Acasă Cronica Film documentar UNDEVA, PE VALEA CARASU

Film documentar UNDEVA, PE VALEA CARASU

1272
0

Paul SICHIGEA

Prezentăm cititorilor noștri un film documentar, o creație de suflet, ce reflectă o bucată de spațiu dobrogean din pitoreasca Vale Carasu, satul Făclia.

Pornind de la măreția trainică a podului lui Saligny, străjuit de neclintirea solemnă a dorobanților dăltuiți întru eternitate și urmând calea ferestruită între dealuri spoite cu albul cretei, Valea Carasu se prelinge, dreaptă și tăcută, spre dansul vulcanic al talazurilor mării. Aceasta este valea ce precede sau încheie bucuria vacanțelor, este calea pe care pasul o străbate fără să-i simtă urma, iar ochiul o străpunge fără a-i înghiți lumina. Pe valea aceasta treci și… atât!

Este adevărat, uneori te mai împiedici de o curbă, de o pantă, de un indicator rutier ori de un semafor feroviar, ce temperează apăsarea pedalei de accelerație și goana locomotivei fără fum. E semn că treci prin sate, niște sate ce vin unul după altul, mereu la fel, fără nume de ținut minte și fără vârstă. Toate par la fel, gândul îți zboară la nisip și la spumă de val sărat, treci prin ele dar crezi că ai trecut pe alături!

sursa: Undeva, pe Valea Carasu, regia și scenariul Paul Sichigea

Aidoma se petrec lucrurile și aici, la câțiva kilometri de Dunăre și la aproape o oră distanță de umbrela de pe plajă. Reduci și aici viteza, dogoarea câmpiei plutește în aer, aștepți să se termine satul și pleci mai departe. Nu simți nimic, doar zăpușeala și praful stârnit de o pală de vânt, venită de nicăieri. Și, totuși…!

Cum să poți simți și înțelege ceea ce este al locului? Nu ai cum altfel, decât să te așezi, domolit și senin, la umbră de corcoduș, obligatoriu de corcoduș, sprijinit pe un pietroi din gardul unei ogrăzi, cu privirea în dunga dealurilor unse cu calcarul purtat pe copitele atâtor cai mânați prin aceste locuri de goana timpului și a istoriei. Apoi, la fel de obligatoriu, să asculți și să simți în gând foșnetul înțelept al salcâmilor, să vorbești pe mutește cu ei și să le mesteci șoapta încărcată de floare.

sursa: Undeva, pe Valea Carasu, regia și scenariul Paul Sichigea

Înainte de a te ridica să pleci, mai lungește șederea o clipă, închide ochii și pipăie cu sufletul dogoarea țărânii. Țărâna îți va spune multe, huma din care se cerne e croită din sânge și sudoare și e încrețită din lacrimi uscate, împletite cu speranța crudă a răsăritului de soare.

Atunci vei înțelege că între creștetele stropite cu poleială de argint ale plutelor înfipte în lungul șoselei și lutul uscat al ogorului dobrogean, între îngânatul guguștiucilor dintre crengi și foșnetul cosașilor din rădăcina ierbii e un tărâm ce învăluie timpul și naște nemurire. Așa este peste tot, la fel sunt toate aceste infinități de puncte, zise ACASĂ! Acum, vom găsi acest ACASĂ în lungul Văii Carasu, într-un loc ce poartă nume de căpetenie cercheză și mândrie de grai românesc: Faclia!

sursa: Undeva, pe Valea Carasu, regia și scenariul Paul Sichigea

Acest film este dedicat celor ce și-au lăsat gândul să umble călător pe unda Canalului și s-au oprit, încântați, sub creacă de corcoduș, ca să se învăluie în răsuflarea Dobrogei.

UNDEVA, PE VALEA CARASU:

– nominalizat la secțiunea de documentar-scurtmetraj în cadrul Chitila Film Fest;

– selectat la secțiunea “Short Film Content” din cadrul Sessions by Lift-Off Global Networks, Marea Britanie;

– selectat în cadrul First-time Filmmaker Online Sessions pentru „Best Short Movie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.