Acasă Politic Turcia: Legea “agenților de influență” amenință ireversibil democrația

Turcia: Legea “agenților de influență” amenință ireversibil democrația

13557
0
sursa foto: jurnalist.ro

Manuel VLĂDUȚ ■

La Istanbul, pe 29 octombrie 2024 — Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor îi îndemna pe parlamentarii turci să voteze împotriva „legii agenților de influență” străini atunci când va fi supusă aprobării în Marea Adunare Națională.

Parlamentul Turciei este pe cale să voteze legea „agenților străini”.

Vă sună cunoscut? Astfel se instaurează dictaturile în țările unde cenzura și interzicerea unor libertăți precum cea de expresie, câștigă teren pas cu pas, ducând la monstruozități ca totalitarismul ceaușist sau autocrații criminale precum în Rusia lui Putin. Nici Ungaria lui Viktor Orban nu e departe…dacă e să ținem cont de recent adoptata lege a suveranității naționale. În data de 3 octombrie 2024 , Comisia Europeană a decis să trimită Ungaria în fața Curții de Justiție deoarece consideră că legea sa privind „apărarea suveranității” încalcă dreptului Uniunii, potrivit unui comunicat.

Această lege națională instituie un „Birou pentru apărarea suveranității”, însărcinat cu investigarea activităților specifice despre care se presupune că sunt desfășurate în interesul unui alt stat sau al unui organism, al unei organizații sau al unei persoane fizice străine, și despre care se presupune că ar putea încălca sau pune în pericol suveranitatea Ungariei; precum și a organizațiilor ale căror activități care utilizează finanțare străină ar influența rezultatul alegerilor sau voința alegătorilor. 

Și în Turcia, tendințele dictatoriale ale sultanului Regep Tayp Erdogan sunt la fel de amenințătoare la adresa democrației turce fragilizată mai ales după înăbușirea tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Sursa foto: Profimedia Images

„Din păcate, Turcia pare să urmeze tendința regională de a stabili un instrument judiciar pentru demonizarea și cenzura jurnaliștilor și cercetătorilor independenți care lucrează cu parteneri străini sau primesc finanțare străină”, a declarat Özgür Öğret, reprezentantul Comitetului de Protecție al Jurnaliștilor din Turcia (CPJ). „În ciuda asigurărilor oferite de oficialii guvernamentali, există numeroase exemple de încălcări grave ale libertății presei în țările vecine care au adoptat legi similare în ultimii ani. Membrii Marii Adunări Naționale a Turciei ar trebui să voteze împotriva acestei legi pentru a nu păta istoricul deja problematic al țării în privința libertății presei”.

Guvernul turc a introdus legea pentru prima dată în parlament în mai a. c, dar a amânat-o din nou din cauza criticilor intense din partea partidelor de opoziție și a societății civile. Propunerea de lege introduce o nouă infracțiune „contra securității sau intereselor politice ale statului” și prevede o pedeapsă cu închisoarea de la trei până la șapte ani pentru săvârșirea unei infracțiuni „contra securității sau intereselor politice interne sau externe ale statului, în conformitate cu prevederile strategice. interesele sau instrucțiunile unui stat sau organizație străină.”

Ministrul turc al Justiției, Yılmaz Tunç, a declarat săptămâna trecută că legea vizează combaterea spionajului real și nu va fi folosită pe scară largă pentru a pedepsi „pe oricine face cercetări în Turcia”.

Și Rusia, Kârgâzstan și Georgia au adoptat recent legi similare ale „agenților străini”, folosite pentru a reduce la tăcere vocile critice afirmate mai ales prin presă sau alte organisme independente, nonguvernamentale.

Turcia: Legea propusă pentru „agenți de influență” este un atac la adresa societății civile și trebuie respinsă – titrează www.amnesty.org.

Parlamentul Turciei trebuie să respingă proiectul de amendament la legile „spionajului” ale țării care, dacă ar fi adoptat, ar amenința în mod semnificativ capacitatea organizațiilor societății civile de a opera liber în țară, au declarat mai mult de 80 de organizații înaintea unui vot așteptat în parlament. Zeci de alte organizații au emis declarații similare, cerând legiuitorilor să respingă propunerea.

