Acasă Cronica „Khetanes / Împreună” – cheia conviețuirii interetnice

„Khetanes / Împreună” – cheia conviețuirii interetnice

14578
0
Sursa facebook Khetanes.jpg
Sursa facebook Khetanes.jpg

Luigi FRIGIOIU   ■

Motto: Giacardea, cardea; Gialino mura; Gia mura, mura; Ce mișto!

În cadrul sprijinirii inițiativelor culturale despre minoritatea romă, “Asociația Culturală Georgiana Rusu” (PR-Sebi Pătrunjei) a realizat proiectul „Khetanes – Împreună”. Parteneri au fost: Asociația „Centrul pentru Incluziune Socială – Regiunea S-E” (România) și Asociația Concordia Oslo (Norvegia). Miercuri, 27 septembrie, în Sala Studio a Teatrului de Stat, publicul a fost invitat la evenimente culturale speciale: vernisajul expozițiilor de pictură-fotografie și premiera spectacolului de teatru.
Zece pictori, membri UAP, au realizat, în 3 luni, tablouri înfățișând, în diferite ipostaze, persoane de etnie romă, în activități tradiționale. Tablourile au fost expuse în foaierul Sălii Studio pentru public. Apoi, tablourile vor fi mutate în spațiul expozițional de la Biblioteca Colorată – Tomis Mall. Expozanții sunt: Florin Stoiciu, Ovidiu Felipov, Alexandru Șerbănescu, Răzvan Dragoș, Claudiu Argeșanu, Maria Teodorescu, Evelina Radu, Maria Oancea, Anastasia Stoiciu, Dorin Barbu.                                            

Expoziția de fotografie aparține lui Marian Adochiței, actor constănțean. El a imortalizat romi din localitățile județului unde există comunități și a realizat instantanee în timpul diverselor activități. Fotografiile au fost expuse alături de picturi. Expoziția de pictură-fotografie și spectacolul de teatru sunt realizate cu sprijinul Teatrului de Stat Constanța. 

Sursa facebook Khetanes.jpg

Spectacolul de teatru a avut zece reprezentații între 27 septembrie-1 octombrie, la Sala Studio. Premiera s-a jucat pe 27 septembrie, următoarele reprezentații fiind pe 28, 29, 30 septembrie (orele 16, 19) și 1 octombrie (orele 11, 16, 19). Georgiana Rusu, manager de proiect, a declarat că spectacolul inedit promovează elemente de referință ale culturii rome: tradiții, obiceiuri, meșteșuguri, port tradițional, limbă. E o ocazie rară unde spectatorii s-au putut delecta cu muzica și dansurile comunității rome. Istoria romilor de la Răzvan și Vidra la George și Șoșo.

Spectacolul „Khetanes – Împreună” pleacă de la drama istorică “Răzvan și Vidra” și se transformă într-o comedie spumoasă. Personajele istorice reale se intersectează cu personaje imaginare rezultând o poveste atractivă. Iar pentru că istoria e ciclică putem face o comparație cu un cuplu politic celebru din actualitate.
Răzvan Ștefan a fost Domn al Principatului Moldovei între aprilie 1595-decembrie 1595. A avut tată un rom musulman, emigrat în Moldova din Imperiul Otoman, și mamă de-a noastră. Semăna cu George Simion de la AUR. Bronzat natural avea trecere la moldovence, mai spălăcite de felul lor.

A fost comandantul gărzii domnitorului, cu titlul de hatman. Un fel de lider de galerie din zilele noastre. L-a alungat de pe tron pe Aron Vodă și s-a proclamat domn. Polonezii l-au detronat și înlocuit cu Ieremia Movilă. Meciul decisiv, de la Areni-Suceava, a fost pierdut de Răzvan Ștefan. 
Conform istoriei, Vidra e nepoata vornicului Moțoc. Fascinată de Răzvan, Vidra pune în slujba lui tenacitate diabolică și tot arsenalul parvenirii. Clocotește de viață, însetată de mărire se aruncă în luptă alături de iubit. Faptul că Vidra poate fi întruchipată de Șoșoaca noastră a fost sesizat de regizor. Ca urmare, a distribuit în rolul Vidrei o actriță puternică prin stil și fizic. Nu prea înaltă dar, mai ales, corpolentă…

La un moment dat, adevărul istoric e neglijat. Răzvan se satură de fițele Vidrei așa cum s-a săturat “auristul” George Simion de istericalele Șoșoacăi. Pleacă cu roaba; dar nu cu roaba cu roată ci cu una cu coadă. Codana roabă Maria, gagica lui când era, doar, puradel de șatră. Pe care tot Răzvan o eliberase din robie de cum a ajuns domnitor.

Într-un celebrul film despre viața țiganilor, eroina cânta: “Pe mine mă cheamă Rada și-am jucat în filmul Șatra”. Ibovnica lui Răzvan a fredonat: “Mă cheamă Maria și urăsc robia”.

În timpul ăsta, Vidra nu stă degeaba și, ca orice femeie ce se respectă, își înșeală partenerul. Alesul e Gheorghe, un răzeș dotat care îi domolește hormonii și o lasă borțoasă.

Răzvan și Maria pornesc din Moldova spre Constanța. Așa cum o vor face sute de ani majoritatea moldovenilor (deveniți, așa-zișii mogâldani din timpurile noastre). Cei doi s-au stabilit, probabil, în zona unde e astăzi cartierul Piața Chiliei. (Mazăre nu construise, încă, ansamblul rezidețial Henri Coandă). Așa că voievodul Răzvan, rom musulman, poate fi stră-stră-bunicul celebrului barbugiu Săcean (Ismail Iașar), liderul mafiot al cartierului.

Regia e realizată de Iulian Enache, după scenariul Cristianei Keresztes. Show-ul a fost pigment cu spectaculoase momente muzical-coregrafice specifice etniei rome. Meritul e al compozitorului Adrian Mihai și al inspiratei coregrafe Petronela Iordache. Din distribuție fac parte: Octavian Mateiciuc, Nicolae Chiriac, Sorina Toma, Flori Priceputu, Dana Trifan Enache, Clara Ghiuvelichian, Luiza Martinescu, Tani Ștefu, Ștefan Gheorghiu, Raluca Cheleșu, Betty Blumetti, Georgiana Dumitru, Isabela Dumitru, Maria Dumitru, Anita Dumitru Marian Ruxandar, Teodora Parpală, Leticia Albu, Gabriel Roșu, Roberto Savu, Mario Stoian/Ronaldo Stoian. Felicitări tuturor celor implicați în implementarea proiectului „Khetanes – Împreună”! Pentru că, doar împreună, locuitorii ținutului dintre Dunăre și Mare pot merge mai departe. Din păcate, nu prea știm încotro s-o luăm…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.