Acasă Feisbucisme La Mamaia autoritățile continuă să pârlească zestrea statului român

La Mamaia autoritățile continuă să pârlească zestrea statului român

13225
0

Dan MIHĂESCU ■

Ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea îndeplini!

Pe 26 iulie 2024, la trei zile după ce s-a eleganțat cu blugi prespălați, din Grand Bazar, și “adibași” asortați pentru vizita la primarul Istanbulului (viitor președinte al Turciei), Ekrem İmamoğlu, excelența noastră Vergil Chițac și-a făcut timp și pentru un gând online, întru sensibilizarea constănțenilor:

“Salvăm Vila Regală din Mamaia. Câteva precizări

Sunt sigur că, în scurt timp, vom reuși să salvăm Palatul Regal din Mamaia și să-l punem în valoare; să-l redăm orașului și constănțenilor, după cum, după lungi și complicate lupte, am reușit, cu ajutorul guvernului liberal, să facem cu Cazinoul. Suntem pe drumul cel bun.

Sursa Facebook

Pentru o imagine fidelă a situației și pentru a ne delimita de zgomotul de fundal pe care unii vor să-l facă cu orice preț, câteva detalii importante:

 În 2003, Palatul Regal a fost vândut de societatea de stat Mamaia SA companiei S.C. Light System SRL.

 În 2004, aceeași companie a preluat de la municipalitate și terenul pe care se află imobilul.

 În 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că Palatul Regal a fost privatizat ilegal și că monumentul trebuie să se întoarcă la statul român.

 Terenul de 1,5 hectare a rămas, însă, la compania S.C. Light System SRL.

 În 2023, am început, oficial, demersul de readucere a Vilei Regale în patrimoniul municipalității.

În acest moment, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei derulează analiza tehnică a 14 obiective de interes național și european, printre care și Palatul Regal. Din nefericire, acesta este singurul obiectiv dintre cele 14 cu statutul juridic încă nedefinitivat, pentru că terenul aparține în continuare unui privat.

Din acest motiv, am inițiat demersuri pentru preluarea terenului. Am solicitat proprietarului toate documentele necesare exercitării dreptului de preempțiune pentru imobil. Nu am exclus nici varianta exproprierii.

Împreună cu doamna ministru Turcan, cu doamna secretar de stat Diana Baciuna, cu domnul Nicolae Ciucă, cu domnul Bogdan Huțucă, căutăm soluții pentru urgentarea rezolvării acestei probleme, mai ales că starea de degradare a clădirii este îngrijorătoare.

Vă asigur că preocuparea Ministerului Culturii și a Primăriei Constanța în vederea valorificării în cele mai bune condiții a Vilei Regale este stringentă și de actualitate. În schimb, preocuparea USR este, din nou, scandalul și zvonistica mincinoasă.

Mulțumesc tuturor celor care ne-au susținut în acest demers și îi asigur pe toți constănțenii că facem tot ce ne stă în putință pentru salvarea acestui monument arhitectural de valoare remarcabilă pentru România. Și vom reuși, în pofida tuturor acelora care își doresc cu disperare să nu o facem”.

Ce ție nu-ți place altuia nu-i face ●

Ai zice că Legea bunei rânduieli și a compensării necondiționate definită de proverbul “Ce ție nu-ți place altuia nu-i face” i-a trecut prin cap și chițoșeniei căci după cum ne-a obișnuit omul dă pe gură orice-i trece prin cap, și uite așa a însăilat pe Facebook textul de mai sus, ca să rămână scris.

Acum însă după ce miercuri, 31 iulie, l-a împuternicit pe aghiotantul Ionuț Rusu, printr-o hotărâre de consiliu local, să se ocupe de răscumpărarea terenului de la Castelul Reginei Maria (Palatul Regal din Mamaia), cum s-o pricepe el mai bine, tind să cred că Primarul Constanței n-a vrut să tragă spuza pe turta lui în această afacere de imagine, ci mai degrabă caută să ia jarul cu mâna altuia. Doar că Ionuț, fie dovedește exces de onoare politică și fidelitate partinică, fie e lipsit de fler, în această poveste. Și să explicăm de ce?

În anul 2003, edificiul monument de patrimoniu istoric, Palatul Regal din Mamaia, naționalizat prin desființarea Domeniului Coroanei Regale a României și ajuns prin transfer de active ale Statului în administrarea  S. C. Mamaia S. A, succesoarea după 1990 a fostei Întreprinderi de Hoteluri și Restaurante (IHR) Mamaia,  este privatizat prin vânzarea de active către Light System SRL cam la prețul de evaluare al materialelor din construcție, la care s-a scăzut uzura.