Sursa foto: revista22.ro

Dacă va fi aprobat, noul articol – denumit public legea „agenților de influență” – ar modifica codul penal și ar incrimina „acte” nespecificate care sunt „în conformitate cu interesele strategice sau instrucțiunile unui stat sau organizație străină împotriva securității sau interesele politice interne sau externe ale statului, în conformitate cu interesele strategice sau instrucțiunile unui stat sau organizație străină.”

„Dacă ar fi adoptată, această lege ar reprezenta o amenințare semnificativă la adresa capacității societății civile de a opera liber în țară”, au spus organizațiile societății civile într-o declarație comună.

Semnatarii subliniază faptul că proiectul de lege nu trece testul securității juridice și al previzibilității, un principiu fundamental al legii – adică articolele de lege trebuie să fie înțelese și previzibile de către persoanele relevante; persoanele trebuie să poată prevedea ce acte sau omisiuni îi vor face răspunzători penal și ce pedeapsă va fi aplicată pentru fapta sau omisiunea săvârșită.

Pachetul legislativ propus, adoptat de Comisia parlamentară de justiție pe 23 octombrie, este de așteptat să fie votat de membrii parlamentului turc în curând.

Proiectul de lege amenință să incrimineze activitățile legitime, cum ar fi documentarea încălcărilor drepturilor omului de către actori statali sau nestatali, impunând pedepse grele, inclusiv pedepse lungi cu închisoarea pentru oricine s-a dovedit a fi încălcat. Dacă aceste așa-zise infracțiuni sunt săvârșite în „pe timp de război” sau în legătură cu „pregătirea statului pentru sau activități de război sau operațiuni militare”, pedeapsa ar putea fi de la opt până la 12 ani închisoare.

Dacă prevederea este adoptată, drepturile la libertatea de exprimare ale tuturor, inclusiv căutarea și primirea de informații, ar fi, de asemenea, expuse riscului de a fi încălcate.

„Suntem, de asemenea, îngrijorați de faptul că legea propusă nu stabilește criterii clare pentru ce acte specifice constituie infracțiune fără garanții adecvate sau remedii eficiente împotriva potențialelor abuzuri ale legii”, au spus organizațiile.

„Interpretarea arbitrară a unor legi vagi formulate în linii mari este folosită pentru a viza și a urmări în justiție apărătorii drepturilor omului, jurnaliştii, avocații și multe alte organizații ale societății civile din Turcia. Dacă prevederea este adoptată, drepturile la libertatea de exprimare ale tuturor, inclusiv căutarea și primirea de informații, ar fi, de asemenea, expuse riscului de a fi încălcate. Ar crea un efect de răcire asupra activității importante în domeniul drepturilor omului și ar putea împiedica activitățile acestora.”

Sursa foto: s.iw.ro

Pachetul legislativ propune adăugarea unei noi pedepse, articolul 339/A „Săvârșirea infracțiunilor împotriva securității sau intereselor politice ale statului” în secțiunea a șaptea, „Infracțiuni împotriva secretelor de stat și spionaj”, din Codul penal turc (Legea nr. 5237).

Terminologia din articolul propus este vulnerabilă la abuz. De exemplu, „interesele strategice”, „instrucțiunile”, „organizarea” și „interesele politice interne sau externe ale statului” sunt prea largi și vagi. Legile prost definite sau prea largi pot fi susceptibile de aplicare arbitrară și abuz, riscând astfel să fie instrumentalizate pentru a viza persoane pe care autoritățile statului le consideră disidente sau incriminează activitățile legitime ale organizațiilor societății civile, cum ar fi cele care documentează încălcările drepturilor omului în țară.

Articolul propus încalcă legislația și standardele internaționale privind drepturile omului, precum și Constituția Turciei și legile naționale, deoarece amenință libertatea de exprimare și încalcă principiul legalității, care include principiul previzibilității, un concept fundamental al dreptului penal.

Pe lângă semnatarii acestei declarații, numeroase alte organizații și-au publicat propriile declarații, inclusiv Asociația Centrului de Dezvoltare a Societății Civile, Platforma Femeilor pentru Egalitate, Fundația Sectorului III din Turcia, Institutul Internațional de Presă, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, Human Rights Watch, organizațiile jurnalistice, sindicatele și altele.

Numărul semnatarilor declarației comune este din ce în ce mai mare.

