Leonard MOCANU ■
Nu sunt un fan al orânduirii apuse în decembrie 1989, mai ales că umilirea armatei s-a manifestat pregnant în această perioadă, dar mi-e greu să accept aserțiunile unor persoane care și-au trăit cel mult copilăria în acele vremuri, dar care își dau cu presupusul și emit judecăți de valoare. Dimineață, în mașină fiind, ascultam o știre pe postul meu de radio favorit, referitoare la ora de vară/iarnă, și am fost oarecum surprins să aud că, în 1979, ”în goana lui după economie de energie, Ceaușescu a dispus introducerea în România a acestei prevederi”.
Toate ar fi credibile, dacă același jurnalist nu ar fi spus mai înainte că ora de vară a funcționat în România și în perioada interbelică. Mai mult, la momentul luării acestei decizii, multe țări occidentale o practicau deja, țări care nu pot fi acuzate de comunism sau autocrație. Vorbind despre ora de vară, jurnalistul chiar ne-a prezentat ”partea proastă” a acestei măsuri: ”cât ne bucuram, noi copiii, că puteam sta la joacă o oră în plus pe lumină”.
În încheiere, el ne arată că s-au făcut analize privind adaptarea la noul orar și că e necesară o săptămână pentru ca organismul să intre în meridian, motiv pentru care se recomandă renunțarea. Mă întreb, în situația în care mobilitatea oamenilor a ajuns la cote de neimaginat, când cerul planetei e brazdat de zeci de mii de avioane, iar șoselele gem de autovehicule, trecându-se frecvent într-o zi (sau chiar în câteva ore) peste mai multe fusuri orare, ce mai contează și cât mai afectează trecerea la ora de vară?
A analizat cineva cam cum este să mergi iarna la birou (pentru un program 08-16, mă gândesc) pe întuneric, să se lumineze aproape de 9 dimineața, iar vara să-ți bată lumina în geam înainte de patru dimineața și să stai să te uiți la soare înainte de a pleca la muncă, iar seara să mergi la culcare odată cu găinile? Oamenii au votat în sondaje la întrebări puse tendențios, fără să pună în balanță toate argumentele (cam la fel cu comportamentul vis-a-vis de vaccinare).
Eu sunt în concediu, am tot timpul la dispoziție, dar îi aștept pe cei tineri să tragă concluziile, după ce se va renunța la ora de vară. Sper să nu mai aud slogane de genul ”Ceaușescu să ne ierți, că-n decembrie eram beți!”.