Acasă Frontul de Est A meritat invazia Ucrainei, pentru Rusia?

A meritat invazia Ucrainei, pentru Rusia?

8971
2

Dan MIHĂESCU ■  

Luând în considerare toate efectele în ansamblu, doi ani și jumătate mai târziu de la declanșarea invaziei terestre neprovocată a Ucrainei, de către Rusia, publicista Elena Gold, autoarea unui volum aflat în lucru pe tema războiului ruso-ucrainean, subliniază, în cadrul unui studiu analitic “achizițiile” națiunii agresoare, de pe urma conflagrației.

Potrivit datelor publicate de Elena Gold: Inflația în Rusia atinge în prezent de 35%, fondul național de rezervă este gol, nu mai sunt bani pentru plata soldaților, stocurile de arme sovietice s-au terminat, un milion de oameni au fost mutilați și uciși, iar după ce Ucraina a început să lovească adânc în teritoriul Rusiei, oamenii – chiar și în Siberia – sunt îngrijorați că războiul poate ajunge la ei acasă.

După trei ani de la ordonarea invaziei de către Putin, nimic nu merge conform planului său. Rusia nu a reușit să cucerească Kievul și a fost învinsă la Kherson, Mykolaiv, Zaporizhia, Chernihiv, Sumy și Kharkiv. Rusia a pierdut cel puțin 200.000 de morți și răniți, 20.000 de vehicule de luptă și o parte din Regiunea Kursk.

Cel puțin nouă generali ruși au fost uciși. Stocurile nesfârșite de arme din era sovietică au fost epuizate, iar acum Rusia trebuie să roage Iranul și Coreea de Nord pentru muniții și rachete. Rusia a trebuit să anunțe mobilizarea – pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial. Flota de la Marea Neagră a fost decimată, prima căzând pradă nava amiral “Moskva”. Rusia a folosit 10.000 de rachete și nu a reușit să distrugă rețeaua electrică a Ucrainei, obiectivul primordial recunoscut de însuși Putin. Industria petrolieră a Rusiei este grav afectată din cauza grelelor lovituri date de ucraineni.

Foarte multe depozite de petrol și de muniții au fost distruse. După aproape trei ani de război total, Rusia nu a putut ocupa niciun oraș regional (trei orașe regionale au fost ocupate de Rusia în 2014). Ucraina controlează încă 80% din teritoriul său. NATO și-a întărit frontiera de pe flancul estic cu încă 1300 km, după ce Finlanda și Suedia au aderat la alianță, gestul fiind provocat de politica de agresiune a Rusiei. Astfel, rachetele pot ajunge de acum și mai repede la reședința lui Putin din Valdai (între Sankt Petersburg și Moscova).

Ucraina a achiziționat arme occidentale avansate și sisteme de apărare antiaeriană ce depășesc echipamentele analoage rusești. Rusia a pierdut piața europeană de desfacere a gazului natural și pierde piețele petroliere, în egală măsură.

Aproape un milion de ruși tineri și educați au emigrat, pe fondul războiului.

Ucrainenii au a invadat teritoriul suveran național din regiunea Kursk în urmă cu cinci luni, pe 6 august 2024, iar Rusia este incapabilă să îi scoată de acolo – în ciuda faptului că a adus trupe nord-coreene în ajutor. Rusia și-a pierdut bazele din Siria și nu a putut salva regimul lui Bashar al-Assad.

Trupele rusești au fost date afară din Nagorno-Karabah de către Azerbaidjan. Economia rusă are mari probleme din cauza sancțiunilor și a supraîncălzirii, din cauza militarizării industriilor productive.

Rata dobânzii de bază a Rusiei stabilită de banca centrală este de 21%, creditele pentru locuințe sunt la 30%, creditele de consum la 40-50%. Dependența Rusiei de China a crescut foarte mult. Ponderea internațională a Ucrainei a crescut vertiginos. Potențialul militar al Rusiei va avea nevoie de decenii pentru a fi restabilit. După trei ani de război total, Rusia este încă blocată în Donbas.

Datele arată că lucrurile nu merg deloc bine pentru Vladimir Putin! Da, deloc, concluzionează autoarea.

Potcovaria lui Dan

2 COMENTARII

  1. Vaiii Nea Dane, pai ce facusi tata, aruncasi cu piatra in balta suveranistilor pupatori de fese Putiniste….
    Super articol, clar si la obiect, un rezumat la rece a ceea ce inseamna un dictator nociv pt o tara, oricare ar fi ea, vezi numeroase cazuri si nu numai a lui Hitler!
    Nu stiu insa cati dintre ai nostri isi dau seama ce glont ne-a trecut si inca ne trece pe langa tampla – daca nu am fi fost in NATO. Din pacate prestatia deplorabila, combinata cu banditismul politicienilor nostri a intunecat mintile multor Romani legat de valorile Europene si Nord Atlantice!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.