O traducere a declarației trimisă tuturor parlamentarilor turci, o puteți citi aici:

Sursa foto: activenews.ro

Declarație comună a organizațiilor neguvernamentale – 24 octombrie 2024

“Noua propunere de lege prea largă și vagă, care propune modificări ale Codului penal al Turciei și amenință societatea civilă, ar trebui respinsă.

Noi, în calitate de organizații subsemnate, invităm parlamentarii să aprobe articolul 16 din noul pachet de proiecte de lege intitulat „Propunere de modificare a Legii notarialului public și a unor legi”, care prevede modificări ale legilor spionajului, care urmează să fie adăugate la Codul penal turc cu articolul 339/A Vă îndemnăm să îl respingeți imediat. Noul articol, care propune modificarea legislației „spionaj” din codul penal, este cunoscut public drept legea „agentului de influență” și propune incriminarea faptelor săvârșite „în conformitate cu interesele strategice sau instrucțiunile unui stat străin sau organizație împotriva securității statului sau a intereselor sale politice interne sau externe”. Dacă va fi adoptată, legea propusă ar reprezenta o amenințare semnificativă la adresa capacității societății civile de a opera liber în țară.

Acesta propune adăugarea unei noi infracțiuni sub titlul „Săvârșirea unei infracțiuni împotriva securității și intereselor politice ale statului” la capitolul al șaptelea din Codul penal turc (TCK) nr. 5237, intitulat „Infracțiuni împotriva secretelor de stat și spionaj”. , cu articolul 339/A. Dacă va intra în vigoare, va împiedica serios activitățile legitime ale organizațiilor neguvernamentale și va incrimina aceste activități cu prevederile sale prea largi și vagi. Noul pachet de proiecte de lege omnibus propus a fost prezentat Comisiei parlamentare de justiție pe 18 octombrie 2024 și a fost acceptat de comisie la 23 octombrie 2024. În pasul următor, proiectul de lege va fi supus la vot în Adunarea Generală a Marii Adunări Naționale a Turciei.

Incriminează activitățile legitime ale societății civile

Legea propusă riscă să incrimineze activitățile legitime ale organizațiilor neguvernamentale, cum ar fi documentarea încălcărilor drepturilor omului comise de actori statali sau nestatali, și prevede pedepse severe, inclusiv închisoare pe termen lung. În plus, dacă aceste infracțiuni sunt săvârșite „în timp de război” sau în contextul „pregătirilor de război sau deplasărilor militare ale statului”, pedeapsa este prevăzută cu închisoare de la opt până la doisprezece ani. În cazul în care infracțiunile în cauză sunt săvârșite „de cei care lucrează în unități care au importanță strategică din punct de vedere al securității naționale și instituții și organizații care desfășoară proiecte, dotări și servicii”, pedeapsa care urmează a fi aplicată va fi majorată.

Sursa foto: politics.md

Prea larg, vag și deschis la abuz.

Suntem îngrijorați de faptul că versiunea actuală a proiectului de lege nu oferă garanții adecvate sau remedii eficiente împotriva posibilelor abuzuri și nu oferă criterii clare pentru ce acte specifice constituie infracțiuni penale. Concepte precum „interes strategic”, „instruire”, „organizare” și „beneficii politice interne sau externe ale statului” sunt extrem de ample și vagi. Legile care sunt prost definite sau prea largi pot duce la aplicarea arbitrară sau la abuz și, prin urmare, pot fi instrumentate de autoritățile statului pentru a viza indivizi priviți ca dizidenți sau pentru a criminaliza organizațiile neguvernamentale, cum ar fi organizațiile care documentează încălcările drepturilor omului în țară. Dacă propunerea de lege va intra în vigoare, dreptul fiecăruia la libertatea de exprimare, inclusiv dreptul de a solicita și obține informații, inclusiv organizațiile neguvernamentale, jurnaliștii și apărătorii drepturilor omului, vor fi în pericol de a fi încălcat.

