Acasă APĂRARE Exodul profesioniștilor din Armată continuă

Exodul profesioniștilor din Armată continuă

20306
6

Manuel VLĂDUȚ■

Exodul militarilor români profesioniști din Armată continuă. Aproximativ 3600 de profesioniști au plecat din sistemul național de apărare în ultimele 8 luni ale anului 2023, potrivit unui comunicat al Ministeruluui Apărării Naționale. Printre cauzele părăsirii sistemului, se numără temerea că legislația cu privire la pensionare va fi modificată, dar și salarizarea nesatisfăcătoare, pentru cei aflați la baza ierarhiei militare. „În perioada ianuarie-august, numărul total de intrări în sistem a depăşit numărul ieşirilor, după cum urmează: au fost încadrate aproximativ 3.800 de funcţii (dintre care aproximativ 700 ofiţeri, 400 maiştri militari, 1.100 subofiţeri, 1.000 SGP şi 600 personal civil contractual). Toţi militarii au fost numiţi în funcţii aflate la baza ierarhiei militare, în structurile prioritare, în special în unităţile care îşi consolidează capacitatea de luptă; au ieşit din sistem aproximativ 3.600 de persoane (dintre care 400 ofiţeri, 250 maiştri militari, 800 subofiţeri, 1.650 SGP şi 500 personal civil contractual)”, se arată în comunicat.

Impactul asupra sistemului național de apărare este mare și greu de gestionat, dat fiind nivelul de experienţă şi expertiză al miliarilor care aleg să plece, greu de înlocuit pe termen scurt şi mediu. „Ieşirile militarilor au fost prin treceri în rezervă neplanificate prin demisie (37%), reducerea vârstei standard de pensionare (35%), clasări medicale (21%) şi altele. Pe categorii de personal, constatăm că pentru ofiţeri şi maiştri militari/subofiţeri, ieşirile au fost prin trecere în rezervă cu reducerea vârstei standard de pensionare (59%) şi demisie (17%), alte ieşiri, în timp ce la SGP ponderea cea mai mare a avut-o trecerea în rezervă prin demisie (55%)”, arată comunicatul. „În ceea ce priveşte rezerviştii voluntari, odată cu majorarea remuneraţiei, în perioada în care rezervistul voluntar nu participă la instruire sau misiuni, de la 10% la 30% din soldă, a crescut numărul celor care doresc să încheie contracte de rezervişti voluntari cu armata. În anul 2023 au fost bugetate un număr de 2.187 de locuri la nivel naţional. Până la această dată, au fost încadrate peste 1.700 de funcţii”, indică MApN.

Despre calitatea învăţământului militar, Ministerul arată că sistemul de învăţământ militar „este unul dintre cele mai performante la nivel naţional”.

În perioada 2021-2023, evoluția încadrării cu soldați/gradați profesioniști (SGP) prezintă o curbă descendentă, diminuarea nivelului de încadrare fiind de aprox. 13%. Pentru a ridica numărul de intrări a SGP în structura de forțe, în acest an, Statul Major al Apărării derulează două serii de instruire și una dintre cele mai ample campanii de angajare (prin care s-au scos la concurs, în total, 4.159 de posturi pentru anul 2023), potrivit M.Ap.N.

Iar toate acestea se întâmplă în timp ce la frontiera de est avem un război de agresiune în derulare, iar politicienii români au plasat pensiile militare de stat în categoria pensiilor speciale, alături de cele ale parlamentarilor, primarilor și judecătorilor…

Și de parcă nu ar fi fost suficient, modificările punitive a taxelor și impozitelor aduse de guvernul pesedelist pornit la vânătoare de lei pentru bugetul sărăcit, includ și modificarea Alin.(2), art.12, lit. a) din Anexa VI – din Legea – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului din fonduri publice: „a) pentru condiții periculoase sau vătămătoare, un spor de până la 15% din solda de funcție/salariul de funcție/salariul de bază dar nu mai mult de 1500 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective.

Iar între timp, indemnizațiile veteranilor din teatrele de operații activi, care conform Legii nr. 168/2020, art. 12, alin.1 lit.b), care prevede o indemnizație forfetară lunară neimpozabilă, în procent de 25% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, rămâne tot la nivelul inițial, calculat la salariul minim brut de 2230 lei, deși la ora actual acest salariu minim brut pe economie a ajuns la 3000 de lei… Ca să nu mai vorbim de indemnizațile veteranilor rezerviști, care au fost stabilite prin Legea 168/2020, la suma fixă de 1000 lei și probabil, așa va rămâne în veci, deși veteranii au cerut nu o dată actualizarea sa, măcar cu rata inflației!

