Acasă EDITORIAL LA MULŢI ANI SENTINELA !

LA MULŢI ANI SENTINELA !

1181
1

Mărturisire…

● Pe 23 mai 2021 a văzut lumina cel de-al patrulea copil al meu. Venit pe lume  când i-a fost sorocit şi după cum s-au aşezat planetele, ultimul născut avea să-mi readucă entuziasmul dezlănţuit al tinereţii, impetuozitatea, impredictibilitatea şi nebunia luptei pentru cauza dreptă, chiar dacă mă îndreptam, pregătit sufleteşte, către cei 60 de ani pe care-i voi împlini acum.

Atât de mult m-a bucurat mezinul ăsta şi m-a scos din letargie încât nu mai ştiam ce să fac de dragul lui. I-am pus nume ales, pentru a-i contura personalitatea, caracterul şi genealogia; l-am alintat şi l-am predestinat, aşa cum făcuse şi tatăl meu cu mine şi cum procedasem eu însumi cu ceilalţi trei fraţi ai săi, la rândul lor. Dar, aşa cum se ştie, copilul născut la bătrâneţe moşteneşte ca zestre genetică şi cele mai puternice trăsături de caracter, comportamentale şi de personalitatea geneatorului, multe dintre ele fiind dobândite sau accentuate pe parcursul vieţii acestuia.

Aşa se face că încă din primele luni parte dintre cei cu care mezinul meu s-a îngânat în joacă, s-au cam supărat. Ba că i-a muşcat până la sânge cu primul dinţişor apărut; că le-a bolborosit vorbe de ocară sau că i-a umplut de respect… Numai reproşuri din astea, de parcă-mi căutau mie pricini de gâlceavă.

Uite aşa am pierdut vreo doi, trei prieteni care n-au ştiut să aprecieze atenţia cu care fuseseră trataţi de cel mai pur cuget… Dar nu-i bai căci în acelaşi timp alţii veniţi să vadă ce-i poate pielea ăstuia mic, nu s-au mai îndurat să plece, rămânând să descifreze împreună tainele lumii, prin fecundul joc.

Cu unul dintre cei întâlniţi în acest context, şi care s-a încumetat să se ocupe de grijile mezinului, am făcut echipă şi nu o dată ne-am găsit luptând al alimón în arena publică, amândoi împărţind o singură spadă şi capă, asemenea toreadorilor iluştri.

Şi pentru toate aceste motive, mă grăbesc acum, la un an de la apariţie, să-i urez ultimului meu copil, Sentinela: Vivat, crescat, floreat!

Prof. Dan MIHĂESCU

Director

֍֍֍

La aniversare,

Andrei Bodean

● Apreciez faptul că publicația dumneavoastră, Sentinela, este aplecată cu responsabilitate spre actualitate și, spre deosebire de majoritatea portalurilor media, păstrează, prin însăși numele său, atenția asupra trecutului țării și a domeniului militar, vital pentru securitatea națională.

Sentinela se mai remarcă și prin stilul puternic conservator, accent ilustrat de la logo până la retorica editorială. La mulţi ani!

Procuror-şef Andrei BODEAN

Serviciul Teritorial Constanţa al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA)

֍֍֍

În gardă permanentă!

● O naștere este o bucurie! Satisfația este și mai mare când noul născut crește, prinde putere…Așa văd eu inițiativa Dumneavoastră cu relansarea seriei noi a gazetei istorice Sentinela în peisajul contemporan al mass media de la noi.  În primul rând – un act de curaj! Și, în continuare, același curaj de a recepta realitatea așa cum este ea, cu bune, cu rele, şi a încerca corecții, pilduitoare de fiecare dată.

Apreciem determinarea celor care fac să existe continuitatea acestui demers jurnalistic, profesionalismul lor, alinierea fermă în normele eticii și deontologiei ziaristului. Rămâneți ferm pe poziții, păstrați-vă convingerile cu care ați început, continuați cu curaj lupta pentru dreptate și adevăr ! Fiți o sentinelă vitează! Mulți ani înainte!                         

