Acasă Cultură Apel de candidatură la Premiul Daphne Caruana Galizia, pentru jurnalism

Apel de candidatură la Premiul Daphne Caruana Galizia, pentru jurnalism

748
0
UE © AFP/STRINGER
People holding placards reading "Mafia Government" and photos of killed journalist Daphne Caruana Galizia, stage a protest called by Galizia's family and civic movements, on November 29, 2019 outside the office of the prime minister in Valletta, Malta. - Malta's Prime Minister Joseph Muscat came under increasing pressure to resign on November 29 as protesters cried foul over the latest twist in the case of slain journalist Daphne Caruana Galizia. (Photo by STRINGER / AFP)

Dan MIHĂESCU

Parlamentul European (PE) a lansat apelul oficial de înscrierea candidaturilor nominale pentru adjudecarea primei ediţii a Premiului Daphne Caruana Galizia ce va fi acordat anual, de acum înainte, pentru a recompensa jurnalismul de calitate excepțională care promovează sau apără valorile de bază ale Uniunii Europene a declarat marţi, pentru gazeta Sentinela, Cristi Godinac, preşedintele Sindicatului Român al Jurnliştilor-MEDIASIND.

Potrivit sursei citate, pe 22 iunie 2021, PE a lansat oficial apelul la candidatură pentru Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism și site-ul aferent www.daphnejournalismprize.eu, din România, Federația Cultură și Mass-Media – FAIR-MediaSind, fiind singura organizaţie profesională din domeniu selectată să facă parte din juriul internaţional.

Ceremonia de decernare a premiului, în valoare de 22.000 de euro va avea loc la mijlocul lunii octombrie, într-o zi apropiată de data la care se comemorează asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia.

Premiul va recompensa anual jurnalismul de calitate excepționalăcare promovează sau apără principiile și valorile de bază ale Uniunii Europene precum: demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului.

Pot candida jurnaliști profesioniști și echipe formate din jurnaliști profesioniști de orice naționalitate. Candidatura trebuie să cuprindă lucrări aprofundate, publicate sau difuzate de entități mass-media cu sediul într-unul dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Câștigătorul va fi desemnat de către un juriu independent format din reprezentanți ai presei și ai societății civile din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene și din reprezentanți ai principalelor asociații europene de jurnalism iar ceremonia de decernare va avea loc anual în jurul datei de 16 octombrie, data la care a fost asasinată Daphne Caruana Galizia. În 2021, ceremonia de decernare a premiului va avea loc joi, 14 octombrie, la sediul Parlamentului European.

Premiul și suma aferentă de 20 000 EUR demonstrează sprijinul ferm acordat de Parlamentul European pentru jurnalismul de investigație și importanța unei prese libere. Într-o rezoluție adoptată în mai 2018, eurodeputații au cerut țărilor Uniunii să pună la dispoziție fonduri publice adecvate și să promoveze o mass-media pluralistă, independentă și liberă.

Jurnaliștii își pot transmite articolul sau articolele doar online, pe site-ul www.daphnejournalismprize.eu

Daphne Caruana Galizia a fost autoare de blog, jurnalistă și activistă anticorupție. Ea a realizat reportaje ample despre corupție, spălarea de bani, crima organizată, vânzarea cetățeniei și legăturile guvernului maltez cu Panama Papers. A fost hărțuită și amenințată, iar apoi a fost asasinată prin explozia unei mașini-capcană pe 16 octombrie 2017. Reacția publicului la ancheta desfășurată de autorități a condus la demisia prim-ministrului Joseph Muscat. În 2019, eurodeputații au criticat modul deficient în care s-a realizat ancheta și au cerut Comisiei Europene să ia măsuri. https://www.facebook.com/europeanparliament/videos/1007326436446455

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.