În astfel de condiții, câți vor mai răspunde pozitiv apelurilor MApN la înrolare și vor mai face „chiar cu prețul vieții”, această nobilă meserie? Și mai ales, câți vor mai rămâne în continuare în sistemul militar? Spor la treabă, camarazi, dacă mai aveți cu cine și cu ce!

6 COMENTARII

  1. Știrea nu este o actualitate, însă informațiile pe care le prezentați(cele emise de MApN) sunt de slabă calitate care induc ideea că societatea este bine apărată și că cei care au venit sunt mai mulți decât cei care au plecat. FALS. FALS. FALS. Domnii reprezentanți ai ministerului apărării ar trebui sa detalieze in primul rand câți din cei care au intrat în sistem anul acesta au și ieșit, in alta ordine de idei, dvs dle autor ar trebui sa le explicați cititorilor că cei care au plecat au o experiență în spate, iar un profesionist cu experiență tactica de lupta care pleacă din sistem nu poate fi înlocuit nici măcar de 5 noi intrați. Nu mai vorbim de specialiști în diverse specializări cărora le-au trebuit ani buni sa se formeze. Drept urmare…dragi guvernanți va transmit că : Mâncați KKT!

  2. Poate să spună orice domnii generali și pupincuriștii lor. Noi, PULIMEA, care facem ca acest sistem plin de deontologi in conducere sa meargă în continuare. Aroganta de care dau dovada de la cel ce conduce smap până la ultimul comandant de batalion este neadecvata pentru un sistem militar. Noi nu ne putem căca de foame și ei ne spun că este bine in continuare. Domnilor generali, dacă citește careva dintre domniile voastre, a venit vremea să va aplecați asupra nevoilor subalternilor care v-au ajutat sa va cocoțați acolo sus. Sunt unul din cei 800 de subofiteri care mi-am exprimat dorința de a pleca din sistem anul acesta, și va aduc la cunoștință că nu am plecat pentru că nu m-am descurcat cu rigozitatea sistemului sau cu capacitatea de lupta ci am plecat pentru că la conducere au ajuns neisprăviți care nu mă pot reprezenta (incapabili), care nu-mi pot oferi liniștea de a funcționa că un militar demn și trebuia să mă gandesc la jobul part tine pe care nu putem să îl am decât la negru, neavând voie sa lucrez suplimentar pentru a oferi un trai decent familiei.

  3. Nesiguranța privind sistemul de pensii, este principala cauză, la care le adăugăm și pe cele menționate aici! Dacă ministerul muncii va accepta, sperăm să o facă, propunerea bază de plecare de la 1,40 la nivelul corpului SGP și schimbarea nivelului ocupațional în corelare cu celelalte niveluri din grilă, dincolo de muncitor necalificat, am avea deja o altă abordare! Nu pot să nu amintesc și nevoia stringentă de recalculare și actualizare a pensiilor militare de stat! Și totuși sunt de menționat și aspecte pozitive! AORR are ca obiective principale, problematica pensiilor militare de stat, extrem de acută, dar și refacerea rezervei Armatei pe baza voluntariatului, temă majoră, în contrapondere cu reintroducerea serviciului militar obligatoriu, în condițiile în care în următorul ciclu parlamentar și guvernamental sistemul legat de rezerviștii voluntari și serviciul voluntar soldat în termen, nu se va dovedi viabil și fezabil! Ne-am implicat în sprijinirea gradului de recrutare a candidaților pentru posturile de rezervist voluntar, constantând că în acest an, printr-o campanie repetatată, s-a ajuns ca numărul acestora să depășească cifrele de plan. Vom vedea efuciența repartizării pe funcții a celor 1700 selecționați, mai ales în situația mai multor candidaturi pe același loc! Este de menționat că o parte din cei selecționați vor fi repartizați în cadrul batalioanelor de infanterie de rezervă, acolo unde au fost constituite, procesul fiind în desfășurare! Și noi venim cu activități suplimentare de pregătire, desfășurăm recent Cupa Rezerviștilor Voluntari, cu sprijinul MApN, in trei garnizoane, Brăila, Craiova și Dej!

    • Urmăresc cu interes activitățile rezerviștilor voluntari și eforturile dvs depuse pentru normalizarea situației în MApN, în ceea ce privește drepturile militarilor rezerviști. Sunt unul dintre susținătorii dvs; in același timp, nu pot scrie doar despre lucrurile pozitive din MApN. Suntem în NATO din 2004, iar de atunci ni se tot promite că vom ajunge si noi la nivelul de salarizare al celorlalte armate NATO. Am rămas doar cu promisiuni, camarazi morți sau răniți și cu amintirile.
      Am onoarea să vă salut!

  4. Balaceanu, nu v-ati batut destul joc de tineretul tarii, acum vreti si armata obligatorie? In caz de razboi, parca va vad cum fugiti. Sa va duceti neamurile sa faca armata

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.