Directorul binevoitor și inimos al SC Mamaia SA, care și-a făcut milă de clădire, era PDSR-istul bucureștean, Victor Lucian Dan, o codiță din gașca lui Adrian Năstase, nepotul controversatului om de afaceri Dan Bartolomeu Finiș și apropiat al lui Adrian Petrache, cel care a vrut să scape statul român de povara regalității.

Anul următor, în 2004, Primarul Constanței, Radu Mazăre, cu largul concurs al Consiliului Local Muncipal, a executat de îndată cererea cumpărătorului Palatul Regal din Mamaia și a vândut și parcul aferent construcției. Pentru că o cutumă zice că terenul urmează edificiul, curtea de 1,5 hectare a intrat în proprietatea Light System SRL la prețul de 23 de euro/mp.

Aventura imobiliară a durat cam 15 ani până când ministrul Culturii Naționale, George Ivașcu, a lăsat să se înțeleagă că a fost sensibilizat de o amplă campanie de presă coroborată cu presiunea opiniei publice și a cerut în instanță rezilierea contractului de vânzare a edificiului de patrimoniu național. Motivul invocat, viciul de procedură și de fond prin care a fost omis dreptul de preemțiune al Statului Român la înstrăinarea activului din patrimoniu. În mod paradoxal, ministrul revendicativ a cerut reparație patrimonială doar pentru Castelul Reginei Maria din compunerea complexului de edificii care cuprindea și Pavilionul ASR Principele Mihai, numit ulterior Vila Regală sau Kara Dalga.   

Evenimentul avea să se întâmple tot pe “tura guvernamentală” a socialiștilor, căci George Ivașcu purta carnet roșu PSD și parcă în mod firesc demersul a fost croit strâmb și s-a terminat în coadă de pește. Astfel, din terțe motive cărora cârcotașii uneori le spun „chichițe avocățești”, nu se știe dacă reclamantul a solicitat sau doar a vrut, ori a formulat eronat dar cererea de chemare în judecată a fost doar pentru anularea contractului de cumpărare a clădirii Palatul Regal din Mamaia, cu număr cadastral (X). Și ceea ce a cerut aia a și primit Ministerul Culturii Naționale, decizia judecătorească soluționând favorabil doar pentru restituirea edificiului, nu și pentru terenul de 1,5 ha. De ce? Nimeni nu știe, dar dacă magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) așa au decis, așa a rămas.

În mod ironic, acțiunea în instanță a Ministerului Culturii și Cultelor – proprietarul de drept – succede  unei cereri din mai 2017 a cumpărătorului Light System SRL, de anulare a contractului prin care au cumpărat edificiul, dar fără a renunța la zestrea de 1,5 hectare teren intravilan în centrul stațiunii Mamaia, parcul Palatului Regal ce a urmat în mod firesc clădire, la vremea respectivă.

Urmărind cronologic evenimentele, ai zice că nici Dumnezeu nu putea să așeze lucrurile mai bine decât politicienii așezați în diverse funcții care servesc cu oportunitate și celeritate oportunitățile pieței imobiliare, investiționale și de capital.

Dar toată această tristă istorie pare că poartă pecetea lui Uroboros căci întâmplarea de miercuri din Consiliul Local Municipal Constanța ne arată cum mugurii corupției încolțesc și se regenerează în mod nebănuit. De ce? Pentru că în mod firesc nu exista niciun temei legal, niciun motiv, pentru ca toată această poveste să se întâmple aievea căci în realitate nici Mamaia SA și nici Primăria Municipiului Constanța nu aveau nimic de împărțit cu nimeni. În primul rând, pentru că așa cum s-a văzut activul Palatul Regal din Mamaia a aparținut dintotdeauna patrimoniului public al Statului Român, aflându-se temporar în administrarea Domeniului Coroanei, Flotilei de Hidroaviație Palazu, IHR Mamaia sau Mamaia S.A. Pe linie de consecință acest edificiu național nu putea fi înstrăinat din patrimoniul statului.

