Acasă APĂRARE Kremlinul a împodobit înainte de Crăciun “Bradul dezinformării”

Kremlinul a împodobit înainte de Crăciun “Bradul dezinformării”

10133
1

Dan MIHĂESCU ■

Echipa de experți în comunicare, jurnalism, științe sociale și studii ruse din Grupul operativ East Stratcom, parte a Serviciului diplomatic condus de Înaltul Reprezentant al UE,  ne oferă o nouă recapitulare săptămânală a falselor teme de propagandiste produse în laboratoarele moscovite și promovate pe piața dezinformărilor din mass-media.
În timpul discursului său din cadrul Săptămânii la nivel înalt a Adunării Generale ONU sinistrul Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a dat cu mult mai devreme startul sărbătorilor de iarnă decorând un veritabil brad de Crăciun al dezinformării cu o selecție de false subiecte anti-occidentale, anti-UE și pro-Kremlin.
Șeful lui Lavrov, Putin, nu a putut veni la New York fiind dat în urmărire internațională pentru deportarea copiilor ucraineni și pentru a nu-și lăsa subalternul să-l întreacă în dezinformare, Putin a adăugat personal câteva falsuri și distorsiuni la “bradul” pregătit de Lavrov.
Continuând alegoria Crăciunului: narațiunile de dezinformare rusești sunt precum decorațiunile aduse din subsol an după an. Nu se schimbă aproape niciodată, nu sunt foarte imaginative, iar efectul lor se bazează pe recognoscibilitate și repetitivitate. Pentru fiecare afirmație nebunească făcută în discursul său de Lavrov, sunt înregistrate sute de cazuri în baza de date pentru dezinformare a organizației Grupul operativ East Stratcom.

● Buna și vechea „Învinovățire a Occidentului” în dezlănțuire

Delirantul discurs a început cu acuzația că toate relele au fost cauzate de dorința „Occidentului” de a domina lumea. Lavrov a menționat acest lucru în legătură cu aproape fiecare subiect pe care l-a abordat cu privire la Orientul Mijlociu, Ucraina, ONU și reformele Consiliului de Securitate al ONU, regiunea Indo-Pacific, războiul Rusiei împotriva Georgiei și relațiile dintre Armenia și Azerbaidjan.

Termenul „Occident” este vag, ceea ce este convenabil dacă încerci să creezi un inamic imaginar. Kremlinul îl folosește de obicei pentru a descrie Statele Unite, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Uniunea Europeană. Dezinformarea rusă este obsedată de comploturile Regatului Unit, sau ale „anglo-saxonilor”, de a influența afacerile mondiale. Această noțiune este ciudat de învechită și se potrivește mai degrabă perioadei dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial. De fapt, chiar și teoria conspirației pe care Lavrov a folosit-o pentru a susține această idee delirantă în discursul său implică documente britanice din 1945.

● Mitul „expansionismului NATO”

Fiind responsabil pentru toate relele și nenorocirile de pe Pământ, potrivit discursului lui Lavrov Occidentul este responsabil, în special, pentru invazia brutală la scară largă declanșată de Rusia în Ucraina. În primul rând, pentru că Occidentul a încălcat, potrivit sinistrului ministru rus al Afacerilor Externe, promisiunea de a nu extinde NATO. Ideea de „expansionism NATO” este o altă poveste dezinformatoare pe care Rusia încearcă să o facă să pară adevărată repetând-o din nou și din nou și din nou. De fapt, însăși ideea de „expansiune NATO” face parte din dezinformare.

Țările independente sunt libere să își exercite dreptul suveran de a-și elabora propria politică externă și de a-și căuta propriile acorduri de securitate, după cum consideră de cuviință. Aceasta include, în cazul în care doresc, să solicite inclusiv aderarea la NATO și să se angajeze să respecte principiile fondatoare ale Alianței: democrația, libertatea și statul de drept. Nimeni nu ar fi putut promite să nu extindă NATO, pentru că nu așa funcționează NATO.

Disinfo

● Buna Maică Rusie, protectoare popoarelor

Pe un alt palier al dezinformării, Lavrov a încercat să justifice invazia brutală a Rusiei în Ucraina prin distorsionarea capitolului din Carta ONU ce proclamă obligația de a respecta autodeterminarea popoarelor.

Această poveste manipulatoare spune că locuitorii teritoriilor ucrainene, ocupate temporar, au ales să devină parte a Rusiei și că poporul ucrainean și în special populația vorbitoare de limbă rusă trebuiau protejate de agresiunea ucraineană dictată de propriul guvern și parlament.

