Manuel VLĂDUȚ ■
La Medgidia, dezvăluirile despre jaful banului public sub administrația lui Valentin Vrabie, încep să iasă la lumină în presă și televiziuni, una câte una, după ce Guvernul a alocat bani din fondul de rezervă pentru compensarea găurii bugetare făcute prin cheltuielile haotice din prima jumătate a anului 2023.
Dar asta nu e totul… Sub aceeași conducere, angajați ai Primăriei Medgidia, profesioniști cu state vechi în administrarea domeniului public, sunt dați afară nejustificat, hărțuiți, terorizați, fără a se ține cont de legi, regulamente, fișa postului sau hotărâri judecătorești emise în urma unor procese cu primăria, câștigate de către aceștia.
Iată așadar, cazul a patru angajați ai Direcției de Gestionare a Domeniului Public și Privat (DGDPP) – subordonată direct primăriei Medgidia, care pentru vina de a nu fi pe placul primarului și a “favoritelor” acestuia, au fost dați afară. Voi prezenta în cele ce urmează, conform declarațiilor angajaților Radu Raluca Geanina, Tanase Carmen Mirela, Bercea Sebastian-George și Bucur Dumitru, povestea acestora, o poveste demnă de epoca evului mediu, cu stăpâni și argați, caz care nu doar că poate intra sub incidența abuzului în serviciu, dar care este o mărturie clară a încălcării legislației muncii și a dreptului la demnitate a oamenilor…
La data de 08.05.2021 cei patru angajați ai DGDPP, erau dați afară, sub pretextul reorganizării primăriei. Ca o paranteză, se pare că singurii concediați din primărie prin ,,reorganizare,, au fost doar cei patru sus amintiți…
A urmat un proces, în care așa cum puteți vedea din documentele prezentate mai jos, victimele ,,reorganizării,, au reclamat câteva nelegalități cu privire la concedierea lor, printre care și nerespectarea termenului de preaviz de 20 de zile lucrătoare, prevăzut de Codul Muncii. Au câștigat procesul în primă instanță, urmând un apel al Primăriei Medgidia, la Curtea de Apel Constanța. Cei patru foști angajați ai DGDPP Medgidia au avut câștig de cauză și la Curtea de Apel. Ce urmează însă după acest proces câștigat clar, cu titlu executoriu și fără echivoc de acești oameni, este însă de noaptea minții! Nici măcar în urma executării silite a primăriei de către un executor judecătoresc, primăria Medgidia nu s-a conformat hotărârii judecătorești de a-i repune în drepturile inițiale pe cei patru reclamanți…
Abia la data de 06 iunie 2023 aceștia au fost rechemați la serviciu, unde au fost reîncadrați pe cu totul ale posturi decât cele inițiale prevăzute prin hotărârea judecătoreasca, iar din acest moment a început calvarul, intrând în scenă alte personaje cu atribuții pe linie de personal în DGDPP – cum ar fi Maria Grosu și Ana Maria Vieriu, se pare “favorite” ale primarului, așa cum declară cei patru în memoriul prezentat. Angajații rechemați la serviciu sunt abuzați, apostrofați, marginalizați cu bună știință, sunt puși să lucreze în condiții improprii, li se dau sarcini de muncă neconforme pregătirii și fișei postului lor. Iar motivul și concluziile pot fi trase ușor…
Acestea sunt faptele… Fapte care în lumina celor prezentate, demonstrează lipsa de profesionalism și abuzul de putere practicat de un angajator – în speță, primarul Medgidiei, care crede că poate dispune oricând și oricum de soarta unor oameni și, mai grav, care sfidează și încalcă însăși hotărârea judecătorească a instanței. Reamintim cu această ocazie și procesul penal încheiat pe data de 15.06.2023 la Curtea De Apel a Tribunalului Constanța, cu sentința rămasă în pronunțare și în care Valentin Vrabie a fost condamnat în primă instanță la 1 an și 7 luni închisoare cu executare pentru infracțiunea de fals intelectual. Dincolo de hilarul în care a căzut o instituție care se vrea a fi respectabilă și în slujba cetățenilor săi, rămâne tragismul situației create, soarta unor oameni care din cauza unor greșeli funcționărești dar și a relei intenții, a luat un traiect neașteptat și nedorit, dar mai ales realitatea că o primărie poate fi condusă dincolo de limitele legii, la cheremul și după bunul plac, în plin secol XXI și într-o democrație „autentică”, precum România.
Sursa foto: Marius și Corina Arnăutu, https://www.ziuaconstanta.ro , http://wikimapia.org