Luigi FRIGIOIU ■
Cantautor și actor, Tudor Gheorghe a urmat liceul în Craiova apoi, Institutul de Teatru București, absolvit în 1966. În 1969, după o perioadă de lucru asiduu, a ieșit la rampă cu primul său recital, „Menestrel la curțile dorului”, din creațiile poeților Lucian Blaga, Tudor Arghezi și Ion Barbu. Timp de 3 ani, la Institutul de Folclor București, a urmat studii aprofundate pentru conservarea muzicii tradiționale. În această perioadă a realizat al doilea recital – „Șapte balade”. Următorul spectacolul, “Pe-un franc poet”, pe versuri de I.L. Caragiale, a fost interzis.
În 2006, Tudor Gheorghe a susținut la Sala Palatului un maraton de concerte, intitulat “Săptămâna risipitorului de frumuseți”. Seria a fost compusă din 7 concerte: Primăvara simfonic, Toamna simfonic, Petrecerea cu taraf, Diligența cu păpuși, În căutarea dorului pierdut, Iarna simfonic, Vara simfonic.
Tot în 2006, artistul a prezentat premiera „Calvarul unei inime pribegi”, cu piesele anilor 1930, din repertoriul vedetelor vremii Cristian Vasile și Jean Moscopol. Pe lângă cântecele epocii, în spectacol sunt citite anunțuri din ziarele interbelice, pentru a recrea imaginea acelor ani. În 2007, în spectacolul “Parfumul nebunelor dorinți” se continuă prezentarea muzicii anilor ‘30, începută în „Calvarul unei inime pribegi.
„La margine de imperii”- alt spectacol “marca Tudor Gheorghe”- s-a desfășurat în 2008 și a fost dedicat Bucovinei, singura regiune din țară asuprită de mai multe imperii.
Astăzi, la aproape 80 ani, Tudor Gheorghe își continuă cariera începută în 1966, susținând în continuare recitaluri și interpretând roluri pe scena Naționalului craiovean. Cariera și evoluția lui pot părea „venite de la sine”, dar în spatele uriașului succes se găsesc ani de muncă înverșunată, de studiu intens și de multe opreliști și nevoi.
Președintele României, Ion Iliescu i-a conferit lui Tudor Gheorghe, în 2002, Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.
În 2010, președintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, i-a conferit cea mai înaltă distincție de stat – Ordinul Republicii.
Pentru mulți, trecerea timpului e un motiv major de îngrijorare, pentru unii chiar de spaimă. De când lumea și pământul, oamenii se nasc, trăiesc – bine, rău, frumos, urât – îmbătrânesc și mor. Pe 16 decembrie, Tudor Gheorghe a susținut, la Centrul Cultural Jean Constantin, concertul „Vreme trece, vreme vine”. Menestrelul privește trecerea timpului cu îngăduință, cu detașare și umor. Nu e un spectacol care să întristeze, ci unul de lucidă meditare asupra vieții.
Toată cariera, Tudor Gheorghe a slujit poezia română fără să aibă autori preferați ci, doar, poeme preferate. În repertoriul său veți găsi, printre versurile alese, poeziile lui Eminescu, Alecsandri, Macedonski, Arghezi, Blaga, Sorescu ș.a.
În recitalul „Vreme trece, vreme vine” acompaniatul a fost realizat de orchestra Concertino, dirijată de Marius Hristescu. O sală arhiplină a urmărit un spectacol de excepție. Prin unicitatea talentului său, maestrul Tudor Gheorghe a demonstrat, încă o dată, că este o adevărată instituție cultural-artistică.