Acasă PAMFLET Vlădeasca a prins-o din zbor: “Prin noi înșine!”- soluția crizei din Teatrul...

Vlădeasca a prins-o din zbor: “Prin noi înșine!”- soluția crizei din Teatrul Danovski

21516
0

Luigi FRIGIOIU ■

Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski a trecut prin multe momente grele. Mai întâi, Mazăre și Nicușor Constantinescu au vrut să-l desființeze iar în clădirea să devină cazino, destinație a turismului sexual visat de ei.
Apoi, patroana-matroană Adara Tramudana a deschis acolo o cafenea, extinsă în cârciuma cu terasă Café d’Art, devenită Madam Margot, ulterior falimentată. Adara a plecat iar terasa a devenit ghenă de gunoi.
În interior și în jur, mizeria e peste tot, fizică și morală. La Danovski, numărul premierelor e depășit de numărul proceselor în care e implicat teatrul. Artiștii de valoare au fost alungați de managerița ceaușistă Daniela Vlădescu, fosta amantă a prințișorului Nicușor Ceaușescu. Alți artiști au plecat sau pur și simplu au fost răpuși de condițiile inumane de activitate.
În locul lor, D. V. și-a adus o turmă de pisici (vreo 30) pe care le crește în culise. Așadar, teatrul nu e bordel, nici cârciumă dar a ajuns grădină zoologică pentru feline

În sezonul estival, spectacolele s-au desfășurat, inițial, în balcon. Dar cum clădirea e o ruină, balconul cu artiști se putea prăbuși oricând în capul trecătorilor. Pentru securitate, scena a fost mutată pe treptele de la intrare. În ton cu peisajul, tot vara, Primăria a organizat în jurul teatrului petreceri cu mici, kebab și manele. Așa că sopranele și tenorii cântau alături de Guță și Uraganu care făceau ca urangutanu’ în boxe. 
Cum se spune: “boala lungă, moarte sigură”. Anularea “Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului”, ajuns la ediția 49, nu reprezintă decât bombona de pe coliva Teatrului Danovski. Mai devreme sau mai târziu, activitatea instituției va fi blocată. Mai ales că familia Danovski a interzis folosirea numelui marelui coregraf.
Teatrul e în faliment, doar managerița prosperă. E pensionară dar și directoare, solistă, regizoare, scenaristă, scenografă, costumieră, etc. Plus profesor-colaborator la Universitatea Ovidius și alte îndeletniciri de gen. Una peste alta, încasează lunar peste 5.000 de cocorici. Putem spune că trăiește o nouă tinerețe. A câta nici ea nu știe că au fost multe… 
Și, deși se apropie vertiginos de bariera psihologică a celor 70 de ani, Daniela Vlădescu preferă 69!

      Ori la bal, ori la balamuc 
Intrat în moarte clinică, conectat la aparate, teatrul respiră din ce în ce mai greu. Ultimul spectacol a fost “Bal mascat”. Sprijinită de PSD și de Medelin Voicu (secretar de stat în Ministerul Culturii), managerița a găsit, totuși, resurse să continue, conform lozincii PNL “Prin noi înșine”. Deci, coaliția funcționeză!
O mână de ajutor a dat-o și, din ce în ce mai înaltul, Teodosie. Supărat că nu e înălțat la rangul de Mitropolit s-a ridicat singur cu ajutorul unei macarale. De la înălțimea poziției, Teo și-a trimis un sobor de preoți din subordine să-i înlocuiască pe tenorii adevărați scoși abuziv din teatru. Sfințiile lor cântă popește, pe nas, cu microfonul într-o mână și cădelnița în cealaltă. Cei câțiva spectatori vin de acasă cu colivă, colăcei, prescură și cele trebuincioase, conform rânduielii bisericești creștine. Aleluia!

La Ansamblul de balet, situația e și mai complicată iar „gura lumii slobodă” zice că șefii-coregrafii Monica și Horațiu, ar imposta și ca mari amatori de rafinamente artistice sexuale. Instanța și Poliția se află în posesia declarațiilor mai multor martori că Maestrul zis Castorul este, în același timp, pedofil, gerontofil, zoofil, Benny Hill etc. Iar doamna are mereu puf pe la bot pentru că obișnuiește să muște lebedele în zonele moi și umede. Ca urmare, păsăricile și-au luat zborul, una câte una, către țările calde.
Și la balet, s-a încercat schema de la operă. Dar, oricât de grațios dansau “pochii” lui Teo, tot se mai împiedicau în sutană la piruete. În plus, trebuiau modificate afișele în “Lacul Lebedelor cu barbă” așa că s-a renunțat la idee.
Salvarea a venit din vecini, de la Clubul Pensionarilor PSD care funcționează în același parc. De o vreme, moșii și babetele pesediste au început să ia lecții de dans profesionist. Cum directoarea Daniela Vlădescu e la pensie de ani buni, s-a pus la cale un parteneriat. Și nu ne-ar mira ca boșorogii și băbăciunile să reprezinte speranța și schimbul de mâine al Ansamblului de balet Danovski.

      Nostalgia roșie 
De altfel, se aude că viitoarea premieră a teatrului se va numi “Nostalgia roșie”. Ca de obicei, Daniela Vlădescu semnează regia, scenariul, scenografia, muzica, coregrafia etc. Tot ea va confecționa costumele, va fi la intrare să rupă bilete și va trage cortina. În afară de bilete și invitații, se poate intra prezenând carnetul roșu de partid (PCR-FSN-PDSR-PSD) cu cotizația plătită la zi. Membrii PNL au acces gratuit însă, doar cei care au supraviețuit temnițelor comuniste.
N-am citit desfășurătorul show-lui dar se aude că va conține momente de mare atracție. 
“Prințișorul” – in memoriam Nicușor Ceaușescu, “Unde e Târgoviștea?” – in memoriam nea Nicu și tanti Leana 
“Voievodul țiganilor”- cu Medelin Voicu în rolul Bulibașei, 
“AuroLacul Lebedelor” – cu Horațiu în rolul lacului și Monica în rolul lebedelor,
“Fantoma de la opera” cu Daniela Vlădescu, în rolul ei.                                                                                                                                                                                                                                                                       

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.