Acasă Eveniment Dacă securitate cibernetică nu e, nimic nu e!

Dacă securitate cibernetică nu e, nimic nu e!

17279
0

V. Magraon – specialist în apărare cibernetică

GMB Computers SRL și Universitatea Maritimă Constanța (UMC) au inaugurat joi, 19 octombrie, la Club Doors, în Constanța, primul Centru Operațional Maritim de Securitate Cibernetică din Sud-Estul României – CYMAROP, o investiție de peste opt milioane de lei cofinanțată în proporție de 50% de la bugetul UE, restul reprezentând contribuția partenerilor.

Cu o securitate informațională tot mai greu de atins  în contextul zilelor noastre, GMB Computers și Universitatea Maritimă Constanța au marcat un moment istoric în domeniul securității cibernetice, lansând proiectul CYMAROP și inaugurând primul Centru Operațional de Securitate Cibernetică (SOC) din de sud-estul țării acest proiect reprezintă, totodată, un pas semnificativ în consolidarea securității cibernetice în regiunea extinsă sud-est europeană.

Am fost onorați sa participam la un asemenea eveniment și să fim martori ”la prima mână” a unui efort de colaborare exemplar între GMB Computers – gazda și operatoarea SOC-ului și Universitatea Maritimă Constanța – componenta de cercetare industrială, din proiect.

Proiectul CYMAROP a fost realizat pentru a deschide noi orizonturi în domeniul securității cibernetice. La evenimentul inaugural au fost prezenți specialiști din industria securității cibernetice care și-au împărtășit experiența și au adus în discuție cele mai recente tendințe, provocări și soluții în acest domeniu vital.

GMB Computers, un pionier din 1991 în domeniul IT din România și UMC au realizat prin proiectul CYMAROP un pas semnificativ în direcția consolidării securității cibernetice într-o o zonă geografică cu creștere rapidă a sectorului digital și implicit o creștere a vulnerabilităților cibernetice. Odată cu finalizarea implementării proiectului CYMAROP, SOC GMB a devenit prima entitate specializată din această regiune, și printre puținele din România, care servesc drept punct nodal pentru prevenirea, detectarea și contracararea amenințărilor cibernetice, nu doar în industria maritimă ci pentru orice entitate economică ce dorește soluții de protecție și securitate cibernetică.

Potențialul său este impresionant, având în vedere impactul semnificativ pe care îl poate avea în prevenirea atacurilor cibernetice asupra infrastructurii economice:, de transport maritim, aerian, feroviar, rutier și operațiunilor portuare; din domeniul medical, social, al utilităților publice maritime, care este crucială pentru economia și securitatea națională.

Din ce am văzut la prezentare, SOC-ul GMB Computers reprezintă un model de bună practică pentru alte regiuni, consolidând statutul României ca lider în domeniul securității cibernetice din Sud-Estul Europei.

În același timp, conferința de presă prilejuită de finalizarea proiectului CYMAROP mi-a oferit ocazia să reîntâlnesc experți din domeniul securității cibernetice și să identific o platformă pentru prezentarea viitoarelor rezultate iar participanții au avut ocazia să descopere nu doar noile capacități de securitate cibernetică ale Centrului Operațional de Securitate (SOC GMB), dar să și înțeleagă modul în care vor contribui la creșterea securității în mediul specific.

În altă ordine de idei pot să afirm că dezvoltarea unei comunități puternice de securitate cibernetică a fost întotdeauna ideea mea personală de combatere a criminalității informatice ce se afla la un nivel foarte ridicat și care astăzi am văzut-o pusă în aplicare de către cele doua entități participante în cadrul programului CYMAROP.

Reuniunea găzduită de GMB Computers la Doors Club, în Constanța, a fost nu doar despre tehnologie și soluții de securitate ci și despre dezvoltarea unei comunități solide în cybersecurity la nivel local, în regiune. Participanții au avut oportunitatea rară de a-și extinde rețeaua de contacte, de a colabora și de a contribui la eforturile de consolidare a securității cibernetice în Europa de Sud-Est. Împreună, ei pot face diferența în prevenirea și gestionarea amenințărilor cibernetice, astfel încât să ne simțim cu toții mai în siguranță într-o lume digitalizată.

În concluzie, lansarea proiectului CYMAROP și inaugurarea Centrului Operațional de Securitate Cibernetică (SOC) reprezintă un moment de referință în securitatea cibernetică din Europa de Sud-Est așa cum un alt moment de referință în era digitală și a comunicațiilor cu suport IT l-a constituit introducerea internetului prin dial-up în anul 1993, la Constanța, tot în cadrul unui proiect marca GMB SRL.

CYMAROP este un exemplu elocvent al modului în care colaborarea între industria de profil și mediul academic poate contribui la consolidarea securității într-o lume digitală în continuă evoluție, un pas important în direcția unui viitor mai sigur și mai bine pregătit pentru amenințările cibernetice.

#TrebuiesăȘtiiAsta #GMBComputers #UniversitateaMaritimăConstanța #CYMAROP #SOCGMB #Cybersecurity

Potcovaria lui Dan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.