Acasă EDITORIAL Ghici ce s-a întâmplat la cină?

Ghici ce s-a întâmplat la cină?

7057
0
Sursa:facebook/Muzej karikature/
Sursa:facebook/Muzej karikature/

Călin MARINESCU ■

Combăteam deunăzi pe facebook, ca tot românul, ideea că vizita Președintelui Xi Jinping la Moscova reeditează vizita lui Mao Zendong de la sfârșitul anilor 40.

Argumentul meu principal era marea deosebire dintre China anilor 40, sleită după o ocupație barbară a armatei japoneze și un război civil nimicitor, față de China anilor noștri, cea de a doua putere economică a lumii dar și marea diferența dintre Rusia acelor vremuri, învingătoarea Germaniei, cu aproape jumătate din Europa și mare parte din China aflate sub controlul Armatei Roșii și Rusia de astăzi care a gafat impardonabil în Ucraina, izolată din punct de vedere economic și comercial, cu  mari probleme economice și foarte probabil sociale, în viitor.

Sursa:facebook/Muzej karikature/

Desigur, mulţi s-au întrebat oare de ce Președintele Xi s-a deplasat la Moscova și care sunt intențiile Chinei vizavi de Rusia?

Urmare a vizitei de stat, am aflat că în primul rând Președintele Xi, în linia curtoaziei tradiționale orientale, a ținut cont de participarea Președintelui Putin, de altfel singurul șef de stat important prezent, la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Beinjing din 4-20 februarie 2022 și a dat curs invitației acestuia de a vizita Moscova întorcându-i practic o favoare pe când liderul moscovit, considerat paria în lumea civilizată, este complet exclus de pe scena politică internaţională.

Pe de altă parte, Președintele Xi se pare că a vrut să arate Statelor Unite ale Americii că există posibilitatea credibilă de construire a unui puternic pol de putere în contrapondere la NATO, poate și pentru că în acest moment China este dependentă de comerțul său cu SUA și UE către care se îndreaptă circa 70% din exporturile țării, piața rusească fiind interesantă.

Întâlnirea frățească de genul “pupat Piața Independenței”, s-a finalizat numai cu declarații de prietenie specială și de intătire a colaborării, fără a se statua activități sau proiecte concrete.

Am așteptat ca în zilele următoare despărțirii frațesti dintre cei doi președinți, Benjing sau Moscova să ne informeze în legătură acțiunile concrete agreate privind cooperarea  dintre cele două mari puteri.

Președintele Putin, care l-a invitat insistent pe Xi, se aștepta să rezolve cel puțin două dintre problemele arzătoare la zi, respectiv un ajutor militar în “expediția” sa ucraineană și suplimentarea exportului de gaze naturale și petrol, pentru a obține cât mai mulţi bani pentru susținerea armatei, chiar dacă Chima cumpără produsele petroliere din Rusia cam la o treime din prețul pe care îl plătea UE pentru aceiaşi marfă.

Așa cum Stalin îl blocase pe Mao în timpul vizitei sale din anii 40 la o dacea lângă Moscova, timp de aproape două luni, pentru a nu începe negocierea în vedere incheietii unui tratat între Rusia și viitoarea Republica Populară Chineză, Președintele Xi a participat la mai multe întâlniri, chiar și o întâlnire privată cu Putin başca o cină festivă, onorată de gazde cu șapte feluri de mâncare și inghețată rusească, foarte lăudată de presa moscovită, dar memorandurile semnate la sfârșitul vizitei nu sabilesc nici o măsură concretă și în nici un caz nu sunt nici măcar menționate cele două probleme foarte importante pentru Rusia,  în special ajutorul militar.

Sursa:facebook/Muzej karikature/

Nu putem face abstracție de multele diferenduri dintre cele două țari în special în ceea ce privește pretențiile teritoriale ale Chinei în condițiile în care nici până în prezent nu au fost lichidate urmările sfârșitului celui de al doilea război mondial. Poate de aceea, după unii specialişti China menține la granițele sale cu Rusia peste 1,5 milioane de militari și tehnică de ultimă generație.

Declarații de prietenie specială și despre acțiuni viitoare pe care China și Rusia le vor duce pentru a realiza o schimbare în politica internaţională, despre a căror valoare, semnificaţie şi amploare, Președintele Xi spunea că nu s-au mai întâmplat în ultimii 100 de ani, au fost rostite la fiecare ocazie, de la sosirea până la plecarea fastuasa a liderului chinez.

Din discursul de la sfârșitul vizitei al preşedintelui Putin, singura sursă de informare privind  conţinutul acordurilor încheiate cu această ocazie, am aflat că în viitor va există o  suplimentare a capacităţilor de transport pentru gaze și petrol, din Siberia, ca și posibilitatea construirii unei centrale atomoelectrice în China, de către specialiștii ruși.

A, şi să nu uit: “ca acțiune concretă s-a convenit o colaborare strânsă în cee ce privește educarea tinerei generații și promovarea activitaților sportive commune, garanție a unui viitor luminos a celor două popoare”.

Chiar și mult popularizatul plan de încetare a ostilităților dintre Rusia și Ucraina, inițiat de Președintele Xi, a rămas la nivel de intenție deci presupun că poziția Rusiei a fost mult mai rigidă decât se așteptau prietenii chinezi și că urmare videoconferința dintre Președintele Xi și Președintele Zelenski, ce se dorea ca început al unor negocieri de pace, s-a amânat la o dată necunoscută.

Cina oferită de Președintele Putin delegației chineze, deși așteptată cu mare interes, nu a adus nimic nou pe planul derulării ostilitaților din Ucraina, iar Rusia evident nu va primi ajutor militar chinezesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.