Acasă Social „Nu doar opt țări folosesc Marea Neagră”!

„Nu doar opt țări folosesc Marea Neagră”!

407
0
Satellite view of the Black Sea (Source: NASA)

Dan MIHĂESCU ■

Asociaţia de Protejare a Omului şi a Mediului pentru o Dezvoltare Durabilă în Lume – ECOM, susţine în perioada 19-20 mai a. c, la Constanţa, conferinţa de finalizare a proiectului internaţional “Leave your Environmentalist Spirit Online for the Black Sea Basin”cu numarul 1064 din cadrul programului ENI CBC BSB 2014-2020 cu acronimul “Spirit BSB online” cofinanţat de Uniunea Europeană (UE) cu 754. 199, 82 EURO, reprezentând 90 % din valoare, informează un comunicat de presă al organizatorului.

Potrivit sursei citate, prioritatea proiectului o reprezintă promovarea şi coordonarea protecției mediului și reducerea comună a gunoiului marin din zona Bazinului Mării Negre prin creșterea gradului de conștientizare și cunoaștere a problemelor de mediu concomitent cu promovarea acțiunilor comune de sensibilizare şi crearea unui model și al unui comportament ecologic pozitiv al tinerilor și extinderea acestuia, pentru a contribui la protecția comună a mediului.

Sursa: Poster Conferinţa BSB

Proiectul a fost realizat de un consorţiu alcătuit din ECOM – în calitate de leader alături de trei partenerii instituţionali: Universitatea Sinop (Turcia), Camera pentru Agricultură din Turcia şi Centrul internaţional pentru cercetare socială şi analiza politicii din Georgia.

Conform prezentării, realizată în deschiderea conferinţei, Proiectul „Leave your Environmentalist spirit online for the Black Sea Basin – Spirit BSB online” realizat prin Programul Operațional Comun „Black Sea Basin” 2014 – 2020 a urmărit investigarea tuturor surselor posibile de poluare a Bazinului Mării Negre. “În acest scop am înființat un Bazin Extins al Mării Negre care cuprinde 17 țări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, Bosnia, Croația, Slovenia, România, Bulgaria, Moldova, Ucraina, Rusia, Georgia, Armenia, Turcia, Bulgaria) cu râuri și pâraie (Dunărea, Nistru, Nipru, Don, Rioni, Kizil-Irmac, Chorokhi, Sakarya, Yesil-Irmak, Kodori) care se varsă în Marea Neagră, acestea remarcându-se ca adevărate „autostrăzi” pentru colectarea tuturor emisiilor poluante și deversărilor accidentale cu destinația finală, Marea Neagră”, susţin cu date colectate din teren, realizatorii proiectului.

Sursa:eoimages.gsfc.nasa.gov/images/imagerecords

Ca atare, se poate considera că nu doar opt țări riverane folosesc și, prin urmare, își aduc impactul poluării asupra Mării Negre ci toate zonele din cele 17 țări traversate și deservite de “autostrăzi poluante” au un impact semnificativ asupra stării mediului Mării Negre.

“În consecință, nu numai cele opt țări riverane trebuie să participe la protecția Mării Negre ci toate zonele geografice și toți actorii din cele 17 țări situate în bazinul extins al Mării Negre trebuie să contribuie activ la protecția Mării Negre, pentru că și ei o folosesc în mare măsură. Tragem un semnal de alarmă și să tragem la răspundere factorii de decizie, autoritățile de mediu, oamenii de știință, ONG de mediu şi în esenţă cetățenii pentru creșterea gradului de conștientizare”, a declarat dr. ing. Maria Nastac, preşedintele ECOM.

Pe parcursul celor două zile, în cadrul conferinţei sunt abordate subiecte precum: Poluarea Mării Negre; Surse de poluare ale Mării Negre; Legislaţie şi măsuri de protecţie a Bazinului Mării Negre; Bazinul extins al Mării Negre și principalii poluatori; Supraexploatarea resurselor Mării Negre; Pescuitul și poluarea în Marea Neagră; Biodiversitatea și poluarea Bazinului Mării Negre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.