Acasă Frontul de Est Operațiunea Kursk, șah la rege!

Operațiunea Kursk, șah la rege!

9525
0
Sursa Facebook Muzej karikature
Sursa Facebook Muzej karikature

Dan MIHĂESCU

Publicistul britanic Mick Ryan scrie pe siteul “Futura Doctrina”, sub titlul Dilema “manevrei” Kursk (The Kursk Bulge Dilemma), o analiză a potențialelor obiective ucrainene urmărite prin declanșarea și continuarea contraofensivei terestre din regiunea rusească Kursk din perspectiva recentelor declarații ale președintelui Volodimir Zelenski și a altor oficiali ucraineni se întreabă cât vor rezista cele două țări beligerante să ducă două campanii terestre majore, pe front, care sunt obiectivele și opțiunile rusești de a răspunde campaniei ucrainene de la Kursk?

  1. Primul obiectiv ucrainean este politic. Zelenski a descris cum „ne-am extins deja și vom continua să extindem cercul celor care susțin încheierea justă a acestui război. Este esențial ca Ucraina să intre în această toamnă și mai puternică decât înainte”. Ucraina trebuie să fie mai puternică pe măsură ce anul trece în iarnă și trebuie văzută ca atare de susținătorii săi și de cei care susțin Rusia.
  2. Un alt element al acestui obiectiv politic este anihilarea bluff-ului mediatic rusesc cu privire la escaladarea conflictului. Ucraina a demonstrat, din nou, că diferitele linii roșii trasate de Vladimir Putin nu sunt altceva decât himere menite să sporească timiditatea politică occidentală cu privire la luarea deciziilor privind contracararea războiului dus de ruși și să modeleze deciziile occidentale cu privire la furnizarea de arme.
  3. Crearea unei zone tampon este un alt obiectiv descris de Zelenski. Aceasta desluşește motivul unității de limbă rusă, invocat de Putin pentru a justifica invadarea regiunii Harkov la începutul anului și aruncă rușilor o mănușă, afirmând că Ucraina intenționează să dețină cel puțin o parte din teritoriul pe care l-a ocupat la Kursk și că aceasta va fi o problemă militară și politică continuă pentru Rusia.
  4. În cele din urmă, Zelenski menționează că operațiunea Kursk este parte a unui efort mai amplu de distrugere a capacității de război a Rusiei. În timp ce aceasta include întreaga gamă de operațiuni militare din Ucraina, precum și loviturile sale asupra țintelor energetice strategice și a țintelor militare din Rusia, manevra ofensivei de la Kursk este proiectată de ucraineni pentru a-i atrage pe ruși într-o luptă la care nu se așteptau, pe propriul teritoriu. kyivindependent.com/zelensky-we-ne
  5. Operația de până acum a demonstrat o orchestrare eficientă a operațiunilor apropiate și profunde. Aceste operațiuni profunde, cum ar fi interzicerea convoaielor rusești de întărire, loviturile asupra aerodromurilor și podurile peste râul Seim aruncate în aer pentru a asigurarea flancului ucrainean și susținerea operațiunilor ucrainene la sud de fluviu, toate au permis avansul și au îngreunat răspunsul Rusiei.
  6. Dar șocul inițial care i-a surprins pe ruși a început să dispară și își pregătesc încet răspunsul la ofensiva ucraineană de la Kursk, deși acest răspuns rusesc rămâne insuficient ca amploare și coordonare.
  7. Rusia se confruntă cu unele alegeri dificile acum, când Ucraina s-a stabilit pe teritoriul lor suveran și cel mai important este locul în care va fi dispusă să își asume mai multe riscuri tactice și operaționale.
  8. Dacă luptele de la Kursk vor continua pentru o perioadă îndelungată iar respingerea ucrainenilor afară din țară va fi mai grea și mai costisitoare pentru ruși decât se anticipa (ceea ce este foarte probabil), vor trebui făcute alegeri și mai dure de către conducerea militară rusă și de către Putin. Se pare că vor avea la îndemână doar patru linii principale de acțiune.
  9. Opțiunea 1: Susținerea efortului principal în Donbas iar Kursk va rămâne pe plan secundar ca și efort militar. Astfel, Rusia se va concentra pe acapararea orașelor cheie ucrainene din Donbas, compromițând schema generală de apărare ucraineană.
