Acasă PAMFLET PSD Constanța de la “Greu de ucis” la “Nemuritorii”

PSD Constanța de la “Greu de ucis” la “Nemuritorii”

8538
0
Sursa: anchetatorii.ro
Sursa: anchetatorii.ro

Luigi FRIGIOIU ■

Luni 22 iulie, la Centrul de Afaceri Năvodari, ctitoria lui Nicolae Matei, în spatele ușilor închise transparența social-democrată a fost totală, la nivelde cine-verite revoluționar în stilul “Mircea, fă-te că lucrezi!” dar mai nuanțată, așa pe culoare locală cu: “Lucică, bagă-te să candidezi!”

Aripa buzoiană PSD câștigă și când pierde alegerile.

De exemplu, la malul mării, și de data asta PNL a câștigat tot ce se putea câștiga adică și-a păstrat Consiliul Județean, Primăria Constanța toate municipiile și aproape toate orașele mari plus, tradițional, comunele importante.

În ciuda dezastrului, marele boss, Nea Marcel Covrig, l-a felicitat pe liderul local PSD, Felix Stroe: “Bine, nea “Dane”, îmi place cum te miști, mai ales, de când ți-ai pus inel la burdihan. Zici că ești balerin de la Danovski, că tot am falimentat teatrul. Ți-a ieșit bine frăția marinerilor. Liberalii e niște fraieri, se bucură degeaba, cu mă-Ciucă în frunte. Nu contează cine numără și nici cine are mai multe voturi. Contează doar ăia care numără banii din combinații! Aici suntem “nambăr oan”, de 34 ani!

Ai avut dreptate, Vergil e paralel, total habarnist, dar semnează ce trebuie la băieții noștri deștepți. Facem blocuri peste tot, umplem și plaja. La toamnă, bagi pompe RAJA, asanăm Marea Neagră și trecem la treabă. Ce le trebuie atâta apăraie la pelicanii ăștia de turiști că ei înghite tot ce le dăm, ca și alegătorii? Să zică mersi că-și umflă gușa cu porumb fiert și hamsii, dacă au bani de ele. Ce, apa de la robinetele constănțenilor nu-i bună că doar e cea mai de lux din țară? Ești buzoian verică, ca și mine. Noi, de sute de ani, cântăm un pârâu, cu vocea cristalină a lui nea Beny: cât îi Șiriu de mare, n-are drumuri mergătoare, numai ape curgătoare, hai Buzău, Buzău”. Marcel fredona și lacrima nostalgic îi pica, după vremurile tinereții când vindea și gaura de la covrig…

Apoi acontinuat: “Să lăsăm melalcoliili eștia, că nu-i bune. Ori suntem politicieni de Buzău, ori nu mai suntem. Nea “Dane”-matale să mă ierți da toți știe că la Constanța, PeSeDe-u înseamnă Partidul Stroe-Dumitrache și vreau să vă eternizez – pe mata și pe conu Nelu – în fruntea filialei. Ca cum ar fi să aveți un fel de statut legat în piele. În pielea voastră – zic! Ne alegem la caterincă. Puteai să candidezi singur dar mi-e frică să nu ieși pe locul doi. Ai noștri ar fi scris pe buletinele de vot: ba nea Felix-ba domn Stroe, ba Grasu de la RAJA-ba Dan turnător la SECU. Și aveam deranjuri.

Nu găsești mata un guguștiuc să candideze la mișto? Îl minți că data viitoare câștigă el. Dacă face talente și comentează îl dăm afară din partid. Ca pe Făgădău, mama lor de măzăriști… Are bani pă ei, că e și ei băieți dăștepți da îi ține la teșcherea. Nu vrea să dea și la centru, ca mata, corect-corespunzător…”

Felix Stroe a percutat peltic-sâsâit, ca de obicei: “Sssă trăiți șșșefu! Cum, nu? Am omu!”

“Atunci, bine bre, mă bizui pe mata. Și să nu uităm niciodată tradiționalul salut buzoian: care-i din Buzău, îmi bag … în al tău. Hai, tai-o! Iar mi-aduc aminte de tinerețe, m-apucă pandimiile și plâng. Așa-s io mai sensibilos” a încheiat Marcel Covrig.

Cacealmaua pesedistă numită “alegeri județene” a avut loc luni, 22 iulie, la Centrul de Afaceri Năvodari. Probabil, chermeza finală organizată de “Big Foot” Florin Chelaru. La ultima votare, Chelarului i-a trecut glonțul pe la ureche mai ceva ca lui Trump. Era să-l bată Geani, nu ăla din Las fierbinți, ci un puști admirabil de 23 ani, clasat pe locul 2, deși împotriva lui s-a coalizat toată Mafia năvodăreană. Locuitorii s-au săturat și strâng semnături: vor să-l dea jos de pe catalige pe Chelaru și să-l scufunde. Problema e că – nici în mare, nici în lac, nici în canal – n-au găsit un loc suficient de adânc pentru cei aproape 3 m cât măsoară edilul. Pe înălțime zic, nu pe lățime ca Stroe, Mariana Gâju sau dandanache ăla de Jeanu de la Costinești, care lasă dâră de voturi suplimentare, pe unde trece.

În sală, nu crema ci frișca social-democrației locale, unul și unu. Foști, actuali și viitori penali. Dacă DNA nu era ocupată să facă vreun flagrant cu 15 kg de brânză și un crap de 30 de kile, la IȘJ Constanța, își făcea planul în avans. Felix Stroe avea discursul pregătit, același de politruc al Marinei Militare din 1988. A schimbat, doar, secera și ciocanul cu trei trandafiri. Sacrificatul de serviciu, același Lucică Lungoci, primise indicațiile necesare. Candida precum poetul-măscărici, Mircea Dinescu, se făcea că lucrează la celebrul îndemn al prințului Hamlet cu carnet PCR, de Ion Caramitru zic.

