Acasă FOILETON This is democracy!      

This is democracy!      

7752
0

Luigi FRIGIOIU ■

Alegeri de mucava în urne de carton ●

Aliniat tendinței de după decembrie 89, m-am înrolat în armata de apărători ai democrației. Mare brânză n-am reușit să fac dar, în calitate de observator, am participat la toate alegerile ultimilor 30 de ani din județul Constanța. Mai întâi, ca reprezentat al Ligii Apărării Drepturilor Omului (LADO), la modă în acei ani. Apoi, de o bună bucată de vreme, sunt delegat în secții de către Asociația “Centrul pentru Resurse Civice”. Astfel, pentru că vreme de trei decenii, am putut să urmăresc, pe viu, evoluția democratică a societății mioritice, din prima trebuie să remarc succesul incontestabil al PSD în două mici comune izolate din județ: Vulturul și Grădina. Acolo candidații partidului cu trei trandafiri au obținut 100% din voturi. Performanța era previzibilă. Așa cum au declarat presei toți localnicii sunt susținători fanatici ai eternei speranțe socialiste, Ion Iliescu, despre care au declarat că-l votează de 34 de ani, chiar dacă nu mai apare pe buletinele de candidați de la o vreme și că îl vor vota și după bariera psihologică a celor 100 de ani.

De la Vodă Lăpușneanu la Saul Brucan ●

În 1990, românii păreau ca în nuvela “Alexandru Lăpușneanu” de Costache Negruzzi. Vodă îi caracterizase: “Proști, dar mulți!”. Aspectul a fost accentuat, într-o celebră expresie, de către politologul bolșevic (năpârlit în democrat) Silviu Brucat alias Saul Bruckner: “Stupid people”. Sigur, de atunci, am mai evoluat: suntem și mai și. Iar ultimile alegeri au dovedit-o din plin. Datorită normelor UE de mediu, s-au folosit urne nepoluante – cutii de carton reciclate din diverse ambalaje. Prin înalta tehnologie și modul de fraudare s-a simplificat. Voturile se cumpără direct, ca la piață, la porțile Secțiilor de votare. Îți pozezi buletinul de vot cu telefonul mobil și iei “banu”.
La începuturi, prin pulverizarea PCR s-au format zeci de partide și partidulețe iar toată lumea făcea politică. Ei bine, în 30 ani, viața a intrat în normalitate iar refacerea partidului unic e aproape gata. După alianța PSD-PNL, a rezultat un balaur roș-galben care înghite tot, așa cum s-a constatat la ultima votare.

Țuțu+Șoșo=Love ●

Marii câștigători ai Alegerilor Europarlamentare sunt Vasile Țuțurică (nume de scenă – Luis Lazarus) și Diana Iovanovici Șoșoacă alintată Osânzeana, cel mai nou cuplu politic-monden. Au făcut show, au luat voturi și pleacă de mână spre Parlamentul European. Toată admirația pentru Luis, fiindcă n-are viață ușoară. S-o răpui pe Lady Diana nu e lesne, ca și cum te-ai lupta cu balena Moby Dick în apele învolburate ale oceanului. Dar, să ne întoarcem la oile noastre…

Liberalii au îngălbenit ce era mai important. La Consiliul Județean, schema “Vine Valu!” a prins. Florin Mitroi a măturat tot, chiar și pe fostul preș CJ. Lovit de val, Mihai Lupu a ajuns sub o masă de unde strigă: “M-ați otrăvit cu apă”!

Președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă, e artizanul unei victorii categorice. Liberalii au câștigat localitățile principale (Constanța, Medgidia, Cernavodă, Hîrșova, Ovidiu, Băneasa) și litoralul (Mangalia, 23 august, Techirghiol, Eforie). În plus, au format un puternic pol galben în jurul zonei strategice M. Kogălniceanu, fieful celui mai în vogă primar PNL, Anca Belu (N. Bălcescu, Crucea, Tîrgușor, Pantelimon, Cuza Vodă, Poarta Alba, Murfatlar, Valu lui Traian).

Replica PSD s-a dovedit palidă, tandemul Stroe-Dumitrache pare depășit total, uzat fizic și moral. Nici măcar ieșirea din pușcărie a lui Radu Mazăre nu a revitalizat social-democrația de la malul mării. Purtătoare de drapel a rămas regina cumpănenilor, Mariana Gâju, care continuă să recite poezii din fostele ședințe politice înlocuind sintagma PCR cu PSD.

Numărul membrilor scade prin dispariția fizică a mâncătorilor de pui expirați iar din urmă nu vine nimeni. PSD Constanța devine o gașcă minoră și își poate muta sediul central în Cumpăna, pe strada Felix Stroe, evident. Un singur primar social-democrat e de neînlocuit, fiind de mare utilitate partidului, în acest moment. E vorba de primarul din Corbu, Lumînare. Amin!

O situație mai puțin obișnuită s-a înregistrat la Costinești, fosta stațiune a tineretului, construită de Ceaușescu pentru prințișorul Nicușor, pe atunci, liderul UTC-iștilor. După alegeri, cei doi combatanți principali (primarul Jeanu de la PSD și vicele Mechenici de la PNL) aveau același număr de voturi! S-au efectuat mai multe renumărări și, de fiecare dată, rezultatul e diferit. Probabil, în sacii cu voturi, își băga coada Fantoma Prințișorului. Are nostalgia orgiilor din epoca ceaușistă, cu studente multe ce pregăteau vara, pe plajă sau chiar în apă, examenele-restante de la facultate (scris, oral și normal).

În cele din urmă enigma a fost rezolvată după ce un representant AEP a făcut slujbă pentru dezlegarea cununiilor electorale – de pe frontul din Avdiivka aterizaseră doi combatanți ucraineni care se implicaseră în lupta electorală de la Costinești și votaseră și ei ca să-i cauzeze mai bine lui Jeanu, pesemne.

Super-Geani! ●

Imagine editată în scop ilustrativ

Surpriza plăcută a alegerilor locale e un candidat de doar 23 ani. Geani Matei a reprezentat o formațiune minusculă, “Neamul Românesc”, cu filială locală doar la Năvodari. Deși nu i se acorda nici o șansă, Geani a avut o prestație admirabilă. N-a răspuns la provocări, a evitat conflictele de campanie, a dovedit caracter și fair play. Zâmbind, a tras partidul după el și s-a clasat pe locul 2 la doar 10% de primarul Florin Chelaru. Printre alții, Geani i-a întrecut pe Rafael Nichita de la PNL, pe Baba Dochia de la AUR și pe vicele Dumitrașcu-Tomberon de la PMP. Dacă ținem cont că Chelaru alunecă puternic pe toboganul popularității, e clar că Geani Matei va fi viitorul primar al Năvodariului.

Spuneam, la început, că sunt pe baricadele alegerilor democratice de peste 30 ani. Am obosit, mă pregăteam să renunț, dezamăgit și de direcția în care ne îndreptăm. Însă, tineri ca Geani Matei îmi dau forța să continui. Ei sunt raze primăvăratice printre nori negri, după iarna parcă interminabilă. E adevărat, cu o rază nu se face primăvară dar e, totuși, dătătoare de speranță. Și cum speranța moare ultima, mai stau o tură. Forța, Geani!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.