Călin MARINESCU ■
Privim înmărmuriți imaginile on line din sudul Israelului unde un număr destul de limitat de tineri musulmani radicalizați au atacat pur și simplu statul evreu cu o impetuozitate ce frizează inconștiența, atac acoperit de o ploaie de rachete artizanale, care chiar dacă nu au mare putere de distrugere creează probleme reale localităților de graniță vizate.
Evident, toți aceștia se vor întâlni cu teribila armata israeliana, înarmată și dotată cu armament sofisticat care așa cum a declarat premierul Benjamin Netanyahu
Prim ministru al Israelului va pedepsi cu duritate atacul neașteptat al militanților Hamas.
Această dezlănțuire tip kamikaze a trupelor Hamas ridică totuși unele întrebări la care nu vom primi un răspuns clar dar putem specula și eventual să întrevedem adevărul dintr-o analiză comparativă a situației interne a Israelului și a scenei politice internaționale, cât se poate de complicate.
În primul rând Mossadul, temutul serviciu secret al Israelului nu se poate să nu fi deținut informații în legătură cu ce plănuia Hamas. Confecționarea și mobilizarea unui arsenal alcătuit din 5000 de rachete artizanale nu se poate desfășură într-un secret absolut, mai ales că Mossad, după cum se știe, este puternic infiltrat în Fâșia Gaza și nu numai.
Trebuie să ținem cont că de mai multe luni în Israel se duce o luptă fățișă între Netanyahu și o importanta parte a populației care s-a declarat împotriva dorinței premierului de a-și subordona Justiția, ceva în genul Ordonanței 13 a lui Dragnea.
Ca și la București, la vremea respectivă, împotriva unei asemenea intenții au avut loc numeroase demonstrații cu un foarte mare număr de participați, dar și susținerea acestora de către cea mai mare parte a personalităților israeliene și bineînțeles a opoziției.
S-a ajunse până acolo unde un număr mare de rezerviști au refuzat să se mai prezinte la programul de instruire, program instituit având în vedere riscurile de Securitate ale statului israelian.
Evident că un asemenea eveniment care a dus la declararea stării de război de către Guvern, estompează problema politică internă și focalizează întreagă opinie publică asupra acestui subiect.
Fără tăgadă, în două trei zile totul vă reveni la normal dar există posibilitatea ca armata israeliana să intre în Fâșia Gaza pentru a-i neutraliza pe teroriștii participanți la aceasta nouă Intifada, acțiune care va duce la lupte intense de strada cu multe pierderi de vieți omenești, în special a activiștilor Hamas, dar și a populației civile.
Sunt sigur că în ideea a ceea am susținut mai sus guvernul israelian va prelungi criza cât mai mult pentru a-și consolida poziția, cam șubrezită în prezent.
Pe de alta parte Hamas, chiar daca are ca țintă să creeze cât mai multe probleme Israelului, nu ar fi pornit o asemenea acțiune hazardată, sinucigașă, fără a avea un sprijin extern și de aceea trebuie să analizăm cărei țări îi convine să susțină o asemenea acțiune.
Evident Rusia, încurcată în aventura ucraineană, este interesată în a crea un nou eveniment internațional de mare impact și emoție care să atragă atenția opiniei publice și să scadă presiunea media și chiar politică ce actualmente se manifestă asupra propriei țări.
Fără a acționă direct, cel mai probabil printr-o țară prietenă precum Iranul, de exemplu, Rusia poate fi luată în calcul în mod incontestabil drept coautoare la acest scenariu de război, mai ales dacă ținem cont de istoria comună pe care o are cu Hamas.
Este interesant de așteptat atitudinea SUA, care fără doar și poate are Flota a VI-a în zonă și monitorizează desfășurarea evenimentelor, fără să ia o atitudine publică până în prezent.
Desfășurarea evenimentelor ne va lămuri cel mai probabil cu răspunsul la cele doua întrebări, este însă păcat că din nou vor fi multe victime, majoritatea nevinovate, din ambele tabere.