Acasă Cultură Expoziţie de debut oferită concetăţenilor la aniversare, de psihiatrul-ceramist Diana Cîrjaliu Meliu

Expoziţie de debut oferită concetăţenilor la aniversare, de psihiatrul-ceramist Diana Cîrjaliu Meliu

991
0
Diana Cîrjaliu Meliu
Diana Cîrjaliu Meliu

Dan MIHĂESCU ■

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa găzduieşte, începând de miercuri 20 iulie, ora 17.00, timp de zece zile, în Sala pictată (Aula Adrian Rădulescu), expoziţia de debut în arta ceramică a Dianei Cîrjaliu Meliu, creatoarea, notorie mai degrabă în lumea medicală, având antecedente publice de manifestare creativă şi în sfera metaloplastiei.   

Evenimentul, curatoriat prin grija celei mai vechi instituţii expoziţionale de la malul mării, reuneşte aproximativ 80 de piese, creaţii ce marchează şi statuează iniţierea şi devenirea artistica a autoarei din ultimii trei ani, perioadă în care a absolvit cursul de Artă Ceramică la Centrul Cultural Județean Constanța Teodor T. Burada, sub îndrumarea prof. dr. Florentin Sirbu, preşedinte al Filialei Constanţa 1 a Artiştilor Plastici din România (UAPR).

Referindu-se la semnificaţia evenimentului, profesorul Sîrbu a declarat pentru SENTINELA că meritul său este acela de a-i fi explicat actualei cermiste tehnica şi tehnologia modelajului şi arderii şi de a-i încuraja năzuinţa reinterpretării creative a universului cotidian.

“Eu am început cu Diana prin a pune bazele formării sale ca artist ceramist făcând exerciţiul de replicare a unor elemente antice de inventar gospodăresc din perioada elenistică mergând până la a schimba forma unui obiect utilitar într-unul sculptural-decorativ. Surprinderea mea plăcută, ca mentor al ei din această perioadă, dacă-mi este permis să mă consider aşa a constat în faptul că am descoperit la ea o resursă latentă fenomenală de creatitivate artistică care rar îţi este dat să o întâlneşti la un debutant, cel puţin, dar şi iniţiativa şi lipsa de inhibiţie în etalarea plastică a acesteia… Este foarte greu să redimensionezi un obiect uzual sau o siluetă umană în forme sculpturale şi totuşi iată că ea o face aproape de la bun început, cu uşurinţa şi nonşalanţa unui virtuoz în concert.

Mai vreau să menţionez, pentru cei care nu o cunosc personal pe artistă, că absolut toate personajele întruchipate de ea din lutul ars au câte o poveste şi dacă stai să o asculţi este posibil ca această tălmăcire să fie la fel de fascinantă ca şi metafora plastică transpusă prin volumetrie, textură, colorit sau glazuri. Din acest motiv, redarea volumetriei ca expresie plastică este uimitoare…Spre exemplu are o serie de lucrări în care a experimentat tehnici pe care artişti consacraţi nu le stăpânesc şi în care a combinat metalul cu lutul de modelaj … şi i-a ieşit, ca în cazul unui Don Quijote, stilzat la maximum, eroul şi calul său fiind foarte expresive…”, a declarat prof. dr. Florentin Sirbu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.