Primul paragraf din modificarea propusă include următoarele afirmații:

„Cu condiția ca acestea să nu constituie infracțiuni reglementate în prezentul capitol, cei care comit infracțiuni contra securității statului sau a intereselor sale politice interne sau externe, în conformitate cu interesele strategice sau instrucțiunile unui stat sau organizație străină, sunt condamnați la închisoare. de la trei la șapte ani. Făptuitorul va fi pedepsit separat atât pentru această infracțiune, cât și pentru infracțiunea aferentă pe care a săvârșit-o.” În justificarea propunerii, se precizează că legea urmărește „să facă mai eficientă lupta împotriva spionajului” prin definirea unei noi infracțiuni intitulată „săvârșirea unei infracțiuni în scop de spionaj”. Capitolul al șaptelea din Codul penal turc (articolele 326-339) conține în prezent prevederi care incriminează fapte precum obținerea, distrugerea sau divulgarea de documente și/sau informații confidențiale privind securitatea statului și spionajul politic și militar. Dacă astfel de fapte sunt săvârșite în timp de război sau pun în pericol pregătirile de război ale statului sau mișcările militare, sunt avute în vedere pedepse grele de la trei ani până la închisoare pe viață agravată.

În justificarea propunerii, se precizează că articolul 339/A acoperă activitățile statului într-o gamă largă de domenii precum „economic, financiar, militar, apărare națională, sănătate publică, securitate publică, ordine publică, tehnologic, cultural, etc. transporturi, comunicații, spațiu cibernetic, infrastructuri critice și energie”. Se precizează că se urmărește pedepsirea activităților desfășurate împotriva intereselor politice interne sau externe ale statului în contextul intereselor acestuia.

Contrar principiilor legalității și previzibilității

Deoarece proiectul de lege încalcă principiul legalității criminalității și pedepsei, care include principiul previzibilității, care este un concept fundamental al dreptului penal, este împotriva dreptului și standardelor internaționale, a acordurilor internaționale la care Turcia este parte, precum și a legii Turciei. Constituția și dreptul intern.

Principiul legalității criminalității și pedepselor este garantat de articolul 15 din Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice, la care Turcia este parte, și de articolul 7 din Convenția europeană a drepturilor omului. Acest principiu este protejat și de articolul 38 din Constituția Republicii Turcia și de articolul 2 din Codul penal turc. În conformitate cu acest principiu, articolele juridice trebuie să fie înțelese și previzibile de către persoanele în cauză; adică indivizii trebuie să poată prevedea ce acte sau omisiuni le vor impune răspunderea penală și ce pedeapsă va fi aplicată pentru fapta sau omisiunea săvârșită.

Prezintă un risc de a crea un efect de descurajare

După cum a documentat organizațiile pentru drepturile omului, interpretările arbitrare ale unor legi prea largi și vagi sunt folosite pentru a viza și a urmări în judecată apărătorii drepturilor omului, jurnaliştii, avocații și multe alte organizații neguvernamentale din Turcia. Dacă proiectul de lege va intra în vigoare, va deschide calea pentru ca multe grupuri, cum ar fi apărătorii drepturilor omului, jurnaliștii, cadrele universitare și organizațiile neguvernamentale din Turcia, să fie vizate pentru activitățile lor legitime și să incrimineze o mare parte din activitățile lor protejate prin reglementări internaționale. legea si standardele. Legea va avea, de asemenea, un efect de descurajare asupra societății civile pentru a opri activitatea importantă în domeniul drepturilor omului, putând împiedica activitățile acestora. În plus, întrucât urmărirea penală a infracțiunilor din proiectul de lege este supusă acordului ministrului justiției, proiectul de lege, dacă va intra în vigoare, va deschide calea unei posibile intervenții politice în a stabili dacă se va introduce un proces. Având în vedere cerința de aprobare ministerială, procurorii și anchetatorii pot fi încurajați să introducă cauze împotriva oponenților politici și/sau a actorilor societății civile percepuți a se opune guvernului.

În calitate de organizații subsemnate, reamintim prin prezenta autorităților turce că, în conformitate cu dreptul internațional, așa cum este garantat atât de Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice, cât și de Convenția europeană a drepturilor omului, „securitatea națională” nu poate fi folosită ca scuză pentru a impune restricții vagi sau arbitrare și sunt disponibile numai garanții adecvate și căi de atac eficiente Vă reamintim că poate fi discutată ori de câte ori este posibil. După cum se precizează în Principiile de la Syracuse, un stat responsabil pentru încălcările drepturilor omului nu poate invoca securitatea națională ca justificare pentru suprimarea obiecțiilor la astfel de încălcări sau pentru introducerea unor practici represive împotriva poporului său.

Facem apel la toți parlamentarii să voteze împotriva acestui proiect de lege!”

Potcovaria lui Dan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.