Manuel VLĂDUȚ ■
„Nu-l uitați pe cel căzut în război, lăsați-i din când în când un loc la masă,
Ca și cum ar fi viu între noi, ca și cum s-ar fi întors acasă…” – Nichita Stănescu
Vineri – 19 aprilie, cu ocazia sărbătoririi a 130 de ani de la înființarea Regimentului 34 Infanterie, Monumentul Eroilor Regimentului a fost sfințit într-un amplu ceremonial militar și religios.
Ridicat în anul 1994 prin efortul cadrelor militare ale regimentului și cu sprijinul Primăriei Topraisar și a altor câteva societăți comerciale locale, monumentul a fost reabilitat și restaurat în acest an la inițiativa comandantului Batalionului 341 Infanterie “Constanța” – “Rechinii Albi” – Mr. Marian Stoica, cu sprijinul nemijlocit al efectivului batalionului – prin Asociația “Rechinii Albi”, al cadrelor militare în rezervă ale fostului Regiment 34 Mecanizat, al Primăriei Topraisar, Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria” – filiala Constanța, Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, precum și al Ordinului Militar al Veteranilor din Teatrele de Operații și al unor inimoși reprezentanți ai societății civile, cum ar fi Aidîn Molagean, Stângă A. sau societățile comerciale Mesta Marmura, Kober, Delta Internațional, PFA Lambru.
Epopeea Regimentului 34 Infanterie din Divizia 9 Infanterie “Mărășești”, a început acum 130 de ani, când prin Înaltul Decret Regal nr. 1548 din anul 1894 lua ființă una dintre cele mai glorioase și reprezentative unități ale Armatei Române.
Renumele și Gloria și le-a câștigat prin faptele de vitejie ale ostașilor dobrogeni care și-au vărsat sângele pentru pământul Patriei în luptele din Primul și Al Doilea Război Mondial purtate pe întreg cuprisul țării, dar și în afara hotarelor, scriind astfel cu litere de aur, file din istoria națiunii române.
Continuatorul tradițiilor istorice și de luptă ale gloriosului Regiment 34 Infanterie, este astăzi faimosul Batalion 341 Infanterie “Constanța” – “Rechinii Albi”, unul dintre batalioanele de elită ale Armatei României, care a scris mai departe istorie prin misiunile încredințate și executate cu succes în teatrele de operații externe – unde și-a dat tributul de sânge prin jertfa Slt.(p.m.) Ionel Gheorghiță Drăgușanu și a camarazilor răniți.
Păstrând forma și aspectul inițial al monumentului, restauratorii au depus o muncă minuțioasă și migăloasă, aducând în înfățișarea acestuia un plus de strălucire și valoare autentică, prin marmura și travertinul folosite din belșug și cu iscusință, dar și prin elementele de decor inedite, cum ar fi siglele cu însemnele Batalionului 341 Infanterie încrustate în mozaic, sau însemnele decorațiilor de război primite de-a lungul timpului de mai vârstnicul Regiment 34, precum și de mai tânărul Batalion 341.
Astfel, pe latura din stânga a monumentului, spre vârful obeliscului încununat de Crucea Ortodoxă, străjuiește decorația de război a regimentului – Ordinul Militar „Mihai Viteazul”, cu cifrul Regelui Ferdinand, în timp ce pe latura sa dreaptă, stă mărturie faptelor de arme ale Batalionului 341 Infanterie – Ordinul „Virtutea Militară” cu Însemne pentru Război, în grad de Cavaler, acordate drapelelor de luptă ale bravelor unități.
Pe latura stângă, sub obelisc, stau scrise numele bătăliilor în care s-au jertfit eroii Regimentului 34 Infanterie: Turtucaia – 1916, Siriu – 1916, Mărășești – 1917, Ataki – 1918, Cotul Donului – 1942, Oarba de Mureș – 1944, Carei – 1944, Banska – Bistrica – 1945;
Pe latura dreaptă, sub Virtutea Militară de pe obelisc, pot fi citite misiunile executate de Batalionul 341 Infanterie în teatrele de operații externe: Kosovo – 2003-2005, Kandahar – 2006, Talil – 2008, Zabul – 2011, Kandahar – 2017, Sarajevo – 2023.
Pe frontispiciu, deasupra flăcării simbolice ce arde veșnic, stă scris: „Slavă eroilor Regimentului 34 Infanterie Constanța”.
De remarcat impresionanta mobilizare a militarilor, activi sau rezerviști, veterani sau simpli civili, la chemarea inițiatorilor acestui merituos proiect, în a sprijini financiar sau cu materiale de construcție și forță de muncă realizarea restaurării acestui monument ajuns în ultimii ani într-o stare deplorabilă din cauza lipsei de fonduri.
Un exemplu demn de urmat oriunde există astfel de monumente căzute în uitare (și sunt destule cazuri în România…), dar și o dovadă vie că spiritul de corp, camaraderia și cultul eroilor neamului nu au fost uitate aici, la malul mării, niciodată!
Participarea la acest eveniment, a fost la fel de impresionantă: foști comandanți ai regimentului sau ai batalionului, cadre militare în rezervă sau în retragere, veterani din teatrele de operații, autorități locale, preoți, civili, tineri, copii, au fost prezenți în număr mare la acest eveniment special.
Am reținut expresia fostului comandant al Batalionului 341 Infanterie, generalul Cătălin Tomescu, pe atunci locotenent-colonel, adresându-se militarilor batalionului: „Peste ani, și voi vă veți regăsi în acest monument! Căci ați scris și veți mai scrie istorie!”
Și ce poate fi mai nobil și înălțător, decât să poți rosti peste timp, în fața copiilor sau a nepoților tăi: “Și eu am fost acolo!”
Căci astăzi, cu adevărat, monumentul eroilor din Topraisar, prin înscrisul locurilor unde Rechinii Albi și-au îndeplinit misiunile, devine Monumentul – Sanctuar al veteranilor din teatrele de operații… cei care au luptat și și-au câștigat renumele și faima sub deviza:
„ACTA NON VERBA”
Foto: Manuel VLĂDUȚ