Dan MIHĂESCU ■
Aidoma personajelor principale din pelicula „Unul nu vede, celălat nu aude”, Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) a postat marţi, 21 septembrie a. c, un comunicat de presă ilustrat din care aflăm că preşedintele Mihai Lupu însoţit de vicele Stelian Gima, au inspectat lucrările de pietruire şi asfaltare a unui drum judeţean, DJ 393, pe un segment de aproape 3 kilometri, primul protagonist fiind surprins în imagine cu braţele petrecute pe la spate în timp ce-şi împinge burta în faţă, iar cel de-al doilea, şi la propriu şi la figurat … cu mâinile în sân, ca ţaţele în prispa casei.
Imaginea este una dragă propagandei politice dinainte de 1989, ipostază însă în care avea dreptul să pozeze doar Nicolae Ceauşescu. Actorii noştri, de astăzi, sunt doar „contrafaceri” de doi bani ale „Geniului din Carpaţi”, adică cam atât cât valorează şi investiţia inspectată de ei în raport cu marile ctitorii industriale ale „celui mai iubit fiu”, cei doi activişti de partid pe stil nou, nerezistând tentaţiei să se pozeze, alături de un om al muncii al cărui nume nici nu a meritat să-l pomenească în comunicatul de presă, cum pipăie ei cu talpa pantofilor italieneşti să descopere dacă drumarii au compactat bine macadamul pe DJ 393. Am remarcat însă că în textul postat nici măcar nu ştiau că unul dintre satele din zonă se numeşte Pecineaga, nu Peceneaga, aşa cum pronunţă ţăranii fără carte.
Şi pentru că a fost marţi, deşi eu nu stau să număr ceasurile rele, din altă postare pe Facebook aflu că jupânul de la CJC, în pană de idei, s-a apucat să reevalueze vechile iniţiative ale lui Nicuşor Constantinescu şi astfel, în cea mai pură limbă de lemn neaoşă (nu europeneză), aflăm că președintele Mihai Lupu, a avut, astăzi, o întâlnire de lucru cu reprezentanții Institutului Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” și Centrului de Studii și Cercetări de Biodiversitate Agrosilvică „Acad. David Davidescu” din cadrul Academiei Române, Laurențiu Ciornei și Paula Munteanu, la sediul Consiliului Județean Constanța.
De ce?
„Principalele subiecte discutate au vizat posibilitatea realizării unui protocol de colaborare, oferirea de expertiză tehnică de specialitate pentru realizarea proiectelor Conservare, protejare și punere în valoare a biodiversității în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța și Realizarea de perdele forestiere, precum și oferirea de sprijin pentru realizarea unor alte propuneri de proiecte transfrontaliere, din perspectiva biodiversității. Scopul principal al acestor discuții a fost dezvoltarea unui parteneriat, pe termen mediu și lung, pentru o dezvoltare durabilă și omogenă a județului”, se arată în comunicatul de presă.
Adică, perdelele forestiere ale lui Nicuşor Constantinescu, care s-au soldat cu dosare la DNA, sunt de interes, din nou ?!
Păi, pentru că nu s-au făcut. Dacă se făceau, numai erau de interes acum. Perdelele, zic. Or mai fi la modă? Da’ nu, mai bine, jaluzele, draperii forestiere?