Acasă Alegeri 2024 Cătălin Chivu își dorește pentru Cobadin “la trecutu-i mare, mare viitor”!

Cătălin Chivu își dorește pentru Cobadin “la trecutu-i mare, mare viitor”!

3043
0

Dan MIHĂESCU ■

Eu am cunoscut Cobadinul în anii ’70 pe când era profilat ca un puternic centru agricol din inima județului Constanța și mare mi-a fost încântarea când invitatul meu la Potcovărie, Cătălin Chivu, fiu al satului, viceprimar și candidat la funcția de Primar al comunei din partea Partidului Național Liberal (PNL) a reacționat când l-am evocat pe Sabri Emurla, legendarul președinte al cooperativei agricole de producție care obținea recolte colosale de porumb, grâu și pepeni și păstorea o uriașă turmă de merinos.

La vremea aceea Cobadin era cea mai mare comună rurală din județ, avea liceu cu tradiție, în 1975 se pusese și temelia noului cămin cultural după un proiect arhitectonic orășenesc, căci comuna Cobadin se prefigura a fi declarată oraș  Căminul vechi şi piaţa din Cobadin, iar cel vechi a găzduit în anul 1974 concertul celebrei trupe timișorene SEMNAL M, condusă de regretatul Iuliu Merca.

Comandat de Filiala Constanța PNL-realizat de Gazeta Sentinela prin portalul www.sentinela.ro CMF 21240015 https://youtu.be/flz4iKrSnes

Tot despre efervescenta activitate de la Căminul Cultural Cobadin, prof. Traian Lupu menționează, în lucrarea File din Albumul cu amintiri, “ la vremea anilor 1972-1977, ca director al Căminului cultural, am contribuit la performanţele Corului de femei din Cobadin, laureat al mai tuturor concursurilor naționale, judeţene şi interjudeţene. Am reuşit „să adunăm” cu vestitul Cor de femei de la Cobadin (care devenise între timp clasă de artă corală a Şcolii populare de Artă din Constanţa), cam toate diplomele şi premiile naţionale, printre care Trofeele „Ion Vidu”, la Lugoj şi „D.G.Chiriac” la Piteşti, sub forma unor statuete valoroase din bronz (…) În deplasările prin ţară sau în Bulgaria, la Şabla – localitate cu care era înfrăţit Cobadinul, eram însoţiţi de „echipa de aur” de la CAP-ul din localitate – vestitul preşedinte Sabri Emurla, Erou al Muncii Socialiste şi inginerul agronom şef Dumitru (Bibi) Anghelina, cel care a pus bazele agriculturii moderne în Dobrogea ca director al Direcției Agricole, fost ministru- secretar de stat înainte și după Revoluție, şef al Departamentului agriculturii de stat – la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, împreună cu frumoasa lui soţie Didona, prieteni de familie (…) În acei ani, la Cobadin, pot să spun că am descoperit şi sufletul aromânilor, atunci când, împreună cu economistul Stere Mergeani, mergeam din casă în casă, pentru a ne uita prin lăzile cu zestre ale armâncelor şi a le convinge să vină la Căminul cultural şi să ne încânte cu vechile lor costume populare şi cântările neasemuite. Aşa am înfiinţat Grupul feminin de folclor autentic armânesc de la Cobadin, acompaniat de vestitul „Lali Mişa” la cimpoi. Tot atunci am ascultat pentru prima dată Imnul aromânilor, melodia „Pârinteascâ dimândari”, cântată în surdină, acasă la el, de domnul Stere Mergeani, un bărbat chipeş, machedon demn şi hotărât… Cutremurat de linia melodică şi de versurile acestui cântec, am înţeles cum au dăinuit armânii, cu limba şi obiceiurile lor, peste atâtea veacuri, prin locuri şi vremuri de mare restrişte (…) Mai pot aminti aici trupele de muzică uşoară şi muzică populară pe care le-am înfiinţat, formaţia de dansuri populare româneşti, un ansamblu de dansuri turceşti şi tătăreşti, o formaţie de teatru la Cobadin, alta la Viişoara, sau pe copiii şi tinerii din comună pe care i-am învăţat să cânte la diferite instrumente, sau să picteze în diverse tehnici…(P.S: Îmi amintesc cu mare drag cât de ușor și de frumos a învățat să cânte la chitară Leni Celnicu, pe vremea aceea elevă la Liceul din Cobadin. Leni a fost prima soție a fotbalistului Gică Hagi.

