Acasă PAMFLET Vrabie Împărat

Vrabie Împărat

2684
1

Dan MIHĂESCU ■

Legenda vrăbioiului

Din bătrâni se aminteşte că la începuturile lumii, penele vrăbioiului  fură zugrăvite negru-roşcat şi pentru că nu-i plăcu înveşmântarea dar nici nu îndrăzni să cârtească pe faţă alegerea Celui-Atotputernic, se purta aşa cum îi fusese hărăzit până-ntr-o zi când cică ciocârlia n-avu de lucru şi începu s-o necăjească zicându-i că primi o haină după inimă!

Ciufut de fel, vrăbioanţului îi sări ţandăra numaidecât şi zbârlit de furie, se năpusti cu mare zarvă în capul ciocârliei cea frumos cântătoare şi lovi cu ciocul până îi ridică fulgii moţ în creştet.

Prinzând de veste ce se întâmplase, Dumnezeu, care vede şi ştie tot, chemă împricinatele la judecată.

Potcovăria lu Dan
Potcovăria lu Dan

În vreme ce povestea întâmplarea, ciocârlia, de-a fir a păr, vrăbioanţul se zbârlea şi o întrerupea la fiecare explicaţie dar la sfârşit, când încetă sfada Stăpânul-Lumii, care ascultă cu răbdare întrebă:

– E adevărat, vrăbionţule că nu eşti mulţumit cu ce-ai primit de la mine?

Cu jumătate de glas, piţigăiat, simulând umilinţa, vrăbioiul răspune:

– D… Doamne, mă aşteptam la ceva mai bun, mai frumos şi mai de soi din partea ta, că doar de aia îţi zicem Atotputernic! Văzându-i obraznicia pe lângă toate cele, Dumnezeu îl prinse de coadă şi-l aruncă într-o ladă cu cenuşă. Vrăbionţul ieşi de acolo, zbură pe un pom şi începu să-şi cureţe veşmântul de pene dar cenuşa se lipi atât bine de el încât şi azi şi-a păstrat culoarea cenuşie, întocmai cum îi zise ciocârlia cea moţată, după inima-i haină.

De atunci cică, se pomeni că rămase ciocârlia cu moţ pe frunte şi vrabia cu pene cenuşii-tuciurii.

Povestea continuă

În zilele noastre, la Medgidia, unde nici gândul nu ne ducea, vrăbioiul de pripas aciuat într-un cuib furat de la alte neamuri păsăreşti, prinse să se împăuneze că-i mai cu moţ chiar şi decât ciocârlanul, neputând, pe semne, să uite ruşinea originară, proclamându-se: “Vrabie Împărat, peste sat”!

Aici de dimineaţă până seara ciripeşte şi se sfădeşte cu cine apucă în colbul din drum, şi gureş cum îi e firea înşiră mărgărite pe panglici poleite, ca să-i smintească pe gură-cască. O să fac, o să dreg, o să avem, o să aveţi, uite de ce n-aveţi, eu v-am spus, voi n-aţi vrut, dacă aţi fi făcut aţi fi avut! Uite aşa i-a prostit pe proşti să plătească la timp haraciul şi să-i bată temenele, întocmai precum împăratului din poveste. Şi pentru ca supuşii să nu aibă vreme să se dumirească în ce colb se scaldă şi să se îndoiască despre divina-i făptură, o dată pe an se îndreaptă către popor şi decretează în păsărească trei zile şi trei nopţi de serbări în împăraţie:”Dapapypyx-Lapa Mepedipigipidipiapa eperopoipii nupu moporp nipicipiopodapatapa”!

Pentru asta a dat drumul la băierele pungii şi anul ăsta când cică toată distracţia ar fi costat vreo 290.000 de euro, dar a meritat. Vrabie Împărat şi-a făcut şi anul ăsta damblaua cu vârf şi îndesat căci bolnav de mania grandorii şi-a comandat circul deodată cu Zilele Constanţei, ca să zică lumea care balamuc a fost mai cu moţ.

Şi oamenii ce să zică, normal că al vrăbioiului care se dă ciocârlan, că avea şi oleacă di’ bataie.

În fine, zise el că acuma era musai să se ţină festele lui Dapapypyx că cică aşa s-a întâmplat şi în vechime, pe când la Medgidia era Împărăţie şi regele dac, cu sabie de scit, se luptă pe ici, pe colo, cu romanii da şi cu dacii. Şi ca să cauzeze bine la toată lumea, în memoria strămoşilor să nu uităm că:“Lapa Mepedipigipidipiapa eperopoipii nupu moporp nipicipiopodapatapa”! Tradus din păsărească, La Medgidia eroii nu mor niciodată! Adică: Laudă, gură, că ţi-oi da friptură!”

În fine, cei care au fost şi au văzut circul gratis sosit în oraş, zic că boala asta a lui Calache ce-l mistuie pe vrăbioi, cu lupte şi bătălii înscenate pe stadion, întocmai cum făceau împăraţii cu gladiatorii din arena Colosseumului roman i-a dus în derizoriu evenimentul căci lumea sătulă de războiul pe viu din pragul casei ce se transmite la televizor, oră de oră,  numai de cocktailul belicos din toate epocile istorice, n-a mai avut chef, după cum se vede şi în imaginile transmise de Primăria Medgidia pe pagina de facebook.

Acuma, dacă or veni unii să-l caute la bob mărunt, să vadă pe ce a risipit mălaiul, nu-l văd prea bine pe Vrabie Împărat cu al lui Dapapypyx 2022!   

1 COMENTARIU

  1. Primarele Vrabie s-a remarcat prin crearea celui mai fastuos parc de Crăciun. Îmi amintesc cât de elogios vorbeau niște concetățeni despre „deosebita realizare” din satul Peștera.
    Ajuns primar la Medgidia, încearcă în aceași manieră chiciosă să își impresioneze alegătorii.
    Și cred că va reuși.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.