Acasă Alegeri 2024 PSD Constanța – compromat sau compromitere?

PSD Constanța – compromat sau compromitere?

13782
0

Dan MIHĂESCU ■

Pe 11 mai încheiam un pamflet, publicat în Sentinela, cu fraza: “Eu știam de mult că singurul social-democrat bun este doar social-democratul lipsă la apel dar unșii ăștia cu toate alifiile întrec orice limită și singura soluția pe care o mai întrevăd este să-i așteptăm să dispară pe cale fiziologică!” și iată că după 12 zile primesc și o reacție directă semn că munca noastră nu este doar pentru “vitele de pripas”.  

“Alo, bună ziua…Auziți? Domnu Dan. Domnu Mihăescu Dan?” Confirm identitatea. “Auziți vă sun de la partid, de la PSD”. Și bine faceți…glumesc eu. “Vă sun, că vă am pe listă…” Dar cine sunteți, întreb precaut, ca să mă pun la adăpost de vreo glumă a prietenilor (câți mi-or mai fi rămas)? “Ah, sunt Radu Cocârlea, Radu Cocârlea de la PSD-eu!” Așa, și de ce mă suni? “Ca să vă confirm”. Ca să mă confirm că ce? “Că sunteți!” Păi sunt din moment ce am răspuns când m-ai chemat pe nume, dar de unde ai numele meu? “De la PSD-eu, am spus. De la partid!” Păi și cine te-a pus să mă suni? “Cine mi-a dat lista, persoane importante! Am primit lista asta și sun pe toată lumea ca să-mi confirme. Sunteți pe lista de susținători PSD.” Eu? “Da!” Mă scarpin după  ceafă, ies în curte, mă așez la umbră, nu-mi vine să cred ce trăiesc. Măi omule cine ești, de ce mă suni, cine te-a pus, întreb iritat?” “Cine mi-a dat lista. De la PSD-eu. Eu doar am primit lista ca să vă verific pe toți de pe lista mea dacă sunteți cu noi.” De la care PSD. Unde aveți sediul? “La partid avem sediul.” Unde, unde. Ce adresă? “Pe Mircea!” În ce oraș? “La Constanța, pe Mircea”. Fugi de aici că nu mai este de mult sediul pe Mircea. Cine te-a pus să mă suni? “Auziți, ia lăsați că dacă nu vreți, nu-i cu supărare, lăsați că nu mai trebuie”, dă el, cel care se recomandase Radu Cocârlea, să mă expedieze, și închide telefonul!

Eu nu mă las. Nu-mi miroase a bine apelul ăsta. Numărul meu de telefon este în evidența birourilor de presă PSD Constanța de la Municipiu și de la Organizația Județeană. Îl mai au în agende Stroe, Dumitrache, Horia Constantinescu, Cătălin Grasa și parlamentari actuali și foști. Dar de aici și până la inventarierea mea ca susținător al PSD, partid drag mie la fel ca limba rusă…e cale lungă. Așa că-l sun înapoi pe Radu Cocârlea. Omul pare lucid, în discuție. Îmi explică faptul că nu e nimic personal, doar că are de dus o sarcină de partid la capăt și dacă s-a strecurat o eroare aia, e! N-are cum să-și ia apelul telefonic înapoi, poate că data viitoare nu mai ajung pe lista lui ca să nu ne mai intersectăm. “Auziți, domu’ Dan. Nu v-am jignit, nu v-am agresat. Nu vreți, am înțeles, haideți că am și eu treabă, lăsați-mă vă rog, mă concediază tot el!”

Îi salvez numărul în telefon și îi găsesc poza în mesageria WhatsApp. De acum, contactul meu, omul meu de legătură de la PSD are și chip. Intru la bănuieli; nu i-o fi dat “Sursa Dan” a Securității sarcină să facă un compromat, cu mine?

Mă apuc să-i verific identitatea omului. Găsesc un amărât de cont pe Facebook cu vreo două poze în care pare să fie tot ăla de pe profilul de WhatsApp. Într-una apare în uniforma unei firme de pază iar în alta este mândru participant la lansarea candidaturii lui Ponta, prim-ministru la acea dată, la prezidențiale, pe Arena Națională în 2014, din partea Alianței PSD–UNPR–PC.

