Acasă Cetăţeanul supărat Pe Litoral, sezonul estival s-a încheiat înainte să înceapă          

Pe Litoral, sezonul estival s-a încheiat înainte să înceapă          

9255
0

Luigi FRIGIOIU ■

Orașul nostru e distrus în totalitate, ca după bombardament, iar plaja nu putea să facă excepție. Una din căpușele tradiționale ale bugetului de stat “Apele Române” și-a schimat denumirea în “Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral”. Aceeași Mărie cu altă pălărie care tot anul, cică, organizează licitații pentru închirierea sectoarelor de plajă. De fapt, încearcă jupuirea patronilor care, la rândul lor, jecmănesc turiștii ca să-și acopere paguba. În final, plaja Constanței arată mai mizerabil ca niciodată. Nu există Serviciu de Salubrizare și nici de Salvamar. Iar cei care îndrăznesc să intre în apă mării formează o nouă minoritate.

Algerienii! NU, n-au venit, pe litoral, magrebieni să muncească alături de pakistanezi, srilaknezi, nepalezi și alți ciuciunghezi. Însă, dacă te aventuri în apa mizerabilă, te umpli de alge din cap până în picioare. Marea Neagră a deveni ”marea verde”. Când ajungi pe mal, poți fi confundat cu Neptun-Zeul Mării. Tridentul îți lipsește. De fapt, ești “fiul ploii” pentru că algele intrate în putrefacție te fac să miroși ca un câine mort. Asta n-ar fi nimic. Și cei care rămân pe șezlong au parte de surprize.

Eu, tu și-o umbrelă 

Așa fredona simpaticul nea Dănuț Spătaru în filmul muzical de mare popularitate “Cântecele mării”. În prezent, hitul se poate reorchestra. “Apele Române” au pus agenții economici să-și demoleze “beach-barurile” pentru a le ridica din nou. Alți bani, altă distracție… Unii patroni, au renunțat la afaceri și, odată cu ele, la umbrele. Drept urmare, și-au strâns pălăriile de stuf, le-au aruncat în dezordine și au părăsit “locul faptei”. În timp, umbrelele s-au dezintegrat și au umplut plaja. Când suflă vântul, cei tolăniți pe nisip sunt acoperiți de stuful purtat de rafale dintr-un loc în altul. În scurt, ești plin de paie ca porcul de Crăciun înainte de pârlire.

Faptul că orașul e o ruină nu descurajează Primăria să arunce bani pe tot felul de proiecte culturale, sportive. Chipurile, pentru zecile de mii de turiști virtuali veniți s-o vadă pe Corina-Tomiris, Regina Litoralului. Suma pusă la bătaie e incredibilă: 540.000, peste jumătate de milion, de euroi! Majoritatea proiectelor inutile vor fi adjudecate de firme-fantomă ce aparțin camarilei lui Vergil Chițac și, mai ales, tandemului Ionuț Rusu-Andrei Alecu Talpeș. Cei doi, naș și fin, deși sunt doi la metru, au devenit “uriași” financiari, mari experți în risipirea fondurilor publice.


Concursul 3×3

Un exemplu: „turneul de baschet 3×3”, desfășurat pe faleza Cazinoului, lângă statuia lui Eminescu. Într-un loc de promenadă, destinat relaxării, s-a instalat un coș și mai multe echipe au încins miuțe de baschet “trei contra trei”. Un momentul regretabil și trist s-a derulat în momentul când pe teren a intrat o echipă formată din copii loviți de “sindromul Down”. Chiar așa de jos am coborât? Ca să avem show, facem publică suferința unor nevinovați loviți de soartă? Dar, având în vedere mizeria morală, troaca în care se scaldă angajații primăriei nu ne mai miră nimic.

Spectatori au fost doar competitorii, prietenii și familiile lor. Și ceva gură-cască aflați în trecere. Mulți tineri credeau că e un concurs de mate, cu întrebări dificile din tabla înmulțirii (gen – “cât fac 3×3?”) și au ocolit zona. Datorită grevei profesorilor, tineretul nostru nu a prea mai frecventat școala și exista riscul să nu nimerească răspunsul corect. La șușa sportivă, organizată de clubul CSM Constanța și Primăria Constanța, a sosit și președinta Federației Române de Baschet, Carmen Tocală. Parcă, un nume predestinat tocării inutile a banului public, singura activitate desfășurat cu succes de Administrația orașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.