Acasă Cultură Săptămâna în care Medgidia există prin artă

Săptămâna în care Medgidia există prin artă

619
0

Manuel VLĂDUŢ ■

În perioada 17 -25 august, la Medgidia se desfășoară cea de-a XVIII-a ediție a Taberei Internaționale de pictură “Lucian Grigorescu” eveniment de artă deja cu tradiție în municipiul constănțean.

Deși o mică urbe, mai întâi târg și apoi oraș industrial – în era comunistă, Medgidia a dat în decursul timpului o serie de oameni de cultură, artiști, oameni de stat, cum ar fi Ioan N. Roman, Dr. Ibrahim Themo, Kemal Hagi Amet, Ion Apolozan, Mehmet Niyazi, Haralambie Teodoru, Dan Spătaru, Corneliu Leu, Kemal Karpat, Thasin Gemil, Eugen Dijmărescu, Titus Corlățean, Constantin Papadopol, care au marcat prin operele sau lucrarea lor cultura națională și autohtonă, așa cum este și pictorul Lucian Grigorescu, cel al cărui nume și prestigiu onorează evenimentul cultural.

Și în acest an, artiști români și străini ca: Adina Dogaru, Daniela Gherghe, Eusebio Spînu, Ioana Lavinia Streinu, Mircea Costea, Mariana Constantinescu, Cristina Alina Costea, Silvia Șoșoiu, Carmen Poenaru (România), Mihriban Mirap, Bahri Genc, Kenan Ozgur (Turcia), Fatimah Afil Jumaah, Faten Farooq Mahmood Al Obaidi (Irak), Feridun Isiman (Cipru de Nord), s-au reunit la Medgidia pentru a-și exprima cu penel și culoare, impresiile lăsate de meleagurile dobrogene și cele buzoiene, pe care le-au vizitat într-o drumeție de lucru.

Vizitând atelierul organizat în incinta hotelului ,,Stadion,, din urbea dobrogeană,  i-am găsit pe artiști la lucru, în plin proces de creație, cu pânzele deja prinzând viață prin culoarea așternută cu măiestrie și har… Cu mare plăcere i-am reîntâlnit aici pe maeștrii pânzelor – Daniela Gherghe, pictoriță și profesor la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” din Constanța și  Mircea Costea, un vechi amic și pictor medgidian.

Fiica mea cea mică – Ancuța, care a ținut să mă însoțească, a admirat fascinată pictorii care lucrau, ea însăși fiind o mică artistă cu talent la desen…

            Vom reveni miercuri la vernisajul ce va avea loc la Cercul Militar din Medgidia – orele 18.00, vernisaj organizat sub îndrumarea criticului de artă constănțean, distinsa doamnă Alice Dinculescu.   

Foto: Manuel Vlăduț, Cristian Ciobănuc. Sursa: www.primaria-medgidia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.