Acasă Cronica Vrabie, Tanța și Costel – hohotele de râs ale Medgidiei

Vrabie, Tanța și Costel – hohotele de râs ale Medgidiei

8130
0
Foto: Geta Frigioiu
Foto: Geta Frigioiu

Luigi FRIGIOIU ■

La finalul lunii septembrie, locuitorii Medgidiei au avut două prilejuri să râdă în hohote. Mai întâi, i-a înveselit Justiția română care, după ce l-a condamnat la pușcărie pe primarul Vrabie, a schimbat sentința cu 180 grade și l-a declarat nevinovat.

Vrabie a reușit să zboare printre gratiile Penitenciarului Poartă Albă spre Primărie unde viceprimarul Păun îi ținea cuibul călduț. Astfel, Vrabie și Păun din Medgidia intră în clubul select al autorităților publice înaripate ce se deplasează pe calea aerului folosind mijloace proprii de propulsie. Dacă mai vreți un exemplu, amintim altă zburătoare: Cioară Ghe, fost primar al Bucureștiului în perioada ceaușistă.

Vrem-nu vrem, trebuie să recunoaștem că primarul Vrabie a devenit o prezență mai mult mondenă decât politico-administrativă. El poate aspira la popularitatea emblematicelor personaje ale umorului românesc, Tanța și Costel. În opera scriitorului Ion Băieșu, cei doi s-au cunoscut și au stabilit nunta în gara Medgidia. În aminirea lor, se organizează manifestarea culturală, al doilea motiv de bucurie pentru locuitori. Între 27-29 sept, sala Cercului Militar Medgidia (Casa Armatei) a devenit gazda ediției 11 a Festivalului Național de Teatru „Tanța și Costel”. Iubitorii de teatru au urmărit spectacolele colectivelor artistice din Alba Iulia, Brașov, Buzău, Lugoj, Mediaș, Roman și Medgidia în trei zile pline de artă și emoție. Spectatori de toate vârstele au vizionat piese cu semnături prestigioase: Cehov, Moliere, Carlo Collodi, Eldar Reazanov, Emil Braghinski, Ivan Menchel, DD Pătrășcanu, Matei Vișniec. Medgidia a venit cu două trupe: Joker de la Casa de Cultură I.N. Roman și Thetis de la Cercul Militar Central.

Foto: Geta Frigioiu

Trupa Joker a prezentat „Revelion la baia de abur” de Eldar Reazanov și Emil Braghinski, o comedie spumoasă în care întreaga distribuție a evoluat la superlativ. Pilonii de rezistență au fost „leii grei”, Florin Oprică și Laurențiu Vlad (ultimul și regizor). Cei doi foști actori ai Teatrului de revistă Fantasio și-au reconfirmat valoarea și profesionalismul.

Însă, revelația spectacolului s-a numit Claudia Magadaș, impresionantă în rolul Nadea. Claudia Magadaș e angajată a Casei de Cultură dar în sectorul administrativ, teatrul fiind doar o pasiune pentru ea. Am mai văzut-o pe scenă dar, de data asta, a fost fără cusur. Sensibilă, emoționantă, ironică sau categorică și-a transmis trăirile către sala arhiplină parcă jucându-și rolul propriei vieți. Felicitări pentru performanța actoricească a unei neprofesioniste a scenei! Publicul a răsplătit cu generoase aplauze pe eroii povestirii (Laurențiu Vlad, Florin Oprică și Claudia Magadaș) și pe ceilalți colegi de la Joker (Stelică Jipescu, Eusebiu Frățilă, Felix Cismaru, Mirela Alexandru, Mara Crucianu, Alice Mihăilă, Daiana Mârlăneanu).

Foto: Geta Frigioiu

Duminică, a venit rândul trupei Thetis a Cercului Militar Medgidia cu piesa “Orient Expres” de Matei Vișniec (regia-Ion Crișu) în distribuția: Bătrâna oarbă-Aurelia Enea, fata-Carmen Danciu, impegatul Vasile-Romeo Tila, ciobanul-Emil Falfan, sufleura-Roxana Crișu. Poveste dramatică despre o supraviețuitoare a celui de-al II-lea război mondial. Un joc special al Aureliei Enea, prof-instructor pentru nenumărate generații de copii iubitori de teatru din Medgidia.

Cea de-a XI-a ediție a Festivalului de teatru “Tanța și Costel” a însemnat o reușită totală, cu sală mereu plină. Cel mai îmbucurător aspect l-a reprezentat prezența numeroasă a copiilor la cele două piese dedicate lor: Baba cea rea (jucată de trupa ProActoria Junior-Mediaș) și Cele trei fire de aur (Albinuțele-Brașov).

Foto: Geta Frigioiu

Pitorească urbe dobrogeană, Medgidiei i se pusese cruce. Dispariția puternicelor unități industriale Cimentul și IMUM putea să însemne falimentul orașului dar Medgidia a refuzat să moară. Încet dar sigur, a renăscut din proprie cenușă și din propria rugină. Cu un potențial uman admirabil, Medgidia se reinventează și se modernizează pe zi ce trece.

M-am convins de asta când, fugărit de furtuna Ashley, am străbătut orașul spre A2. Surprinzător, Ashley nu m-a prins pănă la Constanța, așa că voi reveni în Medgidia curând. Am aflat că în octombrie, Zuly Mustafa, scriitoare născută aici, va lansa o nouă carte pentru copii, în ilustrația profei de desen Adina Dogaru. Ca fan declarat – atât al condeiului lui Zully cât și al penelului Adinei Dogaru – voi fi prezent, cu siguranță. Succes Zully și Adina; Forța Medgidia!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.