Sorin STANCIU

Președinte a. i. al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZP)

֍֍֍

La mulți ani Sentinela!

Sentinela, redacţia jurnaliştilor voluntari care scriu din pură pasiune şi pentru bucuria de a-şi vedea articolele publicate sub semnătură proprie într-o gazetă, împlinește astăzi un an de la înființare. 

Gazeta, care cultivă genuri publicistic precum: reportaj, pamflet, foileton, cronică cinematografică, eseu, poezie, anchetă, analiză financiară şi politică, a reușit ca într-o scurtă perioadă de timp, să devină o publicație importantă pentru cititori.

Sentinela perpetuează simbolic spiritul primei gazete care a purtat acest nume în Regatul României, tipărită la Bucureşti în anul 1887. Definită de mottoul “Semper vigilans”, misiunea ce și-a propus-o echipa redacţională, este asemeni sentinelei militare, vitală pentru salvgardarea spațiului monitorizat, în permanentă stare de veghe. Publiciştii şi editorii Sentinelei, în majoritate membri ai Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind și ai Federației Internaționale a Jurnaliștilor (FIJ), şi-au făcut profesiune de credinţă din respectarea unicului document normativ ce operează în presa românească, de o manieră consensuală, Codul Deontologic Unic al Jurnalistului, adoptat de principalele organizaţii media naţionale în anul 2009, precum și principiile deontologiei profesionale ale IFJ.

La acest ceas aniversar, doresc colegilor de la Sentinela să-și respecte cu aceeași abnegație și profesionalism misiunea de a oferi publicului informații penetrante!

La mulți ani colegilor!

Cristi GODINAC ■

Președinte al Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind

֍֍֍

La mulţi ani şi mult succes în continuare, Sentinela!

● Echipei redacționale a ziarului Sentinela.ro îi urez succes în aducerea în prim-plan a cât mai multor subiecte, știri din județul Constanța! Felicitări pentru acest început de drum, curaj și determinare în a aduce publicului constănțean informații de calitate, opinii care să întărească, cât mai mult, importanța unui jurnalism de calitate.

Ca om politic care crede în puterea cuvântului și în libertatea de exprimare şi mă bucur că există astfel de inițiative, chiar pe plan local, care pot acoperi o serie de aspecte acolo unde politicul nu ajunge sau politicienii nu reuşesc.

Apreciez structura și tematica ziarului Sentinela.ro care cultivă genuri publicistice precum reportaj, pamflet, foileton, cronică cinematiografică, eseu, anchetă, analiză financiară și politică. Prin modul în care este structurat, întregește tabloul local al presei constănțene.

În democrație, chiar dacă partidele și presa se află pe două baricade adverse, colaborarea între cele două entități este indispensabilă. La mulți ani și la cât mai multe știri care contează pentru cei care locuiesc în județul Constanța!

Deputat Bogdan HUŢUCĂ

Preşedintele Filialei PNL Constanţa

֍֍֍

Ce bine că eşti ce mirare că sunt!

● La mulți ani Sentinela! Mulțumesc că exiști și m-ai acceptat și pe mine, novice în ale gazetăriei, cu limba cam ascuțită, cum se spune, dar cu intenții bune.

Un an de Sentinela înseamnă pentru mine un nou început, un start într-o direcție la care nu m-am gândit niciodată că mi s-ar potrivi, aceea de analist comentator! Sunt mândră și recunoscătoare.

Mulțumesc pentru șansa pe care mi-ai acordat-o!

Tu, Sentinela, să crești mare, să te ții tare și să continui să fii dreaptă, principială și deschisă pentru gândurile și speranțele cititorilor, fără discriminare, ca într-un sistem de educație incluziv, deschis, fără bariere, pe care mi-l doresc pentru România.

Îți promit că anul acesta voi scrie și despre lucruri bune, despre experiențe ale unor oameni care pot fi valorificate în școlile și comunitățile cititorilor tăi.

Paloma PETRESCU

Analist comentator în domeniul educației

֍֍֍

Este mult sau este puțin?