Autodeterminarea nu este, desigur, ceva ce statele pot alege pentru teritoriile vecinilor lor. Este mai mult decât absurd să auzi un politician rus făcând această afirmație în timp ce regimul său încearcă din răsputeri, în fiecare zi, să anihileze ucraineni, tătari din Crimeea și alte minorități naționale conlocuitoare, pentru că au îndrăznit să-și exercite dreptul la autodeterminare pe care Kremlinul pretinde că îl prețuiește atât de mult.

● Vinuri vechi în vechi butâlci

Dezinformările legate de teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei au asigurat și decorațiunea cea mai de preț pe care Putin însuși a decis să o atârne pe pomul de Crăciun pregătit de Lavrov. El i-a „felicitat” pe locuitorii zonelor ocupate temporar ale Ucrainei cu ocazia „Zilei Reunificării cu Rusia” și a repetat aceleași minciuni despre faptul că i-a eliberat și salvat de „dictatura neonazistă instaurată de Occident la Kiev”.

Făcând acest lucru, Putin a dezvăluit una dintre “ornamentele” sale preferate din setul complet al dezinformărilor pentru bradul de Crăciun și anume, afirmația că „elitele occidentale” pregătesc armata ucraineană să atace Donbas și Crimeea, cele două regiuni ocupate temporar și anexate ilegal de ruși, acesta fiind de fapt și motivul pentru care Rusia a decis, preventiv, invazia Ucrainei.

Această minciună încearcă să denatureze sprijinul actual pentru autoapărarea ucraineană ca motiv al agresiunii Rusiei. Afirmațiile false ale lui Putin au fost la fel de repetitive ca și restul discursului lui Lavrov, la ONU.

● Sabotori și teroriști peste tot

Lavrov a susținut că sabotajul conductei Nord Stream a fost un complot al SUA pentru a submina competitivitatea UE când de fapt SUA și UE sunt parteneri economici apropiați, iar investigațiile privind Nord Stream sunt încă în curs.

El a acuzat în mod fals țările occidentale drept responsabile pentru terorismul global și declanșarea unui “război” al sancțiunilor împotriva majorității țărilor din lume când de fapt antiterorismul era un domeniu în care NATO și Rusia obișnuiau să colaboreze.

În fapt, sancțiunile economice și financiare occidentale sunt menite să oprească mașinăria de război rusă să ucidă civili ucraineni precum în masacrul de la Bucha. Dar pentru acea atrocitate Lavrov a dat vina tot pe Occident, în același discurs de la ONU.

● Singura pace adevărată este pacea lui Putin

Unul dintre principalele obiective ale ONU este de a asigura pacea în lume, însă nimic din discursul lui Lavrov nu a indicat că țara sa nu este interesată să pună capăt, prea curând, agresiunii militare împotriva Ucrainei. Rusia a respins inițiativele de pace ucrainene ca fiind „fundături” și a repetat minciuna conform căreia planul de soluționare al lui Putin, din iunie 2024, e realist, în timp ce el este doar un apel la capitularea necondiționată a Ucrainei. Pentru Kremlin, respingerea eforturilor Ucrainei pentru o pace justă și durabilă a mers mână în mână cu râsul față de Planul de victorie al lui Zelenski și cu acuzația falsă că Ucraina încearcă să atragă NATO într-un război direct cu Rusia.

● Împăratul nu are prieteni

Lavrov nu doar că a abuzat de timpul său de vorbire la ONU pentru a colporta falsuri și distorsiuni evidente care puteau fi apoi amplificate de mass-media pro-Kremlin și de resursele ei de dezinformare ci a avut și o altă misiune importantă la New York: să proiecteze imaginea unei Rusii viguroase ce nu s-a transformat într-o paria, tot mai izolat pe scena internațională.

Kremlinului îi place să se imagineze ca membru de frunte al unei „majorități globale” a fostelor țări coloniale din America de Sud, Africa și Asia. Remarcile lui Lavrov cu privire la „practicile neocoloniale” ale țărilor occidentale au fost probabil menite să atragă simpatia și solidarizarea acestor națiuni.

Realitatea izolării Rusiei a ieșit din nou la iveală atunci când diplomații săi nu au reușit să oprească ambițiosul plan al Secretarului General, António Guterres, menit să relanseze ONU. 143 de națiuni au votat pentru propunere în vreme ce doar Rusia și alte șase țări satelitare au votat împotrivă.

● Rusia – parte a vechii Europe

Gafa a fost clar dureroasă pentru Lavrov, care a menționat-o chiar la începutul discursului său. El a fost, de asemenea, supărat că Guterres a reamintit lumii că Rusia profită pe nedrept de configurația actuală a Consiliului de Securitate al ONU, în componența căruia există trei membri permanenți europeni și niciunul din Africa.

Lavrov a declarat la propria sa conferință de presă că l-a întrebat pe Guterres dacă “Chiar credea că suntem în același pachet cu Londra și Paris iar el ar fi răspuns: Ei bine, ce altceva sunteți?”

