Acasă EDITORIAL Solidaritate europeană: duș în doi, la lumina lămpii…

Solidaritate europeană: duș în doi, la lumina lămpii…

687
0

Manuel VLĂDUȚ■

„Vecinul tău își încălzește apartamentul la peste 19 grade? Vă rugăm să ne informați! Recompensă 200 de franci!

Cam așa s-ar traduce textul unei reclame elvețiene pentru promovarea combaterii risipei de energie, apărută și în mediul online…

Poate părea hilar pentru unii, sau stimulator pentru alții (dintre cei ce nu au trăit restricțiile și raționalizările regimului ceaușist ), dar pentru mine și probabil și pentru alții asemeni mie, tipul acesta de îndemn, nu este decât grotesc și sinistru!

Imagine: Profimedia

Acum, într-un penibil absolut, Simonetta Sommarunga – Ministrul energiei din Elveția, ne recomandă dușul în doi  – pentru sfânta economisire a resursei și spre deliciul unora, care sigur nu-și vor recunoaște identitatea de gen (ca să nu zic sexul…) la lumina lămpii… Deh… au mai fost și alți mugurei ofiliți care ne recomanda să mai bem câte un ceai de tei, ca să ne mai calmăm spiritul încins!

            Încă mulți dintre românii care au trăit zilele regimului comunist de tristă amintire – „Epoca de Aur”, își amintesc cu claritate aberațiile comunistoide la care am fost supuși de conducătorul gângav și a lui “docentă” consoartă,  care în demența lor au înfometat și au ținut în frig ani de zile, un popor întreg!

Iar mie, toată această poveste care a început cu Marea Pandemie în 2020 și a continuat cu precipitata retragere a americanilor din Afganistan în 2021, pentru a se amplifica până acum, cu teribilul război pornit în Ucraina și cu Marea Criză energetică în care ne aflăm, îmi seamănă din ce în ce mai mult cu profetica scriere a lui George Orwell, „1984”, unde un atotstăpânitor Big Brother adusese la starea de sclavie perpetuă, o întreagă umanitate.

Romanul lui George Orwell, apărut pentru prima dată în anul 1949

Altfel, cum ar fi fost posibilă această stare de dezastru global pe care o trăim și o resimțim cu toții pe propria noastră piele? Și… probabil că încă nu am văzut nimic, căci… „Winter is coming!”, așa cum sună celebrul dicton din fantasticul film „Game of Thrones”? Căci ce altceva trăim noi astăzi, decât o incredibilă „Urzeală a Tronurilor” a secolului XXI?

Ce să mai zicem altfel, inclusiv despre obedienta conducere PSDL istă  a României, care sârguincios pune în aplicare tot ce gândește și emite prin voce înalt komisara-șefă europeană, madame Ursula von der Leyen? Vrea Ursula reducerea consumului de gaz cu 15%? Noi trebuie să o legiferăm înaintea tuturor, fără să ne-o ceară nimeni! Vrea madame maxim 19 grade în case? Dă transpiratul de la Palatul Victoria și bonusuri, precum și pedepse (disciplinare!), celor care nu se execută! Cum să nu fim noi românii, solidari cu restul europenilor aflați în suferință? De parcă Europa Occidentală și-a închis robinetul la calorifer, pe vremea când Ceaușescu ne dădea apă caldă cu lingurița și curent electric cu porția, „din solidaritate”! Sau parcă i-a durut pe nemți și pe olandezi undeva de noi, că nu suntem primiți în Schengen, deși condițiile impuse prin Mecanismul de Control și Verificare (MCV) erau îndeplinite?

Țineți apoape, prieteni! „Winter is coming!” – Manuel VLĂDUȚ, redactor-șef Sentinela.ro

Ca să vedem cum stăm cu ,,Marea Resetare,, riguros planificată, hai să ne amintim cum se isteriza o Europă întreagă, la zvonul (artistic indus de autoritățile austriece în anul 2021) că în curând ne vom confrunta cu o  incredibilă pană de curent, de proporții continentale! „Luăm în calcul o întrerupere de curent în viitorul apropiat”, avertizează Klaudia Tanner, ministrul apărării din Austria.  În acest context, forțele armate din Austria desfășoară de câteva săptămâni o campanie masivă de conștientizare a opiniei publice prin intermediul mass-mediei despre „blackout“, adică o pană de curent de dimensiuni mari, catastrofale.” conform articolului din 30 octombrie 2021.