 Mai gugălesc ce mai gugălesc și mai dau peste un Cocârlea Radu, pasionat tot de jocuri politice dar nu pe Arena Națională ci în Secțiile de Votare unde de pe listele nominale întocmite de AEP, aflu că figurează la scrutinuri diferite din 2012, 2016, 2019, ca președinte ori ca vicepreședinte al Biroului Electoral al SV. Asta mă duce cu gândul la schema organizatorică a PSD și al altor partide consolidate care sunt structurate în localități în așa-zise OSV-uri, adică Organizații ale Secțiilor de Votare, pentru o eficientă organizare a activității de promovare a programului politic și a imaginii candidaților, pentru coordonarea militanților și stimularea alegătorilor.

O fi ăsta care m-a sunat pe mine una și aceiași persoană cu cel din scriptele AEP sau cel care m-a sunat pe mine ca să mă ponegrească drept susținător al Partidului Stroe Dumitrache (PSD), primise indicativul de luptă de la Revoluție “Radu cel Frumos”, de la Stroe sau Dumitrache, ca să mă compromită drept partizan social-democrat, dacă eu nu-l băgam în seamă pe nevolnic și treceam cu vederea discuția?

Sau poate că Radu Cocârlea de la PSD, cel care m-a verificat pe mine la gradul de îndoctrinare și fidelitate politică, n-are nici în clin nici în mânecă cu Cocârlea Radu, cel etern proțăpit în fruntea Birourilor Electorale ale Secțiilor de Votare din Constanța, acolo unde se fac și se desfac ițe, cu cărțile de identitate ori, cu ștampilelele puse aiurea pe buletine ori cu voturi multiple, căci nu-i așa, strămoșul social-democraților români, I. V. Stalin, a lăsat cu vorbă de moarte învățătura: “Nu contează cine votează. Contează cine numără voturile!”

Chiar refuz să-mi imaginez așa ceva căci verificând legea electorală, constat că acest caz ar fi de natură penală căci Art 16 din Legea Electorală stipulează:” (1) Poate fi admisă în corpul experţilor electorali, prin decizie a Autorităţii Electorale Permanente, persoana care îndeplineşte următoarele condiţii: a) are cetăţenia română; b) cunoaşte limba română, scris şi vorbit; c) are drept de vot; d) are o stare de sănătate corespunzătoare îndeplinirii funcţiei; e) nu face parte dintr-un partid politic; f) a absolvit studii universitare de licenţă în domeniul ştiinţelor juridice sau în alte domenii; g) nu este urmărită penal, trimisă în judecată penală sau condamnată penal. (2) În situaţia în care numărul absolvenţilor de studii universitare de licenţă în domeniul ştiinţelor juridice sau în alte domenii dintr-o localitate este insuficient, prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. f), în corpul experţilor electorali pot fi admise şi persoane care au absolvit cel puţin învăţământul general obligatoriu. (3) Admiterea în corpul experţilor electorali se face pe baza avizului favorabil acordat de Autoritatea Electorală Permanentă pentru activitatea anterioară ca preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare sau de locţiitor al acestuia, precum şi pe bază de examen.

Suspicios din fire îl sun pe Daniel Georgescu, venerabil membru PSD, fost director general al Administrației Canalului Dunăre Marea Neagră timp de vreo 16 ani, fost și actual consilier municipal la Constanța, să-l întreb dacă știe cine-i Bibicu? Daniel zice că după nume nu-l știe dar s-a mirat că atât de târziu i-a activat partidul în raport cu timpul scurt care a mai rămas din campania electorală. Zice că el nu mai este la curent cu activitățile organizatorice căci s-a cam distanțat de fenomenul politic. “Mă amuză fariseismul și îi dau perversa: Da bine că te-ai distanțat tu și caută să-și completeze găurile din front cu de-alde mine!”

Oricum în cazul de față nu-s decât două alternative și pentru oricare dintre variante aștept scuze de la Stroe!

  1. A încercat PSD să facă un compromat pe seama mea
  2. Din prea multă prostie și din disperare de cauză și-au golit agendele telefonice fără discernământ ca să caute cât mai mulți potențiali aderenți/susținători, etc. Dacă nu cumva or fi primit o bază de date cu numere de telefon de la o instituție serioasă unde sunt în evidență pensionari, potențial susținători ai politicicilor social-democrate. Iar asta este compromitere involuntară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.