A te lăsa păcălit de propriile înșelăciuni este unul dintre lucrurile care fac dezinformarea atât de periculoasă. Țintele dezinformării ar putea fi sau nu influențate dar cei care răspândesc minciuni vor începe mai devreme sau mai târziu să le creadă iar consecințele pot fi cumplite. Și asta este exact ceea ce ne-a reamintit, la ediția din acest an a Adunării Generale ONU, “spargerea” ornamentului rusesc din bradul de Crăciun al “dezinformării majorității globale”. Așa că nu vă lăsați înșelați, continuați să vă informați!

Disinfo-Radarul de săptămâna aceasta a mai reperat și alte ținte false:

● Europa nu produce nimic și este un parazit global

UE este cel mai mare spațiu economic din lume, reprezintă 14% din comerțul mondial cu bunuri și este cel mai mare comerciant de produse manufacturate și servicii. Este partenerul comercial de top pentru 80 de țări și ocupă primul loc atât în ​​ceea ce privește investițiile internaționale în spațiul comunitar și în afara lui dar această stare de fapt nu-i împiedică pe vânzătorii de informații false pro-Kremlin să propună povești despre situația catastrofală a economiei europene. Ei încearcă să discrediteze Uniunea în fața publicului internațional și să erodeze moralul popular din UE. În prezent, aceste povești sunt adesea legate de afirmații false despre dependența de hidrocarburile rusești, dar propagandiștii ruși și sovietici a folosesc versiuni ale acestei narațiuni clasice de „colaps iminent” de peste un secol.

● Ucraina incinerează soldați pentru a ascunde recoltarea de organe

Ucraina rămâne ținta numărul unu a dezinformatorilor ruși și nicio afirmație nu este prea ciudată, nicio profunzime a depravării nu este prea mare pentru ei. Mai nou, este vehiculată o poveste specială ce susține că Ucraina face trafic cu organele propriilor soldați căzuți la datorie. Senzaționalul este o tactică-cheie a dezinformării pro-Kremlin. Acuzațiile de trafic de organe au mai fost folosite, inclusiv împotriva NATO, a Căștilor Albe din Siria, a soției fostului președinte georgian Mikheil Saakashvili și a liderilor din Kosovo. Prelevarea și transplantul de organe este imposibil de făcut în condiții de război, iar această afirmație nefondată nu face decât să demonizeze armata ucraineană și să distragă atenția de la crimele rusești.

O victimă a inundațiilor a făcut pneumonie deoarece guvernul polonez acordă prioritate ucrainenilor

Oprirea sprijinului pentru Ucraina este, de asemenea, o prioritate pe agenda pro-Kremlin și Moscova abuzează cu mare nerăbdare de evenimente și dezastre locale pentru a promova acest mesaj. Spre exemplu, în timpul inundațiilor recente din sudul Poloniei, o postare pe Facebook, presupusă a fi de la o femeie evacuată, susținea că fiica sa a făcut pneumonie pentru că au fost cazați într-o școală locală rece, în loc să stea la un hotel, deoarece era ocupat cu refugiați ucraineni. Postarea era falsă, iar un cont cu același nume și aceeași imagine de profil a postat ulterior că femeia nu fusese evacuată și nici nu avea o fiică. Crearea de postări false folosind capturi de ecran de pe site-urile de socializare este o tactică de dezinformare descrisă a fi folosită de Agenția Rusă de Design Social (SDA)în scurgerile recente de informații. Iar atunci când autoritățile poloneze au avertizat cu privire la creșterea numărului de dezinformări legate de inundațiile din Rusia și Belarus, acest lucru a fost folosit ca bază pentru povești de dezinformare despre „rusofobia” poloneză.

1 COMENTARIU

  1. Trebuie sa analizam cum s-a ajuns la ofensiva disperata a Rusiei pentru reluarea unei pozitii de putere in lume asa cum a avut pe vremea razboiului rece.
    Evident lagarul socialist, in frunte cu Uniunea Sovietica, a pierdut Razboiul Rece din motive economice.
    Intalnirea Regan/Gorbaciov din rada Malta a fost de fapt un armistitiu privind incetarea ostiliatilor dar nu fost prezentat asa ca sa se salveze aparentele. Sa ne aducem aminte ca imediat dupa ce au cazut la pace SUA au transferat URSS, fara nici un titlu, 5 miliarde de dolari pentru a preveni un dezaster al economiei comuniste.
    Din pacate ulterior nu s-a incheiat o pace in termeni fermi si aprobati de parlamentele celor doua tari, caz in care asa cum a dovedit istoria, cel putin pentru o perioada de timp s-a mentinut o liniste relativa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.