Iar la vremea respectivă, nici vorbă de război în Ucraina, cu atât mai puțin conducte de gaz către Europa, tăiate de ruși!  În plus, în vara aceluiași an, august 2021, toată lumea se întreba înmărmurită: “De ce se retrag americanii brusc din Afganistan?”  Astăzi, cred că e destul de clar: se știa ce va urma în Ucraina!

Și ca să completăm tabloul de perspectivă, iată ce se petrece în Elveția – țară nemembră a Uniunii Europene, dar o democrație elitistă și – de ce nu? – un exemplu perfect la o adică, pentru slugile de la butoanele României: “Elveţia ia în calcul posibilitatea de a apela la întreruperi în alimentarea cu energie electrică timp de până la patru ore, la iarnă, în cazul agravării actualei crize energetice cu care se confruntă Europa, derivată din războiul din Ucraina şi posibila oprire a furnizărilor de gaze din Rusia, au semnalat miercuri responsabili guvernamentali şi ai companiilor de electricitate”, relatează Agenţia EFE.

Cât despre prețul la combustibil care a luat-o razna și nici nu există previziuni de stabilizare sau de ieftinire în viitorul apropiat, ne amintim cred, că nu era neapărat război ca să se întâmple asta, în vara anului 2021:
Acum, înaintea iernii ce urmează imminent să vină, nu putem decât să sperăm că vajnicii noștri conducători – fie ei români sau europeni – vor găsi soluțiile și mijloacele pentru a nu pune în suferință milioane de oameni, care inevitabil vor ieși în stradă într-un altfel de Decembrie 1989, sau Doamne ferește, chiar mai rău!

Iată la final, cuvintele lui Charles Michel – președinte al Consiliului European, la 2 septembrie 2021, într-unul dintre buletinele sale informative:

“Ultimele două decenii și evenimentele cu care au culminat au adus cu sine trei lecții pentru Europa, dincolo de situația din Afganistan.

În primul rând, în fața unor situații complexe cu un substrat istoric, trebuie să căutăm soluții nuanțate, adaptate și durabile. Trebuie să rămânem modești și realiști, fără a pierde din vedere valorile fundamentale care ne slujesc drept busolă.

A doua lecție este că Uniunea Europeană poate face față în mod eficient provocărilor globale doar străduindu-se să obțină convergența sau chiar unitatea între membrii săi cu privire la chestiuni care țin adesea de suveranitatea națională. Am realizat deja multe progrese în această direcție, dezvoltând o înțelegere colectivă în cadrul Consiliului European. Aceasta este o condiție prealabilă pentru a identifica obiectivele strategice și mijloacele de acțiune comune. Eforturile în acest sens trebuie intensificate.

Nu în ultimul rând, necesitatea de a ne reduce dependențele și de a ne consolida autonomia strategică devine din ce în ce mai evidentă. UE și statele sale membre trebuie să aibă un cuvânt mai greu de spus în lume – pentru a ne apăra interesele și valorile și pentru a ne proteja cetățenii. Această autonomie strategică, a cărei componentă de apărare și securitate trebuie dezvoltată, vine în completarea alianțelor noastre. O Europă mai puternică va întări forța alianțelor noastre și, în consecință, și a aliaților noștri.”

Până atunci însă, trăim în plin o criză al cărei ultim preț îl vom plăti noi, oamenii de rând… Efectele globalizării nu doar se simt! Încep să se vadă chiar cu ochiul liber… Căci Big Brother veghează asupra noastră, a tuturor! Iar noi, trăim continuu într-o bulă a iluziilor, care este gata să se spargă precum un balon de săpun, arătându-ne la fel ca obsesiva lozincă din cartea lui Orwell , 1984, o altfel de realitate:„Războiul este Pace; Libertatea este Sclavie; Ignoranța este Putere.”

Surse: digi24.ro, romaniatv.net, Romania.europalibera.org

Foto: Manuel Vladuț, Facebook, Profimedia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.