● Această dilemă m-a frământat ori de câte ori am fost pus în fața unei aniversări. Cine poate spune, fie despre o persoană, fie despre o instituție sau chiar despre o gazetă dacă timpul trecut este mult, puțin, prea mult sau prea puțin. Și în ce bază poți aprecia timpul scurs?

● Pierre Joseph de HILLERIN

În mod obișnuit, nu timpul ca măsură fizică ne judecă vechimea sau meritele sau lipsa de merite. Pentru asta, singura măsură nu poate fi decât adâncimea „brazdei” lăsate în urma unei existențe.

Sunt, la rândul meu, prea tânăr sau prea bătrân pentru a judeca/aprecia/cântări urmele Sentinelei. Poate puteți voi, trăitori în spațiul constănțean, cei care aveți privilegiul de a analiza urmele lăsate de ea în „viața cetății” de scrierile sau înscrisurile pe care le-a găzduit.

Important, într-un astfel de moment aniversar, este mai puțin timpul cât urma/rostul/străduința de a observa, schimba, combate sau mângâia. Și, atât cât știu eu, gazeta independentă pe frontispiciul căreia este trecut ca an de început 1887, cea care astăzi își mai sărbătorește o nouă aniversare, le-a încercat pe toate cu mai mult sau mai puțin folos.

Este prea devreme să găsim răspunsuri valide la rostul unei gazete. Atât timp cât, ne place sau nu, unul dintre cei care au marcat secolul trecut, intervievat despre sensul urmelor lăsate de revoluția franceză în lumea modernă, spunea, evitând analiza, că cele două secole și jumătate care trecuseră sunt prea puțin pentru a avea un răspuns valid, nu ne este nouă permis să facem judecăți de valoare ci numai să exprimăm speranțe pentru viitor.

                Vedem, în continuare, în același spirit vizionar, cum stabilitatea unei lumi întregi se clatină la cea mai mică tulburare de personalitate a unuia sau altuia dintre cei care chiar se cred îndreptățiți să dirijeze ceva, chiar și un stat sau un război. Vedem cum se șterg de pe hartă orașe, ținuturi, ființe și națiuni cu frenezia „dreptului divin” exact atunci când credeam că ne apropiem de pace, bună stare și liniște.

                De aceea nu fac decât să sper că urmele pe care fiecare rând, fiecare cuvânt sau chiar fiecare virgulă din „Sentinela” va lăsa urme utile, perene, pozitive în clipă și în timp.

                La mulți ani, adevărați, utili, cu precădere, celor de azi ca și celor ce vor descoperi, poate peste un alt secol, cum „vorbele” unuia sau altuia dintre cei care au scris aici nu au fost doar vorbe ci s-au materializat în fapte, în „brazde” adânci în folosul celor ce sunt și, mai ales, al celor ce vor urma!

În că o dată:

La mulți ani SENTINELA!

Pierre

֍֍֍

Când pana ajunge mai ascuțită decât spada…

● Se împlinește un an de când gazeta Sentinela (serie nouă) a luat naștere. Așa cum o percepem noi, truditorii din redacţie, ”Sentinela este publicaţia online independentă şi de opinie, ce perpetuează simbolic spiritul primei gazete care a purtat acest nume în Regatul României, tipărită la Bucureşti în anul 1887.

Definită de mottoul “Semper vigilans”, misiunea ce ne-o asumăm, noi, echipa redacţională, este asemeni sentinelei militare, vitală pentru salvgardarea spațiului monitorizat! În permanentă stare de veghe, sentinela nu-și abandonează niciodată postul fără a fi eliberată de sarcină; misiunea sa esențială este de a oferi informații prin canalele de comunicare stabilite, de a furniza noutăți cu privire la orice este suspect, neobișnuit sau ciudat, de a da alarma atunci când situația o impune şi în final de a-i soma pe intruşi, când depăşesc limitele stabilite. Aflată întotdeauna cu fața spre exteriorul zonei și cu obligația de a-şi apăra poziţia, sentinela se află în permanenţă stare de alertă cu arma la picior şi pregătită pentru a o folosi, asta făcând diferenţa faţă de un simplu paznic, autorizat să-şi folosească armă doar în legitimă apărare”

