Acasă Cetăţeanul supărat Specialiştii confirmă apariţia ţânţarului febrei galbene, la Constanţa

Specialiştii confirmă apariţia ţânţarului febrei galbene, la Constanţa

1578
0
Photograph by James Gathany, Center for Disease Control Public Health Image Library
Photograph by James Gathany, Center for Disease Control Public Health Image Library

Dan MIHĂESCU ■

Managerul Complexului Muzeal de Ştiinţe al Naturii din Constanţa, dr. Adrian Bîlbă, a confirmat marţi dimineaţă, pentru SENTINELA, că exemplarul prezentat în ediţia de luni a gazetei aparţine speciei Aedes Aegypti, popular denumit ‘ţânţarul febrei galbene’, acesta fiind extrem de periculos şi nu ţânţarul tigru asiatic, aşa cum iniţial am bănuit pe fondul unor asemănări morfologice, el fiind responsabil pentru transmiterea unor boli grave precum: (febra dengue) dengafebra galbenăfebra Chikungunya și febra Zika și probabil encefalita ecvină venezueliană și febra West Nile.

Potrivit sursei citate, urmare a semnalării apariţiei unor exemplare de ţânţar cu aspect exotic în zona cartierului Tomis III, Stadionul Gheorge Hagi, City Mall, din Constanţa, pe baza fotografiilor prezentat s-a putut stabili că este vorba despre ţânţarul febrei galbene.

Foto: Dan Mihăescu

„Domnule Mihăescu, după ce m-am documentat pe forumurile de specialitate, punând în circulaţie fotografiile publicate de gazetă, în acord cu colegii mei, spun că pare să fie vorba despre Aedes Aegypti. Țânțarul ăsta are anumite obiceiuri care ajută la identificarea lui: de obicei înțeapă în timpul zilei, mai ales „dimineața devreme sau după-amiaza târziu”; ințeapă, în special, în picioare, glezne și întepătura, de obicei, nu doare sau dă mâncărime; are zbor scăzut, cu o distanță maximă de 1 metru față de sol. Dimensiune: 0,5 până la 1 cm. Culoare: negru și are dungi albe pe picioare, cap și corp; Aripi: are 2 perechi de aripi translucide; Picioare: are 3 perechi de picioare. Acestui țânțar nu-i place căldura, deci în cele mai fierbinți momente ale zilei, este ascuns în umbră. E pericol cu specia asta de țânțar pentru că transmite dengue, Zika și Chikungunya este, de asemenea, în primul rând responsabil pentru transmiterea febrei galbene. Ar trebui semnalat undeva,autorităţilor de specialitate şi autorităţilor publice ca să se ferească femeile gravide de zona respectivă. Se știe ca Zika afectează dezvoltarea craniană a fătului, urmând a se naște în proporție de 75- 80% copii cu microcefalie. În Brazilia, Agenţia Naţională Sanitară (ANVISA) a aprobat utilizarea unui larvicid biologic numit Biovech, care este capabil să ucidă larva şi țânțarii febrei dengue în doar 24 de ore, fără să lase reziduuri toxice care pot afecta mediul înconjurător și deci este sigur pentru om , animale și plante”, a declarat dr. Adrian Bîlbă, managerul Complexului Muzeal de Ştiinţe al Naturii din Constanţa, pentru SENTINELA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.