Acasă PAMFLET Miștocrația salvează România

Miștocrația salvează România

15988
0
Imagine prelucrată
Imagine prelucrată

Dan MIHĂESCU ■

Motto: “Odată devenit jurnalist, nu mai există leac!” Ayushman Baruah

3 Mai – Ziua mondială a libertății presei

Eu unul, după definiția lui Gabriel Garcia Marquez, am beneficiat întreaga viață activă de cel mai minunat serviciu pe care-l poate avea un om. Curios din fire, după „trecerea în rezervă” am vrut să verific dacă pot să mă bucur și de cea mai minunată pensie din lume și să verific dacă este adevărat că poți face jurnalismul doar din plăcere, atunci când ai asigurat un venit din alte surse. Așa că, dacă oamenii pe care-i cunosc or să-mi reproșeze vreodată că fac public conversații sau informații pe care mi le-au împărtășit, îi asigur că au știut de la bun început cu cine discută.

Gazetăria, ca și politica, este în serviciul public, răspunde intereselor publice și din aceste motive trebuie să se consume în public, la vedere.

Îmi aduc aminte că prin anii ’90, la începuturile democrației românești marcată de ciupercăria partidelor politice care proliferau epidemic, circula o butadă în care doi indivizi au schimbul de replici: știi că am intrat în Partidul X? La care interlocutorul îi răspunde, schițând și un gest fetid, uitându-se sub talpă: În ce-ai intrat…?

M-am referit la acea glumă proastă, de acum peste 30 de ani, căci deunăzi am văzut cum politicienii de pripas manifestă o astfel de greață, rușine și disconfort după ce au ajuns, voit sau accidental, împinși de oportunismul refulat ori mistuiți de pasiune, să îmbrace “cămașa muceniciei” (cum le place să se legitimez) a oștenilor din partidul lui George Simion.

Mironescu avid după AUR!

Așa se face că astăzi, la patru zile de la data limită de depunere, listele nominale de candidaturi pentru Consiliul Local Municipal Constanța și Consiliul Județean Constanța, nu au fost făcute publice de către Biroul de Presă al AUR Constanța.

Degeaba au purtat ziariștii locali corespondență pe grupul de WhatsApp cu adibelu ??? la numărul de telefon 0744538774 – responsabilul de comunicare. Bietul om s-a dovedit surd și mut, aceasta fiind ingrata sarcină primită, desigur. Listele de candidați au rămas o enigmă pentru presă, până când…

Eu la început am tratat cu indiferență povestea asta, așa cum am hotărât să-i tratez pe toți marțafoii de politicieni pripășiți în această campanie electorală, până când un corespondent zelos mi-a atras atenția cu o întrebare plasată la “vinclu”: Ai aflat cine candidează de la CERONAV pe lista AUR de la Consiliul Local Municipal Constanța? Îi răspund, cu o întrebare, sigur pe mine: În afară de Ovidiu Cupșa? Mă paraponează instant: “Da”! “Fugi domne de aici că așa ceva nu mai cred. Ce naiba?! Acolo lucrează destoinici, au toți diplome la bază, au cariere, profesii, meserii – cum zicea Băsescu. Sunt comandanți de nave, șef-mecanici, profesori, astea-s bazaconii”, îi răspund.

Și ca să nu rămână de rușine, corespondentul meu îmi trimite instant dovada irefutabilă… Hopa, zic, “ăsta nu e tata”, folosind celebra replică a actorului Ion Caramitru interpretul personajului Șerbănescu din filmul Porțile Albastre ale orașului.

Dovada era posterul de promovare a unui podcast cu Ovidiu Cupșa, candidatul AUR la Primăria Constanța și locul 1 în CLM Constanța, alături de Laurențiu Mironescu sub lozinca cezariană “Zarurile au fost aruncate”.

Mi se pare ireal dar am învățat că în politică orice este posibil iar oamenii știu să șarjeze nonșalant “să nu spui niciodată, niciodată”, drept pentru care-i scriu domnului comandant de navă Laurențiu Mironescu, fost director general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, cu pedigree profesional și politic revendicat direct din Traian Băsescu, fost deputat PD 2004-2008, fost secretar general al Ministerului Administrației și Internelor în ianuarie 2011, fost director coordonator și prof. la CERONAV, președintele Ligii Navale Române, absolvent cu bacalaureat al Liceului Mircea din Constanța, masterand și doctorand prin universități din Belgia și București, fiul tatălui său, comandant de navă și reprezentantul NAVROM la Istanbul și bunic de nepot, el să se înhăiteze cu clovnul Simionică, la remorca lui SOC (Sorin Ovidiu Cupșa)?

Mironescu confirmă adeziunea sa politică și o justifică prin prisma unui gest de onoare față de noul său mentor politic. Așa să fie zic, dar mie îmi pare rău chiar și pentru Cupșa în ce a intrat!

Da, să-i ții companie pe stradă la împărțit pliante ca să-ți împarți cu el scuipăturile luate în freză, mai pot să înțeleg, dar să te cocoți și pe lista de candidați la Consiliul Local Municipal Constanța pe locul 2, considerat eligibil, asta deja denotă oportunism cras. Și să faci tu asta, Laurențiu Mironescu, locuitor al stațiunii Eforie Sud care vreme de trei ani, îndreptățit, l-ai înjurat cum ai știut mai bine pe eforiotul Vergil Chițac pentru condițiile de trafic și balamucul din Constanța, imputându-i că nu are domiciliul în municipiul pe care-l administrează. Asta dă urât la CV-ul de caracter!

Oricum, conversația ireală îmi stârnește curiozitatea și descopăr astfel, cu greu, niște liste ale candidaților AUR-ică, oarecum incomplete, dar din care deduc faptul că partidul își făcuse cuib de viespi la CERONAV. În total sunt vreo șapte candidați pe lista cu pricina printre care și nașul lui Cupșa, Ștefan Pleșca, plasat pe locul 7 dar contestat la BEM, precum și mulți alții care, mă gândesc acum, vor să-și păstreze un profil discret până o fi să se întâmple, adică să capete statutul de aleși făcând parte din categoria celor care vor să intre doar puțin, cu capul, nu s-o vâre de tot. Vai mama lor!

Pentru cei care au avut răbdare să citească articolul până la sfârșit, ofer drept premiu de consolare lista candidaților AUR, loc de stuchit cu of și de comentarii publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.