Acasă Frontul de Est Radiații nucleare la frontiera ruso-norvegiană

Radiații nucleare la frontiera ruso-norvegiană

9114
0

Manuel VLĂDUȚ

Urme de cesiu-137 radioactiv măsurate de-a lungul graniței Norvegiei cu Rusia, – astfel titrează „The Barents Observer”  într-un articol al jurnalistului Thomas Nilsen, din data de 17 septembrie 2024.

Radioactivitatea a fost măsurată în filtre de la Viksjøfjell și Svanhovd în a doua săptămână a lunii septembrie, dar originea este încă necunoscută. Autoritatea norvegiană pentru radiații și siguranță nucleară (DSA) spune că această cantitate de cesiu descoperită în filtrele de aer este „foarte mică”. Filtrele de la Viksjøfjell și Svanhovd sunt analizate la unitatea de pregătire pentru situații de urgență din Pasvik o dată pe săptămână. Cesiu-137 radioactiv a apărut în intervalul dintre 9 și 12 septembrie. Bredo Møller –  de la unitatea de pregătire pentru situații de urgență a DSA din Svanhovd, nu este îngrijorat. „Nivelurile sunt în mod clar mai mari decât în ​​mod normal, dar nu prezintă niciun risc pentru oameni sau mediu”, spune Møller pentru Barents Observer.

„Am detectat 5 µBq/m3 la stația de filtrare de la Svanhovd în săptămâna 37 (9-16 septembrie) și am măsurat aceeași concentrație (5 µBq/m3) la stația de filtrare de la Viksjøfjell săptămâna 36/37 (5-12). septembrie),” explică el.

 „Nu vom fi surprinși dacă și acestea sunt la același nivel cu ceea ce am văzut astăzi.” DSA spune că nu au fost descoperiți alți izotopi radioactivi atunci când au fost studiate filtrele. Nici nu se știe dacă vreo eventuală măsurătoare pe partea rusă a graniței, a avut rezultate similare. 
Niciun alt filtru din nordul Norvegiei sau din Laponia finlandeză nu a detectat vreun exces de cesiu în ultima săptămână.
Cesiu-137 se formează ca produs de fisiune prin exploatarea unui reactor nuclear.
DSA are laboratoare pentru analiza radiațiilor de la filtrele de aer în nordul Norvegiei atât în ​​Tromsø, cât și la Svanhovd, în valea Pasvik.

Există numeroase reactoare maritime la bordul submarinelor și spărgătoarelor de gheață care operează Marea Barents din bazele de-a lungul coastei Peninsulei Kola. Exercițiul strategic la scară largă Ocean-2024 s-a încheiat pe 16 septembrie, dar este puțin probabil ca astfel de eliberări să provină de la un reactor naval aflat în funcțiune pe mare. Scurgeri mici de cesiu-137 sunt mai probabil să apară în timpul pornirii sau întreținerii unui reactor sau din manipularea combustibilului nuclear uzat.

Bredo Møller spune că cesiul ar putea proveni și de la incendiile forestiere precum precipitații ce au măturat zona accidentului nuclear de la Cernobâl din 1986 sau chiar de la teste nucleare atmosferice ce au avut loc înainte de 1962 ale căror emisii pot fi încă măsurate în natură. Cesiu-137 are un timp de înjumătățire de aproximativ 30 de ani. "Când copacii bătrâni ard, radioactivitatea ar putea fi ridicată în aer și suflată de vânt", a precizat Møller, menționând totodată că DSA va efectua mai multe analize în zilele următoarele.
Novaia Zemlya 
Norvegia împarte o graniță lungă de 198 de kilometri cu Peninsula Kola din Rusia. Viksjøfjell la stânga, Svanhovd la dreapta la orizont. Foto: Thomas Nilsen
Proiectanții de arme ruși de la Rosatom au lucrat toată vara și începutul toamnei la locul de testare Pankovo ​​din Novaia Zemlya. Locul este dedicat testării rachetei de croazieră cu propulsie nucleară Burevestnik despre care se crede că are o răcire mai mult sau mai puțin deschisă a mini-reactorului. 
Totuși, munca la locul de testare este strict secretă și foarte puține informații sunt făcute publice. Nu există rapoarte oficiale că Burevestnik este testat, dar indicii pot fi văzute prin studierea imaginilor din satelit actualizate zilnic din arhipelagul arctic.

Barents Observer a văzut în cursul verii mai multe nave de marfă și nave cu destinație specială în apele din afara Pankovo ​​și în ultimele săptămâni, cele două mari avioane de transport Il-76 ale lui Rosatom au fost parcate periodic pe aeroportul din Rogachevo la Novaya Zemlya.  Se crede că aeronava de culoare albastră desfășoară operațiuni legate de testele Burevestnik.
În prezent, câteva spărgătoare de gheață cu propulsie nucleară sunt ancorate la Atomflot din Murmansk. Izotopul radioactiv măsurat acum în Finnmark ar putea veni la fel de bine de departe, în funcție de direcțiile vântului.

Totuși, analistul independent Charles Mousseau Jr. afirmă pe platforma de socializare Linkedin  ,,că au fost descoperite urme de cesiu-137 și uraniu-235, care se găsesc în combustibilul pentru reactoarele nucleare și "umplerea" pentru armele nucleare,,.

Nu ar fi de mirare ca prea-cinstiții ruși, să se joace de-a bomba nucleară în propria ogradă și să împrăștie impresii radioactive peste gardul vecinilor, testând astfel reacțiile Occidentului!...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.