Da, dragii mei, aşa era: în paralel cu spectacolele susţinute de artiştii amatori locali, imediat după inaugurarea noii clădiri a Căminului cultural, am invitat formaţii profesioniste să susţină adevărate stagiuni permanente de spectacole pentru cobadineni. Teatrele din Constanţa veneau la Cobadin, înainte de premierele din Constanţa şi verificau „priza” la public a pieselor pe care le aveau în repertoriu.

În colaborare cu ARIA Constanţa, pe timpul verii, am introdus Cobadinul în circuitul litoralului, pentru teatrele profesioniste şi ansamblurile folclorice din întreaga ţară şi aveam câte două-trei spectacole pe săptămână, cu sălile arhipline… Sunt sigur că locuitorii Cobadinului își amintesc acele vremuri…Pentru copiii cobadinenilor, am înfiinţat la Căminul cultural cursuri de balet, cu instructori calificaţi, de la Teatrul de balet din Constanţa. La fel, am adus dirijori, actori și regizori profesionişti din Constanţa, care au pregătit artiştii amatori din comună. Pe plan strict profesional, ca profesor de desen, îmi amintesc de Cabinetul de Arte plastice complet dotat, cu bănci care se transformau în şevalete verticale și truse de pictură în ulei şi culori de apă, blocuri de desen şi pensule, materiale gratuite pentru toţi elevii, mese de modelaj-ceramică şi roata olarului, cu alte cuvinte o dotare ideală, cabinet realizat la Liceul din Cobadin, cu sprijinul conducerii instituţiei din anii `8o (director – profesor Octavian Barbu), din banii pe care-i strângeau pionierii pe sticle şi borcane, sau de la muncile agricole…Mai amintesc expoziţiile permanente cu lucrări de mari dimensiuni în ulei, tempera şi acuarelă pe pânză, carton sau hârtie, organizate în clădirea generoasă a Liceului din Cobadin şi numeroase alte expoziţii în noul Cămin cultural din localitate”.

Și cum să nu mi se umple inima de bucurie când eu, depănând astfel de amintiri cu interlocutorul în cadrul emisiunii, acesta, cu 14 ani mai tânăr, el vorbind mai mult din auzite, îmi întărește spusele și confirmă că are de gând, ca primar, să-i redea comunei strălucirea de odinioară, și în plus de atât să aducă o viață bună și locuitorilor din satele aparținătoare…Mai ales că în Cobadin populația a crescut de la ultimul recensământ iar azi, cu cei 9.122 de locuitori ai săi la suprafața totală de 188,41 km², comuna, surclasează multe orașe din județ.

Auziți ce zice că face Cătălin Chivu, candidatul PNL la funcția de Primar al comunei Cobadin.

Proiecte în derulare:

  1. Reabilitarea clădirii ”Casa tineretului”, ce va primi destinația de sediu al Primăriei și Consiliului Local Comunal.
  2. Construirea rețelei de distribuție a gazeor naturale în comuna Cobadin.
  3. Realizarea rețelei centralizate de alimentare cu apă a satului Negrești.
  4. Modernizarea sistemului public de iluminare în satele Viișoara, Negrești și Conacu.
  5. Asfaltarea străzilor Pelinului și Aluniș din satul Cobadin.
  6. Construirea unui Parc fotovoltaic cu capacitatea de 400KW în satul Viișoara.
  7. Renovarea clădirilor cu funcții publice: Școala Germană și Școala Tătară din Cobadin, Școala Generală Veche și Căminul Cultural din Viișoara.
  8. Finalizaraea lucrărilor la Sala de sport din satul Cobadin.

Propuneri:

  1. Asfaltare, reparare și modernizare rețele de drumuri și trame stradale în toate satele comunei.
  2. Extindere rețea canalizare.
  3. Modernizarea și sistematizarea traficului rutier și pietonal în centrul satului Cobadin.
  4. Construire Parc și Loc de joacă pentru copii în satul Viișoara.
  5. Înființarea Serviciului Comunitar de Evidență a Populației.
  6. Reorganizarea aparatului administrativ pentru asigurarea transparenței decizionale în administrația publică locală și pentru o funcționare eficientă în favoarea cetățenilor.
  7. Înființarea unei clinici de recuperare medicală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.