Acasă FOILETON Casa pe apă la Limanu sau sub pământ în pădurea Comorova?

Casa pe apă la Limanu sau sub pământ în pădurea Comorova?

9817
0
Foto: Andreea MIHĂESCU
Foto: Andreea MIHĂESCU

Dan MIHĂESCU

Omul Vitruvian de la Mangalia

Eu am apreciat întotdeauna că definirea Omului Vitruvian, imaginat de Leonardo, ilustrează nu doar proporțiile ideale ale modelului ci și echilibrul intrinsec al ființei rezultat din armonizarea cu natura. Așa am perceput eu modelul uman desăvârșit din schița lui Da Vinci și tot așa l-am perceput pe mai vechiul meu prieten Cristy Băisan în cursul unei șuete ca un leac de suflet…

Cald, imaginativ, intuitiv, inovativ, tihnit, cumpătat, îngăduitor, perfect echilibrat, tolerant, prevenitor… timp de o oră interlocutorul meu a depănat amintiri și cunoștințe enciclopedice începând cu tranziția sa, în 1990 de la statutul de viețuitor al Mânăstirii Sinaia la cea de supus al monarhului britanic. Am trecut ușor prin de noviciatul de la Silicon Valley și am culminat cu implicarea în antreprenoriatul românesc în domeniul virgin al amenajărilor și construcțiilor de structuri plutitoare, de la porturi turistice fluviale, marine de agrement și debarcadere pe lacurile românești până la prototipul locuinței sale flotante de la Marina Limanu, o suprafață de peste 220 mp. O casă care, așa cum o să vedeți, face concurență celei mai bogate imaginații, nu doar ca spații generoase și ambient marin ci și ca eleganță, rafinament și lux în raport cu prețurile exorbitante ale locuințelor convenționale de pe piața românească. Și pentru că vorbeam despre armonia și echilibrul omului în raport cu natura înconjurătoare, vă dați seama că amicul Cristi s-a gândit să-și facă reședința permanentă și prietenoasă cu mediul…O să vedeți cum e, ce înseamnă, cât costă și cât îl costă viața pe mare.

https://youtu.be/8EUBFqb3eOM

Pe prietenie, Cristy Băisan mi-a mărturisit că locuiește de vreo doi ani pe mare, în Laguna Limanu, după ce s-a decis să-și refacă vechea locuință din Pădurea Comorova. Îi stătea pe suflet că prea era multă zidărie, beton și un număr imens de camere, fără sens. Așa că a ras-o de pe fața pământului, din luminișul în care fusese construită și a început să edifice ceva simplu, tot în armonie cu ambientul, numai din lemn, dar nu orice fel de lemn ci pin finlandez vechi de 20 de ani. În curând o să o inaugureze. Zice că are tot cam așa vreo 600 mp: parter și subsol, un dormitor principal, un living de vreo 200 mp, un birou mic, mic, o cameră de oaspeți de vreo 20 mp, baie, bucătărie, bazin cu un culoar de înot de 15 ml și cinematograf, plus adăpost antiaerian. La fel, construcție semipasivă.

“Și dacă locuiești pe apă și muncești pe apă probabil că nu mai ai nicio plăcere să te uiți la mare?”, l-am descusut. Da de unde, mi-a răspuns țanțoș și a început să-mi povestească cum a învățat să pescuiască din tutorialele de pe You Tube și în prezent a ajuns să facă capturi, cantitative și calitative, la Marea Neagră, de-i face geloși pe pescarii de ton și pește sabie din Caraibe… “Asta e! Totul e știință de carte și echipamente. Eu le am pe toate acum și pot să vă spun că îmbin cu mare succes stilurile de pescuit sportiv american și japonez. Cele mai eficiente din lume! Bine, mă ajută și barca cu toate dotările de pe ea, așa că pot să mărturisesc cu mâna pe inimă că în Marea Neagră este pește berechet. Și mare și mult, doar că este acoperit de apă.”

Și ca să nu cred că a lăsat-o moale cu lucrările sale novatoare, desenate și puse în operă la Baza de proiectare și producție proprie din Parcul Industrial 23 August, sub licență Marinetek Finlanda, mi-a mărturisit că speră ca în curând Primăria și Consiliul Local Municipal Mangalia să-i aprobe un grandios proiect pentru amenajarea unei suprafețe de 20 de hectare de apă în parc nautic de agrement, piscine și insule plutitoare, restaurante, bistrouri, cluburi de noapte și de zi și loasir, pe Lacul Neptun.

Suprafața respectivă a concesionat-o pentru 25 de ani și a pus deja pe masa autorităților locale un proiect de câteva milioane de euro, investiția ce va fi închiriată pentru exploatare de către operatorii privați va fi una dintre cele mai mari atracții și surse de divertisment de litoralul românesc.

Din 2007, când a amenajat Portul Turistic Mangalia și până în prezent, Cristy Băisan a finalizat peste 200 de proiecte de construcții și instalații plutitoare pentru locuit, agrement, sport și acostamente, dintre care 22 sunt porturi și instalații marine.

Urmăriți interviul și o să vă convingeți singuri că merită să-l cunoașteți pe Cristy: https://youtu.be/8EUBFqb3eOM

Potcovaria lui Dan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.