Acasă PAMFLET În Ţinutul Vămuiesc a început să sufle Traistă-goală

În Ţinutul Vămuiesc a început să sufle Traistă-goală

4046
0
Sursa:prelucrare computerizată
Sursa:prelucrare computerizată

Dan MIHĂESCU ■

Pe 11 ianuarie a. c. în gazeta Ordinea, Adrian Cârlescu publica sub titlul Dosarul penal care zguduie Vama Veche, un articol ce reiterează date din denunţul făcut în 2020 de ziaristul de investigaţii Alexandru Căutiș, împotriva primarului Daniel Georgescu, “pentru inventarierea frauduloasă în domeniul privat al comunei Limanu a unui teren de peste 14.000 de metri pătrați, ce era chiar o bucată din plaja și faleza din Vama Veche”.

Informaţiile sunt readuse în atenţia publică contextual după ce Tribunalul Constanţa a dat o decizie de restituire la procurorul de caz de la DNA Constanţa a dosarului ce fusese clasat, pentru a completarea cercetării în vederea trimiterii în instanţă.

Conform datelor preluate de sursa citată, între firmele ce au folosit terenuri din Vama Veche, ce trebuiau să fie inventariate ca proprietate publică a statatului, închiriate de la Primărie pentru construirea beach-barurilor, este şi un SRL în care actualul primar, Daniel Georgescu, a fost asociat în mod oficial.

“Firma exploatează restaurantul ”Un bar”, anterior denumit ”Acolo”. Daniel Georgescu s-a retras din afacere în anul 2016, când a devenit primar, însă potrivit jurnalistului Alexandru Căutiș acesta ar continua să patroneze din umbră, prin interpuși. Jurnalistul se bazează pe mărturia unui fost partener de afaceri al edilului, dar și pe alte dovezi contextuale (inclusiv o discuție pe care ar fi avut-o cu Georgescu, în care acesta s-ar fi lăudat că va aduce un DJ foarte bun la restaurantul ”Un Bar”). Multe din cârciumile de pe plajă aveau nevoie, în 2020, de prelungirea contractelor de închiriere a suprafețelor folosite, însă Primăria nu mai deținea terenul, nici în Inventar, nici în Cartea Funciară, ca urmare a hotărârilor judecătorești.

În acest context, primarul s-ar fi gândit – potrivit jurnalistului Alexandru Căutiș – să reinventarieze terenul CTD 466 lotul 1, în domeniul privat al comunei Limanu. Terenul a fost micșorat cu câteva palme, ca să nu mai bată la fix suprafața, și a fost strecurat în Inventar alături de niște pășuni comunale. Suprafața, măsurând acum 14.212 mp în loc de 14.270 mp cât fusese în hotărârea de inventariere din 2005, a fost stabilită de un cadastrist. Mai departe, pe baza reinventarierii, primarul ar fi prelungit diverse contracte de închiriere, inclusiv pentru suprafața pe care funcționează ”Un Bar”, fost ”Acolo”.

Iar așa e limpede de ce a trecut Georgescu peste hotărârea judecătorească și de ce a băgat la grămadă faleza și plaja peste pășuni. Altfel, Acolo nu mai era acolo.

Alexandru Căutiș a denunțat la DNA Constanța toate aceste manevre, dar și alte posibile nereguli din activitatea primarului Daniel Georgescu. Într-o primă fază, dosarul penal a fost declinat la Parchetul Judecătoriei Mangalia. Însă în urma demersurilor sale, cauza a fost preluată înapoi de DNA Constanța, sub indicativul 86/P/2020. În paralel, la sesizările jurnalistului, situația de la Vama Veche a fost verificată de corpul de control al primului ministru, precum și de alte instituții ale statului. Administrația Apele Române a demarat proceduri de intabulare a plajelor și falezelor din comuna Limanu în domeniul public de stat. Iar împreună cu Ministerul de Finanțe a formulat acțiuni de revendicare a unor terenuri ocupate abuziv de cârciumile de pe plajă și faleză.

În replică, la aflarea deciziei Tribunalului Constanţa în speţa ce-l periveşte, primarul din Limanu, Daniel Georgescu, face pe niznaiul şi declară în presă că: “Hotărârea pronunțată priveste desființarea unei ordonanțe de clasare a urmăririi penale, trimiterea cauzei la procuror în vederea continuării urmăririi penale…​Strict informativ, urmărirea penală (a cărei continuare s-a dispus) a început în legătură cu fapta, iar nu cu persoana subsemnatului“.

Cu alte cuvinte, om trăi şi om vedea şi dacă s-o adeveri ceva, cumva, atunci, după principiul “cine-a nins să strângă!”, vinovată-i Primăria şi Consiliul Local, nu Daniel Georgescu…

Nu ştiu cum să zic dar mie-mi pare că Georgescu, frumuşelu ăsta îngurguţat hărţuitor al întreprinzătorilor din Ţinutul Vămuiesc, ce vara trecută, în toiul sezonului, punea poliţia locală să facă una cu pământul tot ce-i stătea în calea fericirii, acuma nu prea mai râde cu râsul lui. Taman când îşi făcea omul soclu pentru statuie şi trambulină pentru alte înalte dregătorii politice şi publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.