentat) a urcat pe scenă. Părea că a ieșit crâșmă și caută o cabină WC să urineze. Cei prezenți au intuit momentul de “stand up comedy” și au aplaudat. Când “magnetizatul” a luat cuvântul în stil Celentano din Las fierbinți ne-am lămurit toți că e nea Mihai din Podu Iloaiei. Bag samă că Lupu de la CJC i-a înșelat, din nou, vigilența soției, doamna Traiana, care-i interzice escapadele nocturne bahice. Ca și Cantindatul din “D’ale carnavalului”, cadidatul nostru a tachinat strașnic până s-a plictisit toată lumea. A recunoscut că directoarea Centrului Cultural, Laura Stroe, îi este de un real sprijin în activitate. Singura afirmație adevărată. Lupului i se împleticeau limba și picioarele, dar când își pierdea echilibru, tânăra directoare, pe fază, îi acorda rapid sprijinul. După melancolicul discurs de bodega, preșul CJC nu s-a mai întors în fotoliu din lojă. A luat-o glonț spre culise unde, probabil, pitise ultima sticlă șterpelită din cămara Traianei.                         

Nici o saramurică fără Plătică

Încălzirea s-a făcut cu muzică dobrogeană cântată de soliste din generații diferite: tânăra speranță Adriana Sofica și, deja consacrata, Elena Plătică. Cea din urmă nu e doar interpretă ci și profesoară la Centrul cultural Județean. Pe scenă, a dănțuit și ansamblul de jocuri populare Brâulețul. Sigura notă discordantă a făcut-o așa-zisul coordonator al dansatorilor, lăutarul afon Gheorghiu-Timofte. Când toți se distrau, ce credeți că făcea scripcarul ratat? Gonea copii care țopăiau pe culoare în ritmul muzicii! Apoi s-a îmbrâcit cu bunicile sărite în apărarea nepoților. Ne întrebăm, tot mai serios, când v-a scăpa Centrul Cultural de acest imposor, “târâie-brâul” de la Brâulețul?   

FOTO: Geta FRIGIOIU

Aripi de Flutur: “Mângâi stelele cu mâna, sus pe Muntele Ciumârna”

Melodiile cântate de Angelica Flutur ne-au purtat într-un ținut de poveste, colț de Rai, loc plin de farmec, numit Bucovina. Cu glas cald și suflet înseninat de frumusețe, cu ambiție și încredere, tânăra interpretă și-a transformat visele în realitate. Fiecare apariție reprezintă un omagiu adus marilor interpreți de altădată, dar și huțulilor din satul natal Ciumârna (comuna Vatra Moldoviței – Suceava), tuturor păstrătorilor de tradiții folclorice. Angelica Flutur impresionează prin ținută, eleganță și naturalețe, calități însușite de la marea artistă a Bucovinei, Sofia Vicoveanca, care i-a marcat copilăria și formarea interpretativă.

Vine Ananie, este veselie!

Paul Ananie s-a născut în Maramureșului Istoric și a respirat tradiția lui. Primul contact cu muzica l-a avut când era cocon de grădiniță. A cântat „După pui de Moroșan, să nu dai cu bolovan” și a luat Marele premiu. A debutat cu mare ambiție, având un singur țel: să devină cântăreț de muzică populară cunoscut și să promoveze tradiția Maramureșului. Își dorește să amintească, cu respect, de obiceiurile, bucuriile și supărările strămoșilor, de etnografia și folclorul zonei. Astfel, va trezi nostalgia celor ce cunosc Maramureșul, iar necunoscătorilor o să le stârnească curiozitatea.

Paul Ananie iubește Constanța pentru că, în 2012, a câștigat Marele premiu la Festivalul folcloric Mamaia. De altfel, a făcut o invitație generală constănțenilor și sala a fredonat împreună cu el: “Haida-hai la Maramu!”. Paul a promis că ne așteaptă, tradițional, cu pită, slană și o sticlă cu horincă de prună care face mărgeluțe.

Junele Sibiului

Robert Târnăveanu, voce de top a melosului ardelenesc, și-a descoperit pasiunea de la 6 ani. Înzestrat cu voce specială, potrivită chiar pentru canto, Robert Târnăveanu e atras de muzica populară, careia i s-a dedicat. A devenit solist al Ansamblului “Cindrelul – Junii Sibiului” și emisar al folclorului autentic. Talentul deosebit i-a adus premii și turnee în străinătate, alături de nume grele ale muzicii populare. Marea interpretă a folclorului din zona Sibiului, Lucreția Ciobanu, i-a scris pe coperta primului său album: „Mă bucură calitățile vocale de excepție ale lui Robert Târnăveanu. M-ar bucura ca spațiul folcloric al zilelor noastre să poată oferi unor asemenea moștenitori o platformă propice afirmării și desăvârșirii profesionale.” Robert Târnăveanu, artist complex iubitor de folclor, face de neuitat orice eveniment unde e prezent. Așa s-a întâmplat și la Constanța. 

FOTO: Geta FRIGIOIU

Olguța Berbec – Mioriță laie, laie bucălaie

Olguța, solistă din zona Olteniei de Nord – Mehedințiul de Munte (Baia de Aramă), a copilărit într-o zonă păstrătoare de tradiții și port popular. Are un master în etnografie și folclor. Din 2004, participă la festivaluri și spectacole alături de interpreți consacrați, cu acompaniamentul unor orchestre renumite. A continuat în Ansamblul “Maria Lătărețu”- Tg.Jiu iar, în 2007, a urmat cooptarea în Ansamblul “Doina Gorjului” – Tg Jiu, unde își găsește, și acum, împlinirea profesională. În 2008, participă la Festivalul de romanțe “Crizantema de aur” Târgoviște, unde obține unul din cele 4 Mari premii.

În repertoriu, pe lângă piesele zonei de munte Mehedinți, Olguța Berbec abordează folclor gorjenesc, folclorul pastoral din zona Olteniei de Nord și romanțe. Alături de Olguța, pe scenă și în viață, se află soțul ei, clarinetistul de excepție, Remus Novac.

Prezentarea au asigurat-o Roxana Cioacă și Ionuț Dulgheriu. Roxana, chipeșă și înaltă cât o zi de post, arată ca un top-model. Iar simpaticul Ionuț e un artist tot mai împlinit, profesional și fizic. A acompaniat orchestra Ansamblului Brâulețul. Instrumentiști superprofesioniști, nu degeaba sunt supranumiți Gipsy Kings. Conducerea muzicală – Cristian Obrejan, maestrul cu stil dirijoral personal, sobru cu accente comice, ce amintește de marele Celibidache. Felicitări tuturor celor care și-au adus contribuția la o seară folclorică memorabilă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.