Sentinela a fost plămădită, la debutul noii serii, de o echipă de oameni entuziaști, onești, voluntari, proveniți din medii diferite dar mânați de același imbold comun, ADEVĂRUL:  Alina Marin – secretar general de redacție, Paul Sichigea – redactor, Dragoș Sichigea – redactor, Paloma Petrescu –analist comentator, Pierre Joseph de Hillerin – analist comentator, Teodor Dumitru – reporter special, Tiberius Stanciu – videoreporter, Aurel Fleischmann – corespondent special și Manuel Vlăduț (subsemnatul) redactor-șef.

Când am început să scriu pentru gazeta Sentinela pentru prima dată, în luna iunie a anului trecut, la invitația și sub îndrumarea profesorului Dan Mihăescu – fondatorul și directorul acestei publicații, nu m-am gândit că peste doar câteva luni voi fi numit redactor-șef al gazetei… Militar de profesie fiind (acum rezervist), cu mulți ani înainte de a alege definitiv cariera armelor ca profesie, cochetasem cu ideea de a scrie, fie ca jurnalist, fie ca scriitor, având o serie de încercări în această direcție. Am scris mici articole de presă, unele apărute, altele nu, și am publicat împreună cu unul dintre foștii mei comandanți – colonelul (ret.) Remus Macovei – lucrarea de specialitate care a văzut lumina tiparului în 2005 (Editura REFACOS), „Ghid Practic pentru militarii profesioniști”, precum și cartea online dedicată inclusiv civililor pasionați de drumeții și senzații tari – „Supraviețuirea”.

Fiind licențiat în relații internaționale și studii europene, educat și format, pe parcursul carierei, în spiritul dreptății, al onoarei și demnității militare, am îmbrățișat cu mare satisfacție, acum, şi cariera de gazetar la o gazetă care iată, își asumase ca scop principal chiar spiritul de veghe permanentă din postura Sentinelei. Astăzi, când oricine se poate exprima liber pe orice rețea de socializare, a scrie ca redactor, reporter sau anallist specializat, într-o publicație independentă și profesionistă cum este Sentinela, care şi-a identificat încă de la început publicul şi la fidelizat în momentul de faţă, este pentru mine o onoare şi o responsabilitate în plus; o responsabilitate față de cititor, față de adevăr, față de libertate şi democraţia cu greu câștigată începând cu anul 1989!

Privațiunile serviciului militar pe care l-am îndeplinit timp de 30 de ani servind Armata și drapelul României nu mi-a permis să mă exprim liber, așa cum aș fi dorit de multe ori să o fac… Astăzi, chiar dacă „bastonul de mareșal” se află încă în ranița mea de soldat – pregătită pentru chemarea la luptă a goarnei, pana scriitorului, păstrată îndelung alături de armele astăzi depuse în rastel, poate deveni mult mai ascuțită decât baioneta ostașului de odinioară!

Cu mulțumiri membrilor echipei redacționale a Sentinelei pentru abnegaţia şi devotamentul cu care şi-au asumat serviciul publlic de sentinele ale adevărului și deosebit respect camaradului Dan Mihăescu, pe care l-am întâlnit pentru primata dată în Afganistan în 2006 pe când eu efectuam o rotaţie de şase luni cu Batalionul 341  Infanterie Rechinii Albi, la Kandahar, iar el un stagiu de documentare în calitate de corespondent special al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES.   Astăzi, urez La Mulți Ani gazetei Sentinela, rostind încă o dată deviza ce o definește: SEMPER VIGILANS!

Manuel VLĂDUȚ ■

Redactor-şef

֍֍֍

1 COMENTARIU

  1. Este un lucru mare ca pe eşicherul presei constănţene care, trebuie să recunoaştem, suferă la greu, să apară o publicaţie echilibrată şi profesionist condusă de prietenul meu prof. Dan Mihăescu, ziarist cu experienţă, poate în mare parte moştenită.

    La mulţi ani Sentinela !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.