Acasă EDITORIAL Ucraina – începutul sfârșitului?

Ucraina – începutul sfârșitului?

2753
0
Sursa: stirileprotv.ro

Manuel VLĂDUȚ ■

Printre știrile despre războiul din Israel – care ocupă de două luni titlurile principale din mass-media, mai răzbat din când în când și informații despre frontul din Ucraina, care pare a bate pasul pe loc, înregistrînd doar mici progrese locale de-o parte sau de alta a celor doi protagoniști – Rusia și Ucraina.

Spre folosul Rusiei și a lui Putin care își freacă palmele satisfăcut, războiul din Orientul Mijlociu a luat fața celui din Europa, în timp ce vocile pro-palestiniene și antisemite se înmulțesc iar ajutoarele, mult așteptatele și necesarele ajutoare financiare și militare din partea Occidentului colectiv pentru Ucraina, întârzie să sosească! Evenimente marcante se desfășoară sub ochii noștri, mai marii lumii luând decizii ale căror efecte nu întârzie să apară.

Sursa: Agenția TASS

După istorica întâlnire din California dintre Joe Biden și Xi Jin Ping din 15 noiembrie, o nouă linie roșie între cele două mari puteri mondiale –Statele Unite ale Americii și China, începe să se întrevadă. Cu o Rusie slăbită și vizibil alipită colosului chinez, lumea pare să se îndrepte spre o nouă ordine mondială bipolară…

Înfăptuită de această dată pașnic, noua împărțire mondială dintre cei doi mari cuprinde o cooperare intensă în domeniul economic și militar și o linie de comunicație direct la vârf, pentru evitarea din timp a unor riscuri de conflict de tipul celui din Ucraina sau Israel.

În culisele acestei întâlniri istorice, au fost cu siguranță adăugate ingrediente care să ducă la încetarea războaielor ce zguduie Europa și Orientul de ceva timp, cu respectarea unei linii roșii asemănătoare cumva cu cea din timpul Războiului Rece.

Unul dintre ingrediente ar putea fi limitarea ajutorului militar pe care Occidentul îl oferă Ucrainei, în lupta sa împotriva agresiunii rusești; zilele trecute, Congresul american a votat împotriva acordării unui pachet financiar de 110 miliarde de dolari, conținând fonduri pentru Ucraina și Israel și întărirea apărării în Pacific.

Sursa: romania-actualitati.ro

În culisele cancelariilor occidentale, se fac de ceva timp presiuni asupra Ucrainei spre a trece la negocieri de pace. Și asta se întâmplă în timp ce livrarea ajutoarelor militare occidentale întârzie; dinamica războiului ar fi fost mult diferită dacă armata ucraineană ar fi primit încă de la început tancuri de luptă moderne, rachete cu rază lungă de acțiune, avioane de luptă și sisteme de apărare antirachetă Patriot.

Deși Putin nu are motive să fie interesat de o pace în Ucraina, așa cum arată frontul în momentul de față, iată că Rusia dă și ea semnale pentru eventuale negocieri. Încurajată de eşecul contraofensivei ucrainene, Moscova crede mai mult ca oricând că pacea presupune o Ucraină amputată de regiunile sale estice şi sudice, a declarat, într-un interviu publicat miercuri, 6 decembrie, de AFP, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, potrivit Agerpres.

Sursa: bursa.ro

Declarațiile fără precedent ale unui Recep Tayp Erdogan, cu atacuri la adresa Occidentului și Statelor Unite ale Americii în special – pe fondul războiului din Israel, amenințările cu războiul ale Venezuelei pro-ruse în America de Sud sau hotărârea Germaniei de a finanța și sprijini în continuare Ucraina aflată în impas, sunt probabil, convulsii naturale înaintea reașezării Noii Ordini Mondiale  stabilite între cei doi mari – Statele Unite ale Americii și China, pe 15 noiembrie la San Francisco.

Rămâne de văzut însă, în eventualitatea unei păci în Ucraina pe linia frontului actual, dacă Putin și Rusia lui se vor mulțumi doar cu atât, sau – ca și cu alte ocazii în istorie, vor împinge tăvălugul expansiunii spre vest și de ce nu, spre sud, spre a-și îndeplini mult doritul vis – Cea de-a Treia Romă? Aflată pe frontiera de est a NATO, România este de această dată pe partea vestică a liniei roșii; cu o Turcie ce se îndepărtează din ce în ce mai mult de valorile occidentale și de Alianța Atlanticului de Nord din care face parte, România poate deveni un actor regional important la Marea Neagră, un bastion înaintat al alianței pe această linie roșie, în apărarea colectivă împotriva veșnicului inamic de la răsărit și miază-noapte, Rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.