Acasă PAMFLET De ce a pus chiţoşenia tunul pe sihăstriile creatorilor de frumos

De ce a pus chiţoşenia tunul pe sihăstriile creatorilor de frumos

1422
0

Dan MIHĂESCU ■

Cine credea că ne-Putin-ciosul n-are egal pe lume s-a înşelat căci dovada deraierii a făcut-o amiralu-contra care şi-a transmis ultimatumul pe siteul Primăriei chiar în Săptămâna Mare anunţând că rade de pe pământ sihăstriile creatorilor de frumos din Constanţa.  

Potcovăria lu Dan

Ah, să nu uit…n-aveau bordurile văruite în alb şi colac peste pupăză una dintre chinoviile astea, numită Atelier de Creaţie al Artiştilor Plastici, cu adresa înregistrată pe Bd. Mamaia nr. 302 (zona Pescărie)- deşi intrarea le-a fost mutată pe Str. Pescarilor, mai ocupă şi un teren de aproape jumătate de hectar, în buza Mamaiei, din care construcţiile sunt desfăşurate pe 1000 de mp. Păi să nu te apuce toţi dracii pe ei de sfinţişori, cu feţe supte şi haine ponosite de zici că-s icoane bizantine? Alţi sectanţi din ăştia, răstigniţi pe altarul artei, nouă la număr, ocupă chilii în Casa de creaţie ridicată chiar pe malul mării de un armator grec prin 1929, într-o zonă unde astăzi nu mai găseşti 1 mp de pământ liber de sarcină şi mai sunt vreo doi la parterul unui bloc, construit la sfârşitul anilor 80 pe actualul bulevard Ferdinand. Chiţoşenia anunţă că şi pe ăştia, “braţul înarmat al primăriei”, i-a găsit în neregulă cu zugrăvelile interioare, aşa că i-a trecut pe răboj.

De fapt, ideea desacralizării acestor sihăstrii în care plasticenii chinovnici îşi picură sufletul în fiecare operă de artă asemenea lumânărarilor la turnarea feştilelor, a iniţiat-o alt leneş de primar, Gheorghe Mihăeşi, care a procedat la un rapt decupând o bucată din curtea complexului de ateliere de creaţie pe care i-a oferit-o fotbalistului Gheorghe Hagi, în semn de recunoaştere a valorii sale sportive, când i-a decernat titlul de cetăţean de onoare. N-a contat nici atunci, ca şi acum faptul că acolo, pe Bd. Mamaia (ex Lenin) era unul dintre cele două complexe de creaţie ale plasticienilor din România, căruia i-au fost puse bazele în anul 1965 şi apoi a fost extins cu încă o serie de ateliere-chilii, prin 1975, pentru care Consiliul Local Municipal a dat terenul aferent şi a asigurat racordarea la utilităţi iar Uniunea Artiştilor Plastici din România a pus banii.

Eu nu ştiu ce se va întâmpla în şedinţa de Consiliu Local Municipal din data de 29 aprilie 2022 cu această dezgustătoare iniţiativă scornită din tenebrele unei minţi rătăcite, pe măsura Azazelului din Kremlin, menită să semene teroare şi să paralizeze de frică comunitatea creatorilor de frumos, asemeni iepurilor braconaţi pe câmp la lumina farurilor de maşină. Ştiu însă că cioflingarul căruia noi i-am făcut un rost în viaţă mai mult decât visase el vreodată şi-a arătat acum întraga măsură a valoarii sale.  

De ce a făcut asta? Simplu, pentru că poate. Tot aşa cum ne-Putin-ciosul poate să strice rostul unei întregi planete fără să tresare, fără remuşcări; trimite la moarte oameni, inclusiv conaţionali, distruge şi pârjoleşte…doar pentru că poate, iar lipsa simţului etic, adică ce este legitim şi ilegitim, bine sau rău, se numeşte anetopatie, în limbajul de specialitate.

Gândiţi-vă la cineva care, spre exemplu, ar divorţa de soţie după 12 ani de căsnicie, fără să se despartă în fapt, pentru ca apoi după alţi 21 de ani să se recăsătorească tot cu ea? De ce? Pentru că poate! Tot aşa şi chiţoşenia noastră, de aia a pus tunul şi vrea să intre cu tancul peste chiliile plasticienilor constănţeni. Pentru că poate… dacă şi Consiliul Local Municipal vrea!  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.