Acasă FOILETON TNOB – Cenuşăreasa şi Prinţişorul!

TNOB – Cenuşăreasa şi Prinţişorul!

412
0
sursa:theindependent.co.uk

Luigi FRIGIOIU ■     

Legendarul Ansamblu de Balet Clasic şi Contemporan al Teatrului Fantasio, coordonat de genialul coregraf român Oleg Danovski, a avut premiera baletului Cenuşăreasa în 1987. Acum 35 de ani! Spectacolul fusese în Germania, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, cu un succes incredibil. Pe marea scenă din International Congress Centrum – Berlin, “Cenușăreasa” a însemnat o izbândă artistică, în fața sălii entuziaste, cu 6000 de spectatori! Impresarul Lauer, Directorul Clubului Teatrelor din Berlin a acordat Premiul de Excelenţă trupei noastre, denumită de germani Rumanisches Staatbalett Fantasio!         

În februarie 1987, Casa de Cultură din Constanța a devenit neîncăpătoare pentru cei, aproape, 1000 de spectatori (public, artiști, oaspeți de seamă din țară și de peste graniță). Emoționantul spectacol a avut o dublă semnificație: premiera Cenuşăreasa și cei 70 de ani împliniți, atunci, de divinul maestru Danovski.                           

La premieră, au dansat: Monica Bârlea (Cenușăreasa) George Postelnicu (Prințul), Carmen Angheluș (Zâna), Violeta Pavel (mama vitregă), Carmen Manolache și Dana Beleuță (surorile), Mihai Andrei (tatăl).

Peste aceste unice momente artistice de excepție s-a așternut praful amintirilor și ceața uitării şi pentru că teatrul a ajuns pulbere și cenușă, în octombrie, e programat spectacolul Cenuşăeasa cu o distribuţie ca de telenovelă asiatică. În prezent, soliștii baletului sunt: Keito Shimomura, Tomonori Sekiguchi, Daia Kashiwoba, Yuria Soeta, Mayu Takahashu, Mayura Takase, Luna Muramatsu, Ani Inoue, etc. N-ați auzit de ei? Nici o problemă, mai aveți timp. Deși par angajații rețelei Tokyo-Mall, ei sunt soliștii Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa-România!!!

Telenovela Cenuşăeasa e copiată din viața reală şi seamănă perfect cu idila manageriței Daniela Vlădescu și a Prinţişorului Nicu Ceauşescu. Așa că, până la spectacolul Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski moştenitorul şi continuatorulul ansamblului din ultimul deceniu al anilor ‘80, să fredonăm “Cenuşăreasa”, maneau preferată de Nicușor la celebrele sale orgii bahice. O “nestemată” nemuritoare a folclorului urban din repertoriul lui Nelu Vlad – Azur și Dan Ciotoi – Generic. Reorchestrată modern, piesa ar trebui interpretată, în concert omagial de Sf. Nicolae, sub bagheta lui Mădălin Voicu, actualmente renăscut politic ca Secretar de Stat la Ministerul Culturii, că tot l-au scutit pe el de orice atribuţii, conform siteului oficial http://www.cultura.ro/conducere. Medeline, so cheres? Dic mo!

Ai fost la mine într-o seară, Cenuşăreaso; Ca-i avut viață amară, periculoso!                                              Cu ce foc te-am mai iubit, Cenuşăreaso! Te-am iubit și m-ai mințit, periculoso!                                                       Te cunosc după papuci, Cenuşăreaso! Că ești hoață și mă duci, periculoso!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.