Că tot veni vorba, și monarhia a fost reprezentată. Edy Martin, regele gunoaielor de la Polaris, a venit cu play- boul, Liviu Brăiloiu, cel care își îmbia cu sex-oral colegele din opoziția parlamentară. Firește, n-au pierdut timpul până la capăt că doar nu erau supuși supliciilor și capriciilor ca ziariștii dați afară, și au pornit spre cluburile simandicoase din apropiere. Normal, locul liber lăsat de Andrei Versace, regele-fițelor, nu trebuie să rămână neocupat. Și astfel a apărut o creatură ciudată, o extraterestră cu bretonul pe ochii. Nu era Ileana Cosânzeana ci fata lui Conu Nelu, deputata Ileana Cristina Dumitrache, în căutarea celui de-al cincilea mandat. E fată bună, merită, de când e pe-acolo n-a scos o vorbă de când s-a ales, așa că m-am bucurat când am auzit-o vorbind la plecare. Deputata le-a spus colegilor de partid: “Hai, Pa!” Suficient, baa încă prea mult pentru nivelul ei de angajament politic…

Se știe că primărița vedetă din Cumpăna, Mariana Gâju, a botezat o stradă cu numele lui Felix Stroe. Tot în semn de respect, a renunțat la regim și a reușit să-și dubleze tonajul. Dacă tot cântărește cât două, a cerut două buletine de vot ca să-și voteze idolul. Totuși, nu cred că i s-a aprobat cererea…dar acum am înțeles de ce se tot surpă malul Canalului Dunăre-Marea Neagră acolo. E localitate cu oameni grei.

Foarte popular a fost Dumitru Jeanu, primarul-iluzionist din Costinești. Toți pesediști doreau să-i învețe trucul cu dispariția și apariția buletinelor de vot prin care a câștigat un nou mandat. Și primărița din Grădina – mai cunoscută ca soacra procurorului Gil-Julien Grigore-Iacobici – s-a bucurat de atenție sporită căci Gabriela Iacobici l-a întrecut în popularitate pe răposatu Ceaușescu și obține peste 100% la fiecare alegeri. Unii au vrut să afle cum poți transforma o comună în stână, ca familia Berbec în Vulturu. Acolo, a fost primar Berbec-tatăl pentru ca, de câteva mandate, să fie ales fiul, Eugen Berbec.

Câțiva edili (Cârlajiu-Agigea, Gurgu-Ciobanu) au dosare penale și iam văzut tunși zero, regulamentar. Probabil, se pregătesc pentru ce-i mai bine, pentru noi. Și Magdalena Neague din Bărăganu are condamnare penală. Până va fi definitivă se mai joacă și ea cu eșarfa primar în libertate. A venit în plimbare, la braț cu soțul, renumitul Titu Frumosu, fost primar și fost pârnăiaș.

Dan Georgescu din Limanu, edilul cocotă masculină cu alură de șansonetist franțuz, făcea conversație cu toți, așa după cum nu obișnuiește cu operatorii de turism din Ținutului Vămuiesc, spre exemplu. Spre deosebire de Cati Hristu, retras, cu ciobanii cipani din Cogealac pe urmele sale pentru recuperarea datoriilor din campanie. Nicolae Anghel din Castelu, zis Nichi-diliul Castelano, era în cămașă dar, nu de forță. Semn că mascații de la Palazu Mare încă nu l-au găsit.

Paraschiva Bobe-Demirel povestea, cui dorea s-o asculte, că i-a fost cu noroc mariajul cu un musulman, după pensionare. A reușit să câștige Primăria Peștera și speră, doar, ca noul partener să nu-și dorească un harem foarte numeros.

Nu am reușit, însă, să-l identific pe primarul cu nume asortat atmosferei ședințelor PSD: Vasile Lumânare din Corbu. Probabil, își caută un vice cu nume corespunzător. Colivă, ar fi perfect…

Toate bune și frumoase, până când Felix Stroe a invitat toată presa afară din sală. Ședința de alegeri, desfășurată cu ușile închise, nu a durat mult, vreo cinci ceasuri, până după ora 22.00. Ziariștii au fost introduși într-o încăpere alăturată, unde Gabriela Bădilă, gazda admirabilă de la “Ore Verzi” ne-a îndrugat verzi și uscate.

De câte ori ieșea din sală, Felix Stroe era asaltat de o adunătură de babe și moși (fani devotați ai lui Ilici Iliescu) aduși pentru galerie. “Felicitări, domn președinte!” strigau boșorogii. “Mai încet, încă nu s-a votat”, îi tempera nababul PSD care le-a arătat constănțenilor  ce înseamnă socialistmul de caviar.

În cele din urmă s-a oficializat și rezultatul, știut de toată lumea. Stroe a semnat un nou contract pentru filmul Greu de ucis 5 apoi și-a dat mâna cu Dumitrache și amândoi au promis să pună în scenă o ecranizarea sezonului 2 din “Nemuritorii” și astfel membrii Partidului Stroe-Dumitrache au părăsit Centrul de afaceri Năvodari cu capul în jos dar cu un sentiment înălțător al datoriei politice împlinite. “Le-am tras-o, din nou, la populime” se felicitau în gând nababii naibii…

După mult timp petrecut în aer condiționat, afară te izbea realitatea atmosferică. Dinspre mare, vântul aducea iz de alge putrezite iar din sala de ședințe PSD venea miros de muribund în comă, conectat la aparate și intrat în descompunere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.