Acasă NostraDanus Să nu ziceți că n-am zis!

Să nu ziceți că n-am zis!

11553
0

Dan MIHĂESCU ■

Mai țineți minte când în România, în urma succesiunii de legi, care mai de care mai generoase, pentru retrocedarea și punerea în posesie a terenurilor trecute abuziv în zestrea statului sau a cooperativelor agricole de producție, la un moment dat ne-am trezit că însumate, proprietățile redobândite dădeau pe de lături din granițele țării? Sau vă mai amintiți vremea când mănoasele producții ale agriculturii socialiste de grâu, orz, ovăz, porumb, secară, fasole sau cartof, cântăreau și înfrănțeau exact âtât cât scria în documentele de partid și în hotărârile plenarelor ori congreselor PCR? Nu știu de ce dar ca într-un déjà-vu, îmi vine să prorocesc că tot așa se întâmplă și cu mănoasele recolte agricole din Ucraina, și mai nou din Moldova, care dau pe de lăturile silozurilor ca fermecate și nu se mai termină la export, de la un an la altul, deși toată lumea zice fie că semințele puse sub brazdă sunt din ce în ce mai afectate de război, fie că-i secetă, că nu mai are cine să lucreze pământul și tot așa…

Dar să vedeți despre ce prorocește NostraDanus!    

Producţia din 2023 de cereale a Ucrainei ar urma să depăşească 56 milioane tone.

Anul acesta, înainte de retragerea Rusiei din Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră (BSGI), aproape 33 de milioane de tone de cereale și produse alimentare au plecat în întreaga lume din Ucraina prin Marea Neagră.

Ca atare, Ucraina a exportat, în primele nouă luni ale acestui an, 10,5 milioane tone de cereale prin Portul Constanţa și alte peste două milioane tone pe lună prin porturile româneşti de la Dunăre, iar Guvernul României vrea să dubleze capacitatea lunară de tranzit pentru cerealele ucrainene, la patru milioane tone.

Pe ansamblu, în perioada ianuarie-septembrie 2023 au fost expediate 25,1 milioane de tone de cereale prin Portul Constanţa, din hinterland, arată datelor autorităţii portuare, egalând valorile din anul 2022.

Recent, la București, Volodimir Zelenski a vorbit despre cooperarea trilaterală Ucraina – Republica Moldova – România şi de faptul că în curând va funcţiona un coridor de transport al cerealelor din Ucraina, prin Republica Moldova.

Pe parcursul anului 2022, volumul de grâne ucrainene exportate prin Portul Constanța a fost de doar 8,6 milioane de tone.

Asta în condițiile în care, potrivit Agenției Spațiale Americane NASA Ucraina a pierdut anul 2022 aproape 6 milioane de tone de grâu ce nu au fost recoltate din teritoriile care nu mai sunt controlate de autoritățile de la Kiev. Cam 88% din grâul de toamnă plantat în zonele ocupate a fost recoltat, în timp ce grâul de pe terenurile aflate în majoritate pe linia frontului a rămas pe câmp. Aproape un sfert din grâul ucrainean e cultivat în teritorii pe care Rusia pretinde că le-a anexat, deși porțiuni din acele teritorii sunt controlate de Ucraina.

De asemenea, potrivit Ministerului Agriculturii de la Kiev, prin distrugerea lacului de acumulare de la Kahovka, au fost scoase din circuitul agricol aproape 600.000 de hectare de teren din sudul arid al Ucrainei, care fără sistemul de irigaţii alimentat din lacul barajului devin neroditoare. Înainte de război se recoltau de acolo până la patru milioane de tone de cereale şi plante oleaginoase, în valoare de 1,5 miliarde de dolari americani.

O surpriză frumoasă a făcut în acest an agricol și Republica Moldova care pare să înregistreze producții mai îndestulătoare decât rodesc câmpurile, la concurență cu inepuizabilii fermieri ucraineni. La frații moldoveni, suprafața însămânțată cu grâu pentru sezonul 2023 a fost de 372,2 mii ha, de orz de toamnă și primăvară – 59,6 mii ha, iar de rapiță – 81,6 mii ha, conform datelor operative iar recolta medie de grâu în 2023 este de aproximativ 4,04 tone/ha, menționând că nu toți producătorii au raportat încă producțiile obținute Direcțiilor Agricole. Recolta medie de rapiță, conform datelor disponibile până la moment, este de 2,56 tone/ha.

Dacă luăm în calcul că la începutul sezonului agricol 2022-2023 depozitele de cereale din Republica Moldova erau umplute în proporție de 34%, stocul de tranzit fiind de 703 mii tone, atunci la începutul sezonului 2023-2024, la 23 mai 2023, această pondere era de 21%, rezultând  că volumul cerealelor exportate pana la 15 septembrie 2023 depășește valorile existente în silozuri. Republica Moldova are un număr de 914 comune și dacă estimăm că fiecare comună are spații de însilozare de 850- 900 tone atunci în medie, pe țară, există loc pentru păstrare de 800 mii tone cereale la depozite private. În ansamblu, capacitatea totală de păstrare atinge peste 2 milioane de tone.

Conform Biroului Naţional de Statistică (BNS) al Republicii Moldova estimările preliminare arată că în ianuarie-iunie 2023 comparativ cu perioada respectivă a anului 2022, producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile s-a redus cu 1% dar producţia vegetală a crescut cu 2,7%. Totodată, în primele şapte luni din 2023 din Republica Moldova au fost exportate 14.734,6 tone de făină de grâu, de 5,5 ori mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2022, depăşeşte cu o treime cantitatea exportată în tot anul 2022 şi de 7 ori livrările peste hotare din 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.