  10. Opțiunea 2: susținerea efortului principal în Donbas, dar la un tempo mai scăzut și accelerează operațiunile de răspuns la Kursk. Acest lucru ar putea compromite capacitatea Rusiei de a ocupa orașele cheie din estul Ucrainei, dar ar putea forța o culminare mai devreme a ofensivei ucrainene de la Kursk. La fel ca și celelalte opțiuni, aceasta le oferă ucrainenilor oportunități de a viza forțele ruse în tranzit către Kursk și de a identifica noi puncte slabe în prima linie rusă care ar putea fi exploatate.
  11. Opțiunea 3: Desemnarea răspunsului de la Kursk drept principalul efort militar rus pentru război. Aceasta ar înregistra o schimbare majoră a forțelor ruse de pe fronturile din Rusia și Ucraina pentru a bloca incursiunea Kursk și a-i împinge pe ucraineni în spatele frontierei de stat. Cu toate acestea, probabil că încercările rusești de a ocupa Pokrovsk și alte orașe strategice ar fi oprite sau cel puțin întrerupte până în 2025.
  12. Această opțiune ar prezenta, de asemenea, mult mai multe oportunități de țintire pentru ucraineni în operațiunile lor profunde de distrugere a capacității rusești de a face război, prezentând în același timp și slăbiciuni suplimentare pe linia frontului rusesc pe care Ucraina le-ar putea exploata (presupunând că are forțele disponibile cu care să facă acest lucru).
  13. Opțiunea 4: Desemnarea operațiunilor Kursk și Donbas drept eforturi principale „egale”. Deși acest lucru nu are prea mult sens militar și probabil nu pot fi identificate resursele depline pentru susținerea efortului militar dar aceasta ar putea fi opțiunea pe care Putin să o dorească, din oportunitatea politică.
  14. În acest moment, problema nucleară ar trebui, de asemenea, abordată pe scurt. Este posibil ca Putin să ia în considerare utilizarea armelor nucleare tactice pentru a apăra Rusia și a expulza trupele ucrainene din „patria mamă”. Întrebarea cheie pe care Putin le-ar pune generalilor săi ar fi dacă utilizarea unor astfel de arme ar schimba fundamental cursul campaniei ucrainene de la Kursk și războiul în general?
  15. Răspunsul în acest moment este probabil „nu”! Și având în vedere toate dezavantajele politice, strategice și umanitare ale utilizării armelor nucleare, perspectiva folosirii lor de către Rusia pare foarte limitată în prezent.
  16. În cele din urmă, decizia Rusiei va fi una care va avea cel mai mult sens politic pentru Putin. Realitățile militare sunt importante pentru el dar supraviețuirea regimului său este o chestiune existențială. Putin va trebui să decidă ce este cel mai periculos pentru regimul său – să renunțe la a lua Pokrovsk și Toretsk în 2024 sau să nu recâștige rapid controlul asupra teritoriului suveran rus?
  17. Situația actuală este oarecum nouă căci ambele părți întreprind acum două campanii majore concomitente care consumă cantități mari sau forță armată(în special pentru ruși), muniție și arme de sprijin, cum ar fi EW, drone, logistică și apărare aeriană.
  18. Deși ambele state combatante ar putea să-și asigure forțele necesare pentru perioade scurte, nu este clar dacă ucrainenii sau rușii pot susține o astfel de abordare luni întregi. O parte sau cealaltă va trebui să facă o alegere dificilă cu privire la prioritățile sale și să își reducă semnificativ resursele pentru una dintre campaniile majore.
  19. Există o serie de considerente strategice și militare dar în cele din urmă alegerea campaniei la sol va fi în centrul atenției pentru Ucraina și Rusia și va depinde de considerente politice.
  20. Pentru ucraineni, necunoscute precum: cât de mult teritoriu poate fi cedat în Donbas, pierderile înregistrate în operațiunea Kursk, amploarea răspunsului rusesc, necesitatea utilizării capacității ofensive în altă parte și feedback-ul aliaților, sunt elemente ce vor influența decizia lor. După cum a remarcat Zelensky în discursul său recent, „este esențial ca Ucraina să intre în această toamnă și mai puternică decât înainte”.
  21. Aceasta nu este doar o declarație de strategie militară. Este și o declarație de necesitate politică. Ca atare, Ucraina va urmări ca ofensiva de la Kursk să ofere o schimbare în impulsul politic în război, la fel cum ucrainenii au preluat inițiativa câmpului de luptă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.