Acasă PAMFLET Monarhii rurale

Monarhii rurale

6968
0

Luigi FRIGIOIU

Famiglia Timofte e mereu în pofte

O vorbă din bătrâni, vrând să identice originea promiscuității și dezordinii din societate sugerează că toate astea se întâmplă căci:”Mama proştilor e mereu gravidă” și după cum bine se știe că la gravidie se iscă poftele iată că în vreme pe noi toți, simpli muritori, ne astupă și ne satură Dumnezeu de pământ pe lumea ailaltă, unii mai lacomi, vor să se obișnuiască cu pământul de când sunt, încă, în viață. De exemplu, fostului primar al comunei Nicolae Bălcescu, din județul Constanța, Dumitru Timofte, îi umblă vorba că-i din tagma pofticioșilor. Ca orice PSD-ist ce se respectă, Timofte s-a trezit în pofte, și nu orice fel dedorințe ci fix pământurile gospodarilor din sat. Dar, combinațiile și nepotrivirile din actele publice cu ogoada primarului, au fost date în vileag de justiție. Drept urmare poafta i-a fost stinsă printr-o preîndulcită condamnare la pușcărie,definitivă și irevocabilă, cu suspendare, ce-i drept. Astfel, juriul cu sutane negre de la Tribunal l-a scos din primărie pe ușa din dos și i-a pus în vedere să-și mai pună pofta-n cui, că până una alta a încurcat rețetetele din bucătăria administrației comunale.

Tot poftind la cașcaval în continuare, și văzând că bucata ce-a mare a scăpat-o din gură, Nea Mitică n-a stat pe gânduri și și-a scos “tovarășa“ la produs voturi. Astfel, candidatul PSD la primăria Nicolae Bălcescu este… taram, Nea Mitică-n fustă, adică Victoria Timofte, de profesie cucoană… De fapt, gașca PSD (o adunătură de nași, fini și cumetrii, plină de dosare penale) din Nicolae Bălcescu pare o cușcă din care au evadat mulți iepuri ce năpârlesc acum pe la alte partide. Toți s-au înscris în cursa pentru funcția de primar dorind să calce pe urmele lui Timofte. Și, ca rânduiala să fie perfectă, unul din candidați se numește Popa, că tot vin sărbătorile de Paște. Amin! Iepurașii PSD au uitat, însă, că alergarea lui nenea Mitică s-a încheiat sub semnul Porții Albe. Pe locuri, fiți gata, start!

Sursa foto: FB Dumitru Timofte

Iacobici face din Grădina bici 

În comuna Grădina, din județul Constanța, e ca în Paradis: liniște și pace. Nu există decât o singură organizație, cea a PSD-ului a primăriței Gabriela Iacobici aflată de patru mandate în fruntea comunei (aleasă cu 100% din voturi, mai ceva ca Ceaușescu).

Inițial, a vrut să candideze soțul, Ion Iacobici, dar omul a avut alte trebi. Prințul-consort, nea Ion, și Delfina, prințesa (Sonia Funda-Iacobici) au fost trimiși în judecată de DNA, pentru fraudarea fondurilor europene și condamnați definitiv la închisoare. Ambii au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare și cinci ani termen de încercare pentru declarații false prin care au obținut fonduri europene de la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit și au plătit daune două milioane de lei.

După nenumărate peregrinări prin justiție, devotata și divorțata fiică Sonia a reușit să se recăsătorească. Alesul: magistratul Gil Julien Grigore, până de curând, șefului Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța. Don Gil s-a arătat încântat de faptele penale ale familiei socrilor și le-a preluat numele – astăzi, îl cheamă Gil Julien Grigore-Iacobici!

Sursa: FB/Gabriela Iacobici

Frumoșii și penalii micilor comune: soți Neague din Bărăganu

Instanța de fond s-a pronunțat în dosarul DNA pe numele Magdalenei Neague, primar al comunei Bărăganu, din județul Constanța, și al soțului Titu Neague, fost primar, ambii condamnați pentru fraude cu fonduri europene. Actualul şi fostul primar din Bărăganu, Magdalena și Titu Neague, au mers de mână nu numai în fața ofițerului Stării civile ci și în fața procurorilor DNA. Inițial, în 2021, au fost condamnați pentru fraude cu fonduri europene. Soții Neague au fraudat Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu 1,54 milioane lei. Cei doi au folosit documente false și le-au depus în numele firmei “La Titu Frumosu”, între 2015-2017, ca să obţină ilegal bani pentru suprafeţe pe care fie nu le lucrase, fie nu le deţineau de drept.

După condamnarea inițială, dosarul a revenit la prima instanță pentru rejudecare. La reluarea cercetării, instanța a găsit-o, din nou, vinovată pe primărița Magdalena Neague. Judecătorii au condamnat-o la trei ani închisoare cu interdicția dreptului de a fi aleasă în funcții publice ce implică exercițiu autorității de stat, pedeapsa fiind suspendată condiționat. Actuala pedeapsă e mai mare decât cea inițială, de doi ani și două luni. La rândul său, fostul primar Titu Neague, soțul actualei primăriței, a primit doi ani de închisoare, sentință contopită cu alta anterioară, dintr-un dosar mai vechi. În urma contopirii, fostul primar s-a ales cu o frumoasă pedepsă: fix patru ani, rotunjiți, închisoare cu executare.

Amendată cu 40.000 lei, firma “La Titu Frumosu” SRL s-a dizolvat, ca măsură complementară. Cei doi soți au fost obligați să plătească, către APIA 1,5 milioane lei, reprezentând despăgubiri civile, daune materiale (sprijin agricol între 2015-2017) plus dobânzi şi penalităţi.

Dar, pentru că “Viața e frumoasă”, famiglia lui Neague „Frumosu” pregătește o nouă candidatură la apropiatele alegeri din comuna Bărăganu. Dacă cei doi vor fi priponiți, va candida, probabil, alt membru al familiei. În cazul în care se va găsi vreunul în libertate.

La Vulturul de mare, cu Berbecu-n gheare…

Nu e fabulă, e realitatea din micuța comună constănțeană Cartalu, astăzi Vulturu. În 2000, cele câteva sute de locuitori au pus un Berbec în primărie și nu l-au mai lasat să plece decât dacă și-a lăsat cârlanul în loc. Mai exact, întâi, l-au votat pe Neculae Berbec, primar în două mandate. Când bătrânul Berbec s-a retras la pensie, vulturenii au ales un tânăr cârlan: pe Eugen Marius, fiul lui nea Neculae.

În timp, lui Eugen Berbec i-au crescut spectaculos cornițele. Era logic să fie așa, de vreme ce se află la al patrulea mandat și se pregătește să-l câștige pe cel de-al cincilea. Nu știm cum e viața prin localitatea Vulturu, aflată la mare distanță de Constanța. Dar, având un Berbec în frunte atâția ani, de Paște, comuna ar trebui să fie plină de miei. Meee!

Uite Vrabia, nu e vrabia!

Încheiem cu o povestire ornitologică. Primarul Valentin Vrabie s-a remarcat, mai întâi, prin carnavaluri megalomane în Peștera, o comună unde locuitorii trăiau cam cum le zice numele satului, rupți de realitate, fără să fie racordați la apă, canalizare etc.

Sursa: Facebook/Valentin Vrabie

Apoi, strigătul de luptă “Abe, Vrabia!” a răsunat în Medgidia. Scandau romii musulmani din celebrul cartier Ali Baba, cei prin votul cărora cărora Valentin Vrabie a ajuns primar în Medgidia. Ca să-i țină culcușul cald, și-a lăsat în loc păsărica. Chiar pe coana Vrabie, pe atunci, soția sa proprie și personală, aleasă primăriță în Peștera cu titlul de Nicoleta Întâia.

În Medgidia, potul era mai mare. Vrabetele s-a luat la trântă cu alte păsări prădătoare din cuiburile infracționale ale orașului. Se dădea cocoș dar când să se încoroneze “regele păsărilor”, adversarii i-au aruncat smâcul în cap și l-au strâns în jurul gâtului. Turnătoria pentru o autorizație ilegală i-a luat piuitul.

Sursa: Facebook/Nicoleta Vrabie

Procurorii DNA, anchetatorii cazului, le-au dat denunțătorilor nume de cod sugestive, în context: Scatiu și Colibri. Vrabie s-a ales cu o condamnare definitivă și urma să fie băgat la colivie. Atribuțiile sale în primărie au fost preluate de viceprimarul cu nume predestinat, Păun. Nu știm câți saci de grăunțe s-au aruncat în joc dar, povestea nu se sfârșește aici. Vrabie a renăscut din propriul găinaț, ca Pasărea Phoenix din propria cenușă. Procesul său se rejudecă, el s-a întors pe funcție și are dreptul să candideze pentru un nou mandat de primar al Medgidiei. În Ali Baba și în alte cartiere, cel puțin 40 de voci scandează, din nou, “Abe, Vrabia!”. Acuma rămâne să vedem câți megidioții mai pariază.

P. S.

Și-ar mai fi fost cât pe ce să se pună de-o dinastie ereditară în 2010, în rândul celor care vor să împărățească satele din județul Constanța, când primarul comunei Adamclisi, Emilian Burcea a decedat în timp ce-și vizita prietenii peste graniță, în Bulgaria, la Silistra. Doliu mare, omul era iubit. respectat și îndrăgit, până peste poate, în comună astfel că tot norodul a zis să-i urmeze la tronul primăriei consoarte, Marieta Burcea. Tot ca din partea PSD, cum ar veni. Doar că ce să vezi, fără să fie succesor pe linie dinastică, și nici din aceași familie princiară, a revendicat tronul alt Burcea, Anton Burcea, de la PD, care a și luat coroana, astfel că văduva consoartă a pierdut și dinastia dar și primăria.

       

             

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.