Cât despre curtea adiacentă de 1,5 hectare, nu a fost niciodată liberă la vânzare după 1990 în aceiași situație juridică aflându-se și celelalte terenuri înstrăinate/atribuite prin dispoziție de primar către proprietarii hotelurilor vândute de MAMAIA S. A. Toate constituie patrimoniul Statului, inalienabil și indivizibil în lipsa unei legi speciale votate de Parlament, dar tot în favoarea Statului Român. Așa zice Constituția României. Asta o spune și un document oficial: Decizia 22043/24.10.1958, a Comitetului Executiv al Sfatului Popular al Orașului Constanța care stipulează că “întreaga porțiune de pământ și nisipuri cuprinsă între lacul Siutghiol – Marea Neagră – lacul Tăbăcăriei și satul Mamaia în suprafață totală de 192 hectare și 9705 mp a fost cedată de Ministerul Domeniilor Comunei Constanța conform Jurnalului Consiliului de Miniștri nr. 1970 din 19 octombrie 1905, cu scopul ca să se înfrumusețeze plaja, să se planteze drumurile și parcurile iar parcelele rezultate să fie atribuite contracost cu destinația de a se construi vile și case de agrement…Având în vedere că pentru înlesnirea cumpărătorilor și pentru realizarea scopului pentru care s-a făcut parcelarea terenului arătat și anume facerea de construcții, Primăria Orașului Constanța, printr-o decizie din 5 decembrie 1924, termenul de 4 ani pentru construire l-a schimbat în 6 ani, termen obligatoriu pentru construcție iar printr-o decizie din 19 ianuarie 1926 s-a creat și înlesnirea ca prețul să fie achitat în patru rate anuale sub sancțiunea desființării contractului în caz de neplată, prin neconstruire sau neplata prețului numiții cumpărători au contravenit pactului comisoriu expres prevăzut de contract și astfel actele de vânzare cumpărare au fost desființate și reziliate de plin drept iar terenurile cuprinse în aceste acte considerându-se că nu ieșit niciodată din patrimoniul Comunei și deci a Statului (…) Având în vedere că în aceste condițiuni, din cele de mai sus rezultă că proprietatea terenurilor de la Mamaia, dintre limitele arătate, este proprietate de stat, și că niciunul din foștii cumpărători nu mai poate pretinde drepturi de proprietate privată asupra acestor terenuri; având în vedere aprobarea dată în acest sens de Comitetul Executiv al Sfatului Popular oraș Constanța, în ședința din 8 octombrie 1958; în virtutea drepturilor conferite prin Legea 6/1957 pentru organizarea și funcționarea sfaturilor populare:

Decide:

Art. 1) Se declară desființate și reziliate de plin drept toate actele de vânzare de loturi de pe plaja Mamaia pentru neexecutarea clauzelor prevăzute în actele normative și în contractele de vânzare, atât cu privire la neplata prețului cât și cu privire la neefectuarea construcțiilor în termenele fixate.

Art. 2)  Secțiunea Financiară nu va mai stabili impunerile solicitate și nu va mai primi plata impozitelor oferite de către pretinșii proprietari pentru loturile care fac obiectul susmenționatelor acte.

Art. 3) Secțiunea Secretariat Administrativ, Secțiunea Financiar și Secțiunea de Arhitectură și Sistematizare se deleagă cu executarea prezentei Decizii”.

Epilog ●

Vila Regală Kara Dalga
Vila Regală Kara Dalga

În consecință, dacă Ministerul Culturii Naționale nu a urmărit în instanță restituirea proprietății imobiliare de la Palatul Regal din Mamaia „in integrum”, adică edificiul Palatul Regal și terenul aferent, ca să nu mai vorbim de Pavilionul ASR Principele Mihai (Ex Barul Orient) bunuri de patrimoniu ale Statului Român, pentru că atât de lung a avut lanțul la vremea respectivă ministrul PSD-ist George Ivașcu și dacă documentele de arhivă citate aici au fost probe indubitabile în rechizitoriul DNA pe baza cărora Primarul Radu Mazăre a fost recompensat cu 6,5 ani de închisoare cu executare pentru înstrăinarea fără drept a patrimoniului imobiliar din Mamaia, atunci de ce actualul primar al Constanței, Vergil Chițac, se oferă să răscumpere de la o firmă în faliment proprietatea publică ce-i aparține de drept Statului Român pe care UAT Constanța a avut-o în administrare și a vândut-o ilegal?

Iar dacă Vergil Chițac e& Co. nu știe, furtul patrimoniului public al Statului constituie infracțiune penală imprescriptibilă, la